2016 második hetén is túl vagyunk. Picit talán jobb most magyarnak lenni, miközben meg nagy általánosságban egyre szarabb, de nem mindenki gondolja ezt hasonló következetlenséggel! Golden Globe-díjat nyert a Nemes Jeles László rendezte Saul fia, és ahogy az a hasonló témájú filmeknél lenni szokott, a szürke és mocskos hetünket napfényként beragyogó hír előcsalta agyhalott, félkegyelmű antiszemitáinkat is. Persze ahol fény van, ott árnyék is, régi igazság ez. Mindig is irigyeltem a kicsinyes, gyűlölködő embereket, mert képtelenek kívülről szemlélni önmagukat. Ezzel az evolúciós előnnyel nem rendelkezvén, bele is csapunk második heti hírösszefoglalónkba.

Belföld

Elindult a budai fonódó villamos

Ja. Mennyit de mennyit szoptunk miatta. Még a kutyánk is! Regénybe illő kalandok, naponta átrendeződő akadálypályák, szemét, láthatósági mellényes, munkagödör szélén ücsörgő suttyók, és szélben szanaszét dőlő kerítés-elemek. Mindez ért véget ma hajnalban, hál’ Istennek! Mivel az ablakom 50 méterre sincs a vonaltól, a hegy pedig visszaveri a hangot, bizarr (sub bass) akusztikai torzulással élvezhetem az új spanyol villamosok, és a síneken repesztő terepjárók keltette rezgéseket. Eddig is utáltam a szobánkat, mert nyáron sötét és télen világos. Az Index friss és ropogós cikkben számol be az örömteli eseményről,és a budai közlekedést érintő változásokról!

Erjed a kovász az oktatásban

“Öt miskolci állami gimnázium képviselői csütörtök délután a Herman Ottó Gimnázium dísztermében közös szándéknyilatkozatot írtak alá, amivel szorosabbra fonták együttműködésüket, és remélik, így még nagyobb hatásfokkal harcolhatnak a hazai közoktatás betegségei ellen.” /Index/

Advertisement

Steinmann Amy irányította rá a figyelmemet a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestületének nyílt levelére. Ami ebben nincs benne, az nem is létezik!

A nyílt levelet közzétevő Tanítanék Csoport célja az, hogy a “magyar közoktatást javító kezdeményezéseket összegyűjtse, és közös internetes felületet biztosítson a számukra.”

Kapcsolódó hír, a KlIK legújabb szerepzavaráról:

A kórházaknak égető szükségük van... Kancellárokra!

Legalábbis Orbán Viktor szerint. Igaza lehet Dénes Tamásnak, a Magyar Rezidens Szövetség volt elnökének akkor, amikor azt feltételezi, hogy Orbánnak fogalma sem lehet az egészségügyben uralkodó állapotokról. Alapvető félreértése lehet alapja feltevésének, miszerint a jelenlegi helyzetnek a kórházak nem megfelelő gazdálkodása az oka. Picit olyan ez, mintha Orbán vak tyúkként lépegetne a szakadék szélén, és akiknek dolguk lenne elvezetni onnan, inkább arra biztatják hogy eresszen meg egy merész sprintet a bizonytalanba. Lehet hogy 6 éven keresztül más sem zajlott itt? :D

Megint csak az Index foglalta össze kimerítően azt, amit a meglebegtetett változtatással kapcsolatban tudni érdemes:

Jól tud titkot tartani az Eximbank

A szocialisták kísérlete, hogy ellenzéki tevékenységre emlékeztető tüneteket produkáljanak, annyiban mindenképp sikeres volt, hogy nevük sok helyen egy címben szerepelt az adatigénylés szóval. Hogy a Kopaszi-gát, valamint a tv2 megvásárlását is finanszírozó Eximbank pontosan mivel utasította el a szocik adatigénylési kérelmét, itt olvasható:

Szingliadó

Egy frissen bedobott ötlet, amelynek - egyre inkább úgy fest - nem lesz gazdája. Az ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség az állítólagos ötletgazdára, Benda Józsefre, ő pedig az ifjúsági szervezetre mutogat.Tisztára mint az iskolai mosdóban bagózó tizenévesek!

A HVG szellőztette meg az ügyet:

Az érintettség okán, a katolikus papság nem támogatja a KDNP által javasolt szingliadó bevezetését. /Walter/

A Hét kérdése: Melyik egyetemen oktatott Farkas Flórián?

Tanítványok jelentkezését várjuk!

Ezzel még nem ért véget a Farkas-matiné (Szily):

Külföld

Megvan a tökéletes amerikai elnökjelölt!

Dollary Clintrump /Kép: Andy; Név: Chuck/

Német migránspara

Miközben kiderült, hogy egy sor televízió és oldal egy olyan videót játszott le kölniként, ami egyébként lehetett volna akár az is, de mégse, aközben Németországban a közbiztonsággal elégedetlen civilek, izmozásoktól sem mentes járőrözéseket szerveznek. A 444 így fogalmazta meg a lényeget:

Máglyarakás

A shortolás egykori Paganinijét lehet szeretni vagy nem szeretni, de amit az oroszoknál találtak ki a demokrácia ciklonjának megfékezésére, az mégiscsak túlzás!

Oroszország nem lehetne önmaga, rejtélyes halálestek nélkül

Furcsa nagyhatalom árnyékában élünk. Volt Cink-kommentelő jegyzi az érdekes témát feszegető cikket. Profilneve legyen titok. :)

Együttműködés

Szurinak való téma, nem is bontogatnám a jeges részét, csupán az eset nyitotta távlatokba próbálok belegondolni. Sajnos 3 halottat követelt az a lavina, amit egy magyarokból és románokból álló csoport okozhatott a francia hatóságok szerint. A baleset Grenoble térségében, egy téli üdülőhelyen történt szerda délután, 3600 méter magasságban.

Nagyban megy a nemzetközi olajszkander, csupán annak remélt célja lesz egyre homályosabb. Az elején még mindenki az oroszok bedöntésének kísérletéről beszélt, mostanra úgy alakult, hogy Amerikának és Ázsiának is van mitől félnie:

Ausztria hatályon kívül helyezi a schengeni megállapodást

Nehéz érzéseimet szavakba önteni.

Novákról már Bécsben is tudják...

Amit mi már régóta! Egy Bécsben elkapott kampánymondat a mestertől:

„mivel a fehér cápához hasonlóan a fehér ember is kihalófélben van, az összeurópai ügyekkel is foglalkoznunk kell”.

Advertisement

Magvas gondolat! Fény már volt a Politikoncban, így a hét szellemi árnyékolásfelelőse a Jobbik alelnöke lett!

Kultúra

Pihentessük a szemünket, éles váltás következik!

Nemes Jeles László filmjéről, a Saul fiáról szólt a hét nagy része. Golden Globe-díjat ünnepelhettek az alkotók, az ország épeszű többségével együtt. Az Oscar-jelölés is megvan már, és eljutottunk oda, hogy a Saul kapcsán az ilyen hírekre már fel se kapjuk a fejünket! :) A Népszabi készített interjút a rendezővel:

Még októberben, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szervezésében ült le beszélgetni egymással Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, költő, és Röhrig Géza, a Saul fia főszereplője (szintén költő). Hogy minek szánták ezt a beszélgetést, az mindjárt az elején lejön, a bedobott “traumákkal” kapcsolatban. Röhrig ezt követően pontosítással élt, ami a beszélgetés érdemi, mellébeszélés nélküli folytatásához vezetett. Azt nem állítom hogy néha nincsenek kínos, feszélyező pillanatai az eszmecserének, de ezektől eltekintve elgondolkodtató, és a szó nemes értelmében véve szórakoztató volt. Okos fickó ez a Röhrig.

A film körüli vitákat is érinti, Albert G-középen megjelent írása.

Véletlenül szaladtam bele a Havas a pályán szombati műsorába, ahol szóba került a film, valamint az azt bírálók egyik kedvenc érve, az egyéb történelmi eseményeket feldolgozó filmek hiányáról. A stúdió vendége volt Kemény Zsófia, fiatal, és ennek megfelelően lelkes költőnő. Szóba került az éppen a héten évfordulózó doni katasztrófa (mint lehetséges filmtéma), mellyel kapcsolatban a hölgy kifejtette, hogy arról az új Di Caprio-filmhez hasonló, hóban menekülős, állatokkal birkózós mozit lehetne forgatni, és/de körülbelül ennyi...

Zsófia........

Kern Andrást nagyon szeretem. Azt nem állítom, hogy minden megmozdulása, szerepe, vagy filmje betalált, de az iránta érzett szimpátiám ettől függetlenül töretlen. Örömteli hír vele kapcsolatban, hogy Vámos Miklós novellájából filmet rendezett, Gondolj rám címmel.

Fancy Dress Party

Az egykor a Cinknél, és a 444-nél is megfordult ifjú titán, Fülöp Péter által jegyzett egyszemélyes zenei projekt, a Fancy Dress Party válogatáslemezt jelentetett meg Sweet Heart címmel.

Mint arról korábban már írtunk, Fülöp Péter a szerzője az Aranyélet című magyar HBO-sorozat főcímzenéjének. .A lemez az alábbi linken hallgatható meg:

Elhunyt David Bowie

Amikor először olvastam a hírt, megpróbáltam fejben összeszámolni, hogy vajon hány Cink-kommentelő ismerősömnek zárult le fontos szakasz az életében Bowie halálával...

Soknak. :(

Sport

Hirzer Ferenc óta nem sok babér termett magyar futballistáinknak Olaszországban, sőt, a vasfüggöny lebontása óta leginkább csak kudarcokról lehetett olvasni. Nagy médiafelhajtást kapott a hír, miszerint a debreceni Balogh Norbert 2,5 millió euróért az olasz élvonalban szereplő Palermo csapatához szerződött. A szicíliai csapat tavaly adta el a Juventusnak az argentin Dybalát, szemérmetlenül magas összegért. Nem kizárt hogy Baloghra is ilyen befektetésként tekintenek.

Ha sikerül a középmezőnybe katapultálni magukat (néhány győzelemnyire vannak ettől), és ebben Baloghnak komoly érdeme lesz, akkor semmi sem fogja visszatartani a szicíliaiakat attól, hogy a magyar focistáról is lehúzzák a bőrt.

Ennyi volt a móka mára, kedves olvasóink! Legyen szép hetetek, és olvassatok Koncot, ha nincs jobb dolgotok!

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel, csillagozd, hálásak leszünk érte!
Véleményed hozzászólásban, Facebook-üzenetben és bemutatkozó oldalunk Kapcsolat menüpontjában, valamint impresszumában megtalálható személyes elérhetőségeinken várjuk.
Megtalálhatod és követheted a Koncot a Facebookon, a Twitteren és a Tumblren is, bemutatkozó oldalunk a konc.hu címen érhető el.