Kijött egy friss közvéleménykutatás ami kimutatta, hogy Angela Merkel elutasítottsága hatalmas, gyakorlatilag kéthatmados, miközben pártja, a CDU, ha nem is fényesen, de vezet. A magam módján megpróbálom körbejárni, mi lehet ennek az oka.

Biztos sokan rávágtátok, hogy a bevándorlók, a muszlimok, migráncsok, terroristák, de ez csak a propagandaválaszokra kihegyezetteknek ilyen egyszerű. A kiindulópont errefele van, azonban kicsit máshol.

Advertisement

Az első pontot ott helyezném el, mikor elindult a refugees welcome-kampány. Jöttek a menekültek, befogadtuk őket, jöttek az ígéretek, hogy a kormány megoldja az integrálást. Hatalmas összegeket lehetett olvasni, mennyibe fog kerülni, de, biztosítottak mindenkit, meg fogja érni. Az AfD elkezdte mondani a szövegeit.

Második pont, Párizs. Itt dőlt meg az az elmélet, miszerint csak békés bevándorlók jönnek, terroristáknak nem éri meg az út, drága, bizonytalan, kiszámíthatatlan. A merényleteket hiába tervezték Molenbeekből, az elkövetők egy része a migránskrízis alatt jött az EU-ba. Az AfD folytatja az uszítást.

Harmadik pont, Köln (és mellette sok másik város), és szerintem itt követte el Frau Merkel az igazi hibát. Egy dolog, hogy a tömeg összeállt, még egy, hogy a rendőrség balfasz volt (Bajorországban ez valószínüleg nem így ment volna le, ott egy adaggal keményebbek a zsaruk), ez volt a kisebbik baj a helyzettel. A nagyobbik az, hogy nem indultak el két héten belül a problémás emberekkel a repülők a kiindulási országukba. Ezt egyszerűen nem lehet így. Ha valaki felveszi a Mutti szerepét, akkor nem lehet ejnyebejnyézni, mikor a szomszéd gyerek átjön és ellopja a játékunkat. Nem lehet elegáns kioktatással elmenni törvényt farigcsálni és türelmet kérni amíg a nyomozók lassan felgöngyölítik az ügyet. Egyik országban sem, de Németországban különösen nem, és itt érkeztem meg oda, amiért igazából belekezdtem a témába. A németek kényelmesek, imádják a biztonságot, amit nem is lehet nekik felróni. Nekik nem menne igazán jól még Budapest sem, nemhogy Belgrád, az túl stresszes, bizonytalan. No, ezt a biztonságérzetet vesztették el, de nem Kölnben, hanem utána két héttel, mikor még mindig nem volt semmi következmény, és azt minden kriminéző tudja, hogy a nyomok az idő múlásával arányosan exponenciálisan hűlnek. Az egésznek ez az üzenete most: idejöttél bűnözni, közben eltartunk és a saját államom nem véd meg? Akkor pusztuljon, aki hívta őket.

Advertisement

És itt jön be, amiért az AfD-t eddig minden pontnál elővettem: a legszegényebbeket érinti a legjobban egy végtelenül egyszerű összehasonlítás. Ki mit kap az államtól? A Bürger, ha elveszti a munkáját, az Arbeitsamt meghatározza, meddig kaphat segélyt, ha annak vége, jön a Hartz IV, amiből el lehet lenni, de nem lesz Gucci-táska. A bevándorló megérkezik és azonnal kap apanázst, pár hét után lakást, és még csak munkát sem kell keresnie, sőt, tilos neki, tehát mit csinál? Vár a tanfolyamaira, amiket ingyen kap meg, emellett lófrál az ismerőseivel, hiszen kikkel lófrálna, nincs helyismerete és nyelvtudása. Ebben a helyzetben telik el 6-12 hónap. Tehát, még egyszer összefoglalom, a látszat az, hogy idejöttek idegenek, nem dolgoznak, de az állam mindent a felekük alá tesz, erre még nekiállnak büntetlenül garázdálkodni is. Olyan dolgokat kapnak meg, amikért mi egy életet kell ledolgozzunk. És ezt emeli ki remekül az AfD, szuperhatékonyan. Igazából nem is kell semmit kiemelnie, a téma az utcán hever, a legkisebb szél is az arcunkba fújja.

Tehát, röviden, Angela Merkel azért veszít, mert megígérte, hogy anyja lesz a németeknek, de ebben súlyos kudarcot vallott. Még van egy éve elővenni a szomszéd gyereket és felpofozni, de minden egyes nappal egyre hiteltelenebbül tehetné csak meg.

Még egy icipici gondolat a végére: középosztálybeli németnek lenni mostanában nem egy méznyalás. A fizetések alig nőnek, az árak viszont igen. Jobban fizető városokba költözni majdnem lehetetlen, a lakásokat alig lehet kifizetni, azaz sokan kénytelenek maradni ahol vannak. Egyre kevésbé jut szórakozásra, kikapcsolódásra, ha pedig gyereke van valakinek, akkor ezeket jópár évre zárójelbe is teheti. Amiért a lecsúszás még nem nagyon látható, azok a hitelek, mindenre olcsón lehet őket kapni. De abból is leginkább a szinten maradás megy, feljebb lépni nem lehet. Ezt még számolja bele mindenki a közhangulatba, ide érkezett a tavalyi embersereg, mondhatni, kinyújtott tenyérrel.