17 kérdés. (Óhajtott gasztroposzt.)

1) Ha a 98% sót és 2% paprikát tartalmazó csilis só alkalmazása a kifinomultság jele, akkor a 98% paprikát és 2% sót tartalmazó Erős Pista miért proli és köpni való termék?
2) Ha a bolti garam masala (indiai négyfűszer) über istenkirály, akkor a csirke-fűszerkeverékkel mi a gond?
3. Hogy van az, hogy a tészta főzési idejére +/- 20 másodperces tűréssel kell tudni művészileg ráérezni, de az nem baj, hogy a 1,5 méteres spagetti edényből kilógó fele vagy 1 perccel rövidebb ideig fő (mert összetörni persze szentségtörés)?
4. Hogy a toszba van, hogy a rántás gáz, de a beurre manié (vaj és liszt) már jó?
5. Ha valakinek olyan kifinomult az ízérzékelése, hogy a borban állítólag nyomokban fellelhető áfonyát, csokoládét, marinírozott tőkehalat és aszpikolt passzátszelet is kiérzi, akkor hétköznapokon az előre csomagolt túrós batyut hogy eheti látható élvezettel?
6. Az ízek finom összhangjának és harmóniájának, a nyomnyi mennyiségű ízmolekulák kiérzésének képességével a hátunk mögött miért basszuk tele az ételt nyolcmillió szkóvilles csilivel?
7. Ha a spanyol halbélszósz, meg a 100 napra trágyába ásott tojás egy gasztronómiai csoda, akkor milyen kifogása lehet bárkinek a parizerben fellelhető marhaínpéppel és csirkebőrrel szemben?
8. Hogyan lehet egyazon mondatban csodálni a fúziós konyhát, és határozottan kijelenteni, hogy egy szem paradicsom hozzáadása megvonja a jogot, hogy halészlének nevezzük az ételünket?
9. Az a viselkedés, amely egy hét éves kislány esetében hisztinek minősül, felnőtt olasz férfiban mitől számít temperamentumnak?
10. A gyakorlatilag szennyvízként folydogáló Gangesz partján, a körme alatti szardarabos kezével rozslisztet gyúró, 10 éve nem fürdő őslakos készítette, előemésztett szöcskehányás mitől gasztronómiai élmény?
11. A szendvicskészítés mióta számít főzésnek?
12. A topszakácsok miért csak a semmilyen hozzáértést vagy technológiai fegyelmet nem igénylő, gyakorlatilag elronthatatlan muffinnal boldogulnak a sütemények közül? (Jó részük még azzal sem.)

Illustration for article titled 17 kérdés. (Óhajtott gasztroposzt.)
Advertisement


13. A többieknek miért nincs olyan jó mellük, mint Nigella Lawsonnak? Vajon ha nem éreznénk azt, hogy a csaj gyakorlatilag szexuális aktust folytat a főzőeszközökkel (a fakanalat kéjesen le is szopja 1,5 percenként), akkor is így tetszene?
14. Hogy fordulhat elő, hogy az egészséges életmód jegyében készült, sovány jércehúson nevelt sügérekből organikusrepce-olajban konfitált fish and chipset kibaszott ólmos festékes újságpapírba csomagolják?
15. A házilag, organikusan termesztett, kézzel válogatott almákból platina körömreszelővel egyesével faragott almaforgácsokból és saját termesztésű búza lisztjéből, kemencében sült almás pitére miért raknak a sztárséfek is bolti vaníliafagylaltot?
16. Milyen összetevők vannak a kutyában a nyúllal vagy a sertéssel szemben, ami miatt a fogyasztása szentségtörés?
17. Hogyan lehet komolyan, felnőtt fejjel is szeretni bármit, ami olasz?

Share This Story

Get our newsletter