Mondja a fŇĎhŇĎs, a vil√°g egyik legpocs√©kabb √©s egyben legsz√≥rakoztat√≥bb filmj√©ben, az Elpuszt√≠thatatlanokban. A t√∂bb mint hatperces jelenet, amelyben egy feh√©r, kisportolt f√©rfi az√©rt ver √∂ssze egy afroamerikai pasast, hogy az v√©gre felvegyen egy ‚Äěokosszem√ľveget‚ÄĚ, t√∂bbet mond el mag√°r√≥l a filmrŇĎl, mintha oldalakon kereszt√ľl m√©ltatn√°m vagy szidn√°m. √ćme:

Az Elpuszt√≠thatatlanok (They Live) egyik k√©pkock√°j√°t v√°lasztottam az Uberrel kapcsolatos √≠r√°som fŇĎ illusztr√°ci√≥jak√©nt is, term√©szetesen nem v√©letlen√ľl. Carpenter 1988-as filmj√©ben, amely Ray Nelson Sci-fi √≠r√≥ novell√°ja alapj√°n k√©sz√ľlt, olyan vil√°gba cs√∂ppen√ľnk, amely sok ponton √∂sszecseng a ma is divatos, h√°tt√©rhatalmakat v√≠zioniz√°l√≥ √∂sszeesk√ľv√©s-elm√©letek jelentŇĎs r√©sz√©vel. A vil√°got √©ppen megh√≥d√≠tani k√©sz√ľl egy idegen faj, amely az Egyes√ľlt √Āllamokat m√°r teljesen az uralma al√° hajtotta. K√∂zpontilag sug√°rzott elektrom√°gneses jelekkel manipul√°lj√°k a kem√©nyen dolgoz√≥ kisemberek agy√°t, fogyaszt√°sra √©s engedelmess√©gre sarkalva ŇĎket. A jel az emberi szem sz√°m√°ra l√°thatatlann√° teszi fajuk anat√≥miai saj√°toss√°gait, ezzel biztos√≠tva zavartalan mozg√°sukat, √©rv√©nyes√ľl√©s√ľket a megb√ľtyk√∂lt t√°rsadalomban. Ezt pr√≥b√°lja ellehetetlen√≠teni egy lelkes, de ann√°l b√©n√°bb ellen√°ll√≥kb√≥l √°ll√≥ csoport, egyr√©szt a jel ink√°bb sikertelen mint sikeres megzavar√°s√°val, m√°sr√©szt a manipul√°lt tv-ad√°sok meghekkel√©s√©vel. Ennek a balfaszkod√°s-sorozatnak a k√∂zep√©be √©rkezik meg Nada, a tehervonatok potyautasak√©nt v√°rosr√≥l v√°rosra v√°ndorl√≥, otthont √©s meg√©lhet√©st keresŇĎ harmincas fick√≥.

A Tavaly elhunyt Roddy Piper (itt fapados Kurt Russel) √°ltal megform√°lt fŇĎhŇĎs r√°termetts√©ge term√©szetesen nem eml√≠thetŇĎ egy napon az √ļgynevezett ellen√°ll√≥√©k√©val. V√©letlenek √©s trag√©di√°k elŇĎre nem l√°tott sorozata ut√°n Nada birtok√°ba ker√ľl az im√©nt eml√≠tett csodaszem√ľveg:

Advertisement

Ezzel azt√°n kezdet√©t is veszi hŇĎs√ľnk vil√°gmegmentŇĎ √°mokfut√°sa:

Az anno Philip K. Dick-kel, √©s William S. Burrougs-zal is haverkod√≥ Ray Nelson mŇĪve csak sŇĪrŇĪ f√©lren√©z√©sek k√∂zepette nevezhetŇĎ a fogyaszt√≥i t√°rsadalom k√≠m√©letlen kritik√°j√°nak. Ann√°l bizonyos tekintetben j√≥val t√∂bb, m√°s tekintetben viszont - √©ppen elrugaszkodottabb mivolta miatt - j√≥val kevesebb. M√©gis, az elm√ļlt h√©t felizz√≥ vit√°iban, ami az Uber kapcs√°n pattant ki szinte a semmibŇĎl, szembe j√∂tt velem n√©h√°ny gondolat, amit semmi m√°ssal nem magyar√°zhatok, csak az adott term√©k futtat√°s√°ba, n√©pszerŇĪs√≠t√©s√©be fektetett doll√°rmilli√≥k hat√©kony, √©s eredm√©nyes felhaszn√°l√°s√°val. Legyenek az adott vita helyi/hazai alanyai taxisok, z√∂lds√©gesek, trafikosok, vagy ingatlanforgalmaz√≥k, a helyzet m√©giscsak az, hogy egy k√∂z√∂ss√©g, ami ebben az esetben √©ppen az amiben √©l√ľnk, semmilyen fenntart√°st sem fogalmaz meg, egy √©ppen bet√∂rŇĎ, piaci √©rtelemben agressz√≠v c√©g tev√©kenys√©g√©vel, illetve tev√©kenys√©g√©nek hat√°saival kapcsolatban - hasonl√≥an a They Live agyhalott t√°rsadalm√°hoz, minim√°lis √∂nv√©delmi reflexek n√©lk√ľl fogadja be azt, amit 10 √©vvel ezelŇĎtt biztosan elutas√≠tott volna -.

Advertisement

Ez az √°ll√°spont, az adott piac hazai szereplŇĎit a halad√°s √ļtj√°ban √°ll√≥, a sz√∂vŇĎg√©peknek nekiront√≥ brit prolikkal hozza k√∂z√∂s nevezŇĎre. Ezen megk√∂zel√≠t√©s szerint Travis Kalanick a XXI. sz√°zadi Hargreaves, az Uber pedig a jelenkor fon√≥ Jennyje . Egy olyan filoz√≥fia megteremtŇĎje, amelynek √ļtj√°b√≥l el√°llni tudsz csak, szembehelyezkedni vele pedig - t√∂rŇĎdj bele - teljesen hi√°baval√≥.

Advertisement

felv√©ve Nelson penn√°j√°t, feltenn√©m a k√©rd√©st - miut√°n √©rveink versenyeztet√©s√©nek porfelhŇĎje felsz√°ll a szavann√°n - hogy melyik oktalan √°llat tŇĪrn√© el hasonl√≥ versenyhelyzetben, hogy csak √ļgy felfalj√°k? Mert hogy ezt a tudom√°ny mai √°ll√°sa szerint m√©g az oktalan zebra sem fogadja egykedvŇĪ belenyugv√°ssal. Ha m√°r √ļgy hozta az √ČLET, hogy a szoci√°ldarwinizmus hazai √∂sv√©nyeire t√©vedt√ľnk, mi√©rt feledkez√ľnk meg mindennek az alapj√°r√≥l, az √©letben marad√°sra √©s a boldogul√°sra val√≥ t√∂rekv√©srŇĎl?

Advertisement

Ha a konkr√©t esetet n√©zz√ľk, term√©szetesen nem fulladhat ki az elemz√©s puszt√°n abban, hogy az Uber r√∂vid idŇĎ alatt elhitette mindenkivel, hogy ‚ÄúŇĎ‚ÄĚlett a legjobb bar√°tja. Ez nagyon leegyszerŇĪs√≠thetn√© a t√∂rt√©netet, egyszerŇĪ t√∂rt√©netek pedig nincsenek. Ha a taxisok ezt az eg√©sz balh√©t √∂nkritika gyakorl√°sa, √©s helyes logika alapj√°n meghozott k√∂vetkeztet√©sek n√©lk√ľl tudj√°k le, akkor a helyzet√ľk semmivel sem lesz jobb azut√°n sem, ha a meg√°ll√≠thatatlan c√©gbirodalmat - valamilyen csoda folyt√°n - meg√°ll√≠tj√°k. Ha nem veszik figyelembe tiltakoz√°suk √°ltal√°nosnak nevezhetŇĎ visszhangj√°t √©s annak okait, akkor aut√≥ikr√≥l sz√©pen lassan lekapargathatj√°k a matric√°kat, mik√∂zben Kalanick, nyak√°ban a ribanc hossz√ļ l√°baival, hal√°lba kef√©li az √©letet!

Igyatok az eg√©szs√©gemre Primator szŇĪretlen b√ļz√°t!

Advertisement

/Képek: IMDb, youtube, Jason Edmiston /

Ha tetszett az √≠r√°s, oszd meg ismerŇĎseiddel! Mi nagyon √∂r√ľlni fogunk, √©s h√°l√°sak lesz√ľnk √©rte, hiszen Neked √≠rjuk a blogot! V√©lem√©nyed hozz√°sz√≥l√°sban, Facebook-√ľzenetben, vagy az impresszumban megtal√°lhat√≥ szem√©lyes el√©rhetŇĎs√©geinken v√°rjuk.

Advertisement

A Koncot megtal√°lhatod √©s k√∂vetheted a Facebookon, a Twitteren √©s a Tumblrenis. Bemutatkoz√≥ oldalunk a konc.hu c√≠men √©rhetŇĎ el.