Hangzatos cím, laposabb tartalom, ez a koncepcióm, megpróbálom nem elbaszni.

Ugye vannak a budapesti taxisok, dr√°ga bar√°taim. Lehet ŇĎket szeretni, vagy nem szeretni, lehet r√°juk ellens√©gk√©nt, a kisember megnyomor√≠t√≥jak√©nt tekinteni, √©s teszik is ezt sokan. Mi t√∂bb, ennek alapot adv√°n, voltak eg√©szen elk√©pesztŇĎ sz√°rnyal√°saik is: a kilencvenes √©vek diszk√≥s, k√©zigr√°n√°t hajig√°l√≥s korszak√°nak ikonikus lovagjaik√©nt ut√°lta √©s rettegte ŇĎket mindenki, √©s ehhez m√©g csak Budapesten sem kellett √©lned, nagyj√°b√≥l ez volt a helyzet a nagyobb vid√©ki v√°rosokban is. Nincs nap, hogy ne szembes√ľlne az ember egyes taxisok orden√°r√© bunk√≥s√°g√°val, p√©ld√°ul ha aut√≥ban √ľl. Azt√°n meg ott voltak, √©s tal√°n m√©g vannak is a taxis hi√©n√°k, akiket majdhogynem k√©szenl√©ti rendŇĎr√∂kkel tudtak csak kiverni az akkor m√©g Ferihegyi rep√ľlŇĎt√©rnek nevezett magyar fŇĎl√©gikik√∂tŇĎ parkol√≥j√°b√≥l. Igen, mindezt az√©rt √≠rtam le, mert kommentben nem akarom viszont olvasni (ha lesz komment egy√°ltal√°n)!

Ez a vita ugyanis nem arr√≥l sz√≥l, illetve szerintem nem arr√≥l kellene hogy sz√≥ljon, hogy ki a fasza gyerek, a uber-sofŇĎr, vagy a taxis? Sokkal ink√°bb arr√≥l, hogy az orsz√°g jelentŇĎs r√©sze mik√©nt assziszt√°l ahhoz, r√°ad√°sul nagy √∂k√∂lr√°z√°sok k√∂zepette, hogy egy import√°lt alkalmaz√°s annak a hull√°main kezdjen el has√≠tani, hogy az √©rintett szegmensben dolgoz√≥ magyar v√°llalkoz√≥k fej√©t lenyomt√°k a v√≠z al√°. Igen, ez t√∂rt√©nt, amikor meg(rend)szab√°lyozt√°k a taxisokat, illetve a szem√©lyfuvaroz√°ssal foglalkoz√≥ v√°llalkoz√°sokat Budapesten. Olyan k√∂t√∂tt, merev szab√°lyok k√∂z√© szor√≠tott√°k a tev√©kenys√©g√ľket, amelynek mŇĪszaki felt√©teleire ki sem t√©rek most, el√©g megeml√≠tenem a fel√ľlrŇĎl megszabott EGYS√ČG√ĀRAT, ami a legs√∂t√©tebb korok ‚Äúpiacszab√°lyoz√°si‚ÄĚ gyakorlat√°t juttatja az ember esz√©be. No, ennek a bevezet√©s√©re idŇĎz√≠tette Magyarorsz√°gra teleped√©s√©t a Uber, ami term√©szetesen akkora v√©letlen lehet csak, hogy a fal adja a m√°sikat!

Advertisement

R√°ad√°sul a kezdeti idŇĎkben (abban nem vagyok biztos hogy most is, nincs kiz√°rva) Tr√≥cs√°nyi L√°szl√≥ igazs√°g√ľgyi miniszter √ľgyv√©di irod√°j√°hoz tartozott az Uber jogi k√©pviselete. Nem akarom √∂sszeesk√ľv√©s elm√©letekkel trakt√°lni a kedves olvas√≥t, ez nyilv√°n csak akkor lenne √©rdekes, ha a taxisok √ľgyeit int√©zn√©. Igen, ugyanis a fŇĎv√°rosiak egy nagyon jelentŇĎs r√©sze szem√©lyes t√°mad√°sk√©nt √©li meg a Uber-el kapcsolatos b√≠r√°latokat, √©s agg√°lyokat. Pedig az Uber nem m√°s, mint egy olyan hi√©na, amelyik kiadta alv√°llalkoz√°sba a d√∂gev√©st.

Persze meg√©rtem √©n, zsebbe v√°g√≥ a t√©ma, ‚Äúnehogym√°nehogym√°‚ÄĚ annyit fizessek, amikor fizethetek ennyit is. √ćgy szocializ√°lta maga al√° egy √ľzleti v√°llalkoz√°s a potenci√°lis √ľgyfeleit. Kevesebb√©rt is √°rultak m√°r el r√©tegek r√©tegeket Magyarorsz√°gon, nincs ebben semmi meglepŇĎ. Hozzuk a nemzetkarakterol√≥giai elemeket, a nekem j√≥, neked nem j√≥, pont szarok r√°, felŇĎlem √©hen is d√∂g√∂lhetsz t√≠pus√ļ almapp√°kkal, √©s azoknak minden elem√©vel egy√ľtt.

Advertisement

Holott nincs itt m√°sr√≥l sz√≥, ha m√°r kiverhetetlen, kirohaszthatatlan, kipender√≠thetetlen ez az applik√°ci√≥ az orsz√°gb√≥l, hogy a taxisok tev√©kenys√©g√©t leszab√°lyoz√≥ rendeleteket √ļjragondolj√°k, annak versenyk√©pess√©get korl√°toz√≥ pontjait pedig t√∂r√∂lj√©k. Csak az azonos felt√©telek mellett versenyzŇĎ opci√≥k k√∂z√∂tti v√°laszt√°s nevezhetŇĎ SZABAD v√°laszt√°snak. Persze ha j√≥ √≠gy is, Tr√≥cs√°nyival meg Tarl√≥ssal, √©s a m√°s ter√ľleteken lehurrogott, de itt teljesen rendj√©n val√≥nak gondolt fel√ľlrŇĎl j√∂vŇĎ piactorz√≠t√°ssal, akkor tekints√©tek az √°ltalam le√≠rtakat h√©tfŇĎi nyŇĪg√∂ss√©gem lenyomat√°nak.

Update: Üzent az Uber a tiltakozó taxisoknak:

‚ÄěAz Uber k√©szp√©nzmentes szolg√°ltat√°st k√≠n√°l azoknak a budapestieknek, akik el szeretn√©nek jutni a v√°rosban egyik helyrŇĎl a m√°sikra, illetve annak az 1200 aut√≥s partnernek, akiknek rugalmas kereseti lehetŇĎs√©ge m√ļlik ezen a technol√≥gi√°n. A mostani demonstr√°ci√≥ csak megerŇĎs√≠ti, hogy sz√ľks√©g van egy olyan modern szab√°lyoz√°s keretre, amely figyelembe veszi az olyan √ļj technol√≥gi√°k jelenl√©t√©t √©s pozit√≠v hat√°s√°t, amilyen az Uber platformja is. ErrŇĎl t√°rgyalunk a d√∂nt√©shoz√≥kkal is. Az Uberrel mindenki nyer: az utazni v√°gy√≥k biztons√°gos, megb√≠zhat√≥ √©s megfizethetŇĎ k√∂zleked√©shez, az aut√≥s partnerek rugalmas kereseti lehetŇĎs√©ghez, az √°llam pedig jelentŇĎs ad√≥bev√©telekhez juthat.‚ÄĚ

Advertisement

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

/Képek: John Carpenter: They Live (1988); AFP (2015)/

Ha tetszett, oszd meg ismerŇĎseiddel, csillagozd, h√°l√°sak lesz√ľnk √©rte!
V√©lem√©nyed hozz√°sz√≥l√°sban, Facebook-√ľzenetben √©s bemutatkoz√≥ oldalunk Kapcsolat men√ľpontj√°ban, valamint impresszum√°ban megtal√°lhat√≥ szem√©lyes el√©rhetŇĎs√©geinken v√°rjuk.
Megtal√°lhatod √©s k√∂vetheted a Koncot a Facebookon, a Twitteren √©s a Tumblren is, bemutatkoz√≥ oldalunk a konc.hu c√≠men √©rhetŇĎ el.