Vannak olyan társasági alkalmak, amikor még a dress code-ban jártas styleguru is elbizonytalanodik. Az Operabál, egy kertiparty, koktélos állófogadás, vagy éppen orvoskonferencia a bőrgombáról – csupa olyan alkalom, ahol kis stílusérzékkel és némi társasági outfit ismerettel már alkalomhoz illően jelenhetünk meg.

De mit vegyünk fel tüntetésre? Mehetünk-e kétszer ugyanazzal a transzparenssel, vagy itt is érvényes a báli ruhák szabálya – egy szezonban csak egyszer? Itt még azt sem mondhatjuk, hogy egy elegáns nő LBD-ben (little black dress) bárhol, bármilyen alkalomkor megjelenhet.

A klasszikussá vált alapszabályokkal, „a kevesebb több” vagy „az elegancia életstílus” sem sokra megyünk. Más helyzetben az is segít, ha a bizonytalan résztvevő végigpörgeti magában , mit venne fel Jackie Kennedy vagy Audrey Hepburn egy ilyen alkalomra – csak éppen az ő stílusuk lényege, hogy nem jártak tüntetésre.

Advertisement

Próbáljunk meg kiindulni az alkalom elemzéséből – inkább sportos, hivatalos, vagy elegáns eseménynek számít egy utcai tömegmegmozdulás? Mivel sokat kell szabadtéren állni, indulatok elszabadulása és/vagy „minden tekintetben szakszerűnek” nyilvánított hatósági intézkedés esetén akár sietősre fogni- tekinthetjük sportos alkalomnak a tüntetést. Nadrág, kényelmes cipő, időjárásnak megfelelő kabát, napszemüveg (akár télen is, álcázási okokból), kisméretű, praktikus kézitáska, amiben iratok, némi víz és hidegélelem is van, rabosítás esetére.

Mi legyen a sugározni kívánt image egy ilyen eseményen? Mert persze, nadrág, kabát, lapostalpú cipő – de keménynek és elszántnak akarunk tűnni, amolyan harcos jogvédőnek vagy inkább szabadságot követelő hippinek? Esetleg véletlenül odatévedt turistának (konspiráció, ugye) ?

Ismerve hazánk pillanatnyi állapotát a demokrácia terén, jobb, ha kerüljük a feltünő cuccokat. Ez nem tíz (na jó, 20) éves osztálytalálkozó, hogy mindenki irigykedjen és bámuljon, jobb beleolvadni a tömegbe. Nekem nem hiányzik, hogy a nyugati lapok címoldalán én legyek a „hungarian teacher”, még hosszú éveket kéne kihúznom állami iskolában a nyugdíjig. Figyelni kell az öltözék anyagösszetételére is, a vízágyú nem tesz jót egy gyapjúkabátnak vagy bőrtáskának. Szóval csak lazán, kényelmesen, de azért ne legyen túl „frumpy” (slampos) az összhatás. Némi smink, mivel biztos lesz ismerős.

Igen, tudom, a tanár megmozdulások komoly dolgok. Nem is akarom elviccelni. De attól, mert valaki kiáll a gyerekekért és az oktatásért, még lehet csinos :)

Advertisement

Ha tetszett a cikk, nyugodtan oszd meg a FB-n. Ne dőlj be a mainstreamnak, akik csak azt merik megosztani, amit már százan megosztottak előttük!

Advertisement