Érdekes vita megy a tumblren a hódokról, - Argentinában épp tömeges hódmészárlásra készülnek -, és a Cink apukája, Szily Laci magától értetődően a hódok pártját fogja. Hiszen cukik, és a természet munkáját végzik, meg egyébként is kinek van szíve ekkora szőrös állatokat ölni Semjén Zsolton kívül.

Advertisement

Alapvetően igaza van, csakhogy

Én véletlenül ismerem azt az biológust aki 15 éve kutatja a hódokat, részt vett a telepítésekben, ő az egyetlen, aki (legálisan) hódcsapdázik az országban. Mondjuk másnak nincs is hódcsapdája, az is igaz. Az ő véleménye, némileg zanzásítva a következő.

Advertisement

- A Hódnak ma nincs természetes ellensége Magyarországon.

- a közhiedelemmel ellentétben az eurázsiai hód (Castor fiber) is épít gátat, ha nem is akkorát, mint a természetes Hoover-gátakat emelő kanadai rokonaik (Castor canadensis).

ipon.hu

- 2-3 száz éve, nem is tudtak mit csinálni a hód okozta károkkal. Egyszerűen sok hód volt, és a folyamszabályozások előtt bőséges élettér is rendelkezésükre állt. Ami bajt csináltak, azt úgy viselték, mint az aszályt, vagy a tűzvészt:a természet csapásainak egyikeként.

Sponsored

Nem az a baj, hogy lerágják az ártéri erdőt. Az a baj, hogy pl. a Fertő tónál, ahol az alsó lápos terület környékén minimális a talajszint eltérése, és a falvak épülnek oda, ott egy hódgát több száz ember vagyonát veszélyezteti. Vagy az a baj, hogy pár éve a Marcal folyó áradásakor vették észre, hogy a hódkolónia ementálivá rágta a gátat, és az imán kívül nem maradt semmi eszköz a gát mögötti települések védelmére. Ott imádkozott 100 vízügyes és a hódprofesszor, mert amúgy tehetetlenek voltak. Az ima, vagy a szerencse segített, a gát kibírta.

Vagy az a baj, amikor egy hód beszabadul a vácrátóti arborétumba, ahol olyan fákat döntögetett ki, amelyekből egy példány van az országban. Vagy kettő.

mek.iif.hu

Ezeket az eseteket nem hozzák nyilvánosságra, nincs sajtója, nehogy fellángoljon a hódrasszizmus, de a probléma valós, illetve előbb-utóbb nálunk is az lesz. Ma kb. 2-3 ezer hód van Magyarországon, számuk rohamosan gyarapszik, a Fertő tónál már egyértelműen túlszaporodtak. A fanatikus természet- és hód- barát azt mondja, hogy cirka 4-5 év múlva kénytelenek leszünk ritkítani őket mert ezt rajtunk kívül semmi más nem teszi meg.

Advertisement

Pontosan úgy, ahogy Ausztriában már most is csinálják: ott évente több mint ezer példányt lőnek, csapdáznak le.