Eb√©delek otthon a napokban, valamikor este hat k√∂r√ľl. Ez gyakorlatban annyit tesz, hogy Youtube-oz√°s k√∂zben eszem a majon√©zes zseml√©t. √Črtekezhetn√©k most tulajdonk√©ppen arr√≥l is, hogy mi√©rt is este hatkor eb√©delek, √©s ha m√°r, akkor mi√©rt pont azt, amit, de most legyen el√©g annyit: akkor jutott eszembe, ez volt otthon √©s am√ļgy is mindegy. Egysz√≥val ev√©s k√∂zben, hogy el√ľssem az idŇĎt, mi m√°st tehetn√©k, mint hogy olvasgatom a majon√©zes tubust, amin a - jelen poszt keretei k√∂z√∂tt balladai hom√°lyban tartott - m√°rkanevet is n√©mik√©pp meghalad√≥ betŇĪm√©rettel olvasom: ‚ÄúTart√≥s√≠t√≥szert nem tartalmaz!‚ÄĚ

Amolyan k√∂zbevet√©sk√©nt megjegyezn√©m, abba az embert√≠pusba tartozom, akik feszt gondolkodnak olyasmin is, amin tal√°n nem kellene. √ćgy p√©ld√°ul amikor azt olvasom egy hely√ľtt, hogy a jegesmedv√©k k√∂z√∂tt a bal-jobb kezess√©g az ember√©hez hasonl√≥ ar√°nyban fordul elŇĎ, √°mde a bal mancs jav√°ra (azaz a jegesmedv√©k 85%-a balmancsos), akkor egybŇĎl az jut eszembe: b√°rmennyire is meglepŇĎ, de √©l valahol a vil√°gon legal√°bb egy ember, aki egy sarkvid√©ki j√©gkunyh√≥ban √ľcs√∂r√∂gve √°ll√≥ nap n√©z ki a lukon, √©s azt strigul√°zza didergŇĎ k√©k ujjacsk√°ival, hogy a kunyh√≥ elŇĎtt f√≥k√°t abajgat√≥ rohadt d√∂g csod√°latos, √°mde vesz√©lyeztettet faj egyik egyede h√°nyszor ny√ļl bal, illetve jobb manccsal a f√≥k√°hoz (amely nagy val√≥sz√≠nŇĪs√©ggel am√ļgy egy csod√°latos, √°mde vesz√©lyeztetett faj egyik egyede rohadt d√∂g). H√°t ez vagyok √©n.

Advertisement

Visszat√©rve inkrimin√°lt majon√©z√ľnkh√∂z: az ilyesmi engem pl√°ne elgondolkodtat. Azt a t√∂rekv√©st, hogy egy emberi fogyaszt√°sra sz√°nt term√©ken t√©telesen √©s pontosan t√ľntess√ľk fel az √∂sszetevŇĎket, a modern √©lelmiszeripar ir√°nti olthatatlan rajong√°somban √©n csakis t√°mogatni tudom. √ćgy, √©s csakis √≠gy helyes! K√©ptelen vagyok szavakba √∂nteni megvet√©semet √©s √©rtetlenked√©semet mindazokkal szemben, akik ezzel szemben a k√∂rme alatt szardarabk√°kkal kolb√°szt gy√ļr√≥, ritk√°n, √°m akkor sem alaposan tiszt√°lkod√≥, falusi Mari n√©n√©m term√©kei ir√°nt mutatnak lelkesed√©st. Ugyanakkor felett√©bb √©rtetlen√ľl √°llok azon, √ļjabb idŇĎkben szok√°ss√° lett n√≥vum felett, melynek folyom√°nyak√©nt a term√©kben elŇĎ NEM fordul√≥ √∂sszetevŇĎk is felt√ľntet√©sre ker√ľlnek. EgyfelŇĎl ugye, a bennem √©lŇĎ jogv√©dŇĎ sz√°m√°ra elfogadhatatlan ar√°nytalans√°ggal kell szembes√ľlni a jelens√©g kapcs√°n, amennyiben sz√°mtalan nem√∂sszetevŇĎre fittyet h√°nynak a tubusc√≠mke-tervezŇĎk. √ögysz√≥lv√°n bizonyos vagyok benne, hogy a tart√≥s√≠t√≥szerhez hasonl√≥an az elfogyasztott majon√©z nem tartalmazott lajh√°rep√©t, hegesztŇĎelektr√≥d√°t √©s gyapj√ļkardig√°nt sem, ezekrŇĎl m√©gsem esik sz√≥ a t√°j√©koztat√°si c√©l√ļ fel√ľleteken. Skandalum, elfogadhatatlan, faji alap√ļ sovinizmus ez a felsoroltakkal, √©s m√©g milli√≥ hasonl√≥ t√°rsukkal szemben.
M√°sfelŇĎl, kifejezetten furcs√°n hat egy alapvetŇĎ hi√°nyoss√°gra, a term√©k minŇĎs√©gi hib√°j√°ra felh√≠vni a v√°s√°rl√≥ figyelm√©t. Majon√©zt otthon is k√©sz√≠thet√ľnk, viszonylag egyszerŇĪen, √°mde annak egyik fŇĎ fogyat√©koss√°ga √©ppen a r√∂vid eltarthat√≥s√°g. √ćgy azt√°n a bolti majon√©z v√°s√°rl√°s√°nak tulajdonk√©ppeni egyetlen indokolts√°ga a nevezett bolti majon√©z megn√∂velt szavatoss√°gi ideje lehet. Na most, jelen term√©k√ľnk √©ppen ennek hi√°ny√°ra ir√°ny√≠tja a potenci√°lis v√°s√°rl√≥ figyelm√©nek f√©nyp√°szm√°it, s ekk√©ppen marketingszempontb√≥l az √∂nt√∂k√∂nsz√ļr√°s minŇĎs√≠tett esete.

Bar√°taim! Ez nem j√°rja! emelj√©tek fel hangotokat az elnyomott kisebbs√©gek√©rt! Addig ne nyugodjatok, am√≠g a babkonzerveken meg nem jelennek a ‚ÄúVan√≠liasod√≥t nem tartalmaz!‚ÄĚ feliratok! √Ālljatok ki a soha, sehol nem eml√≠tett nem√∂sszetevŇĎk jogai√©rt: a cipŇĎkr√©mek, a s√°torvasak, az antiprotontorped√≥k nev√©ben sz√≥lok: EgyenlŇĎ jogokat mindny√°junknak!

Vive la Resistance!

√ĖsszetevŇĎk: √∂tlet (47,2%), √≠r√°sk√©szs√©g (13,4%), liofiliz√°lt ir√≥nia (7,1%). Nyomokban humor elŇĎfordulhat. A poszt b√ļv√°rszivatty√ļt nem tartalmaz.