Tal√°n a kellet√©n√©l is t√∂bbet foglalkoztam mostan√°ban halott zen√©szekkel. Gy√°szoltam √©s eml√©keztem a lehetŇĎ legvisszafogottabb m√≥don, de ments√©gemre legyen mondva: egy bizonyos kor ut√°n ezzel egyre ink√°bb musz√°j lesz megbar√°tkozni. Eml√©kszem, az egy gener√°ci√≥val elŇĎttem j√°r√≥k Led Zeppelinj√©t p√©ld√°ul az√©rt nem hallgattam fiatalon, mert hallgat a t√∂k√∂m halottakat! Azt√°n persze j√∂tt Cobain, fels√©t√°lt a kerti √ľvegh√°z tetŇĎter√©be, nekem pedig revide√°lnom kellett n√©h√°ny, a m√ļltban hevesen hangoztatott √°ll√°spontomat. Itt van ez a december 8-a. Nem alkati saj√°toss√°gom bor√ļsan l√°tni bizonyos esem√©nyeket √©s d√°tumokat, de feltehetŇĎleg nem december 8. lesz a rajong√≥k √©s rajongottak k√∂zti j√≥ viszony ENSZ √°ltal is j√≥v√°hagyott vil√°gnapja.

1980. December 8-√°n tal√°lkozott ugyanis Mark David Chapman John Lennonal, 2004. december 8-√°n pedig Nathan Gale Dimebag Darrellel. Chapman √©s Lennon tal√°lkoz√≥j√°t meg√∂r√∂k√≠teni is sikeredett, b√°r nem k√∂zvetlen√ľl a gyilkoss√°g elŇĎtt k√©sz√ľlt a fot√≥. Dimebag utols√≥ pillanatair√≥l csak egy Last Photo Alive maradt:

√Ėnmegval√≥s√≠t√°si forma lett az √∂l√©s. Chapman a rendŇĎr√∂k ki√©rkez√©s√©ig a ZabhegyezŇĎt (Rozsban a fog√≥t) lapozgatta, Dimebag ex-tenger√©szgyalogos gyilkosa pedig egy komplett military boltot mag√°ra √∂lt√∂tt, mielŇĎtt a sz√≠npadra rohant l√∂v√∂ld√∂zni. Megt√∂rt√©nik a trag√©dia, az elemzŇĎk pedig √©lŇĎ egyenesben √©rt√©kelik ki a cselekm√©nyt: Mit akart mondani ezzel a k√∂ltŇĎ? Mit √ľzentek a p√°rizsi akci√≥kkal? Mi√©rt pont egy rehabilit√°ci√≥s k√∂zpontban √∂ltek meg 16 embert a sza√ļdiak? Elemezget√ľnk, latolgatjuk, hogy a kompoz√≠ci√≥ban fellelhetŇĎ szab√°lytalans√°gok vajon tudatos tervez√©s k√∂vetkezm√©nyei? Vajon √ľzentek vel√ľk valamit?

Advertisement

Nem lenne c√©lravezetŇĎbb a gyuf√°t gyuf√°nak, a zoknit zokninak, a gy√°v√°t pedig gy√°v√°nak h√≠vni? A terrorista sz√≥ ma m√°r szinte menŇĎ. - Apa? Mi az a terrorista? - Jaj Mahmut, m√°r megint olyan but√°kat k√©rdezel. - Apa, tudni szeretn√©m! - √ćgy h√≠vj√°k a hitetlenek a m√°rt√≠rjainkat, kisfiam!

- J√≥hiszemŇĪ ember vagyok, felt√©telezem, hogy kiszolg√°ltatottakat √∂lni M√ČG a szunnita kult√ļrk√∂rben is gy√°va dolognak sz√°m√≠t. Teh√°t a gy√°va az legyen GY√ĀVA! √ćgy, a nev√©n nevezve, egyszerŇĪen. Aki fegyvertelenre t√°mad, aki fegyverteleneket √≠rt, aki s√©r√ľlteket lŇĎ halomra, az nem ember, nem f√©rfi √©s nem nŇĎ, csak egyszerŇĪen az, aminek nevezni kell. Nem kellenek ide elemzŇĎk; elemezzenek a Feh√©r h√°zban, a Pentagon, vagy a Kreml erre kijel√∂lt irod√°iban, ott van dolguk. De ezeket a modern, absztrakt mŇĪv√©szeket, akik v√©rrel festenek (Zohan), lev√°gott fejekkel meg sz√©tlŇĎtt v√©dtelenekkel szobr√°szkodnak, elemezgesse a sorsuk.

Advertisement

Gale √©s Chapman! Nekem ti m√°r t√ļl modern sr√°cok vagytok!

Talán méltóbban nem is zárhatnám, mint az Eagles Of Death Metal tegnapi, párizsi fellépésének néhány pillanatával: