This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Magyar számok, amelyek világslágerek lehettek volna!

Korábbi cikkünkben, a világ könnyűzenei irodalmából kiválasztottunk néhány nehezen zongorázható slágert, közöttük szerepeltek az általunk kiemelkedően igényesnek vélt hazai dalok is. Ezeknek a daloknak nagy része - a nehézségi fokuktól függetlenül is - közismert slágerek lettek.

Advertisement

A magyar könnyűzene irodalomban további rengeteg remek kompoziciót találhatunk, és örök rejtély, hogy miért nem lettek világslágerek. Vajon mi lehet az oka? Kis ország szülöttei az előadók? A sajátos magyar nyelv? A nem megfelelő promóció? Mind megannyi elgondolkoztató feltételezés. Kis ország Ausztria, Udo Jürgens dalai mégis ismertek lettek, ráadásul németül, nem beszélve az izlandi Björkről. A svéd Abba együttest már nem is említjük. bár igazán angol nyelven futottak be, Katie Melua pedig grúzia büszkesége lett. Azért voltak nagy magyar sikerek is! Messze az első helyen találhatjuk és a Koncon már írtunk Seress Rezső Szomorú vasárnap-járól, de említsük meg Máté Péter Elmegyek/Nicola dalát, melyet a francia Sylvie Vartan vitt sikerre. Kanye West pedig felhasználta az Omega számát, a Gyöngyhajú lány-t, sőt az Origo szerint amerikai rapperek szövegelnek a Taurus vagy a Syrius zenéjére, világsztár használt Kovács Kati-hangmintát, lengyelek Bergendyre zenéltek.

Advertisement

Hiába a remek hazai szerző és előadói gárda, az utóbbi időben elmaradt a nagy külföldi áttörés, a:

Illustration for article titled Magyar számok, amelyek világslágerek lehettek volna!
Advertisement

De mi mindenről maradt le a nagyvilág? Saját kedvenceinkből kiválogattunk 15 felejthetetlen magyar zeneszámot, melyek bárhol a nagyvilágban slágerek lehettek volna. Többjük azonban az idők során sajnálatosan feledésbe merült, talán érdemes őket is felidézni. A sorrend véletlenszerű, és megköszönjük, ha további említésreméltó dalt, dalokat találtok részünkre.

1. Balázs Fecó - Évszakok.

2. Quimby - Most múlik pontosan.

3. Republic - Szállj el kismadár.

4. Illés - Itt állok egymagam.

5. Máté Péter: Hull az elsárgult levél.

6. Edda - Álmodtam egy világot.

7. Cserháti Zsuzsa - Árva fiú.

8. Piramis - Szállj fel magasra.

9 Echo - Kell, hogy várj.

10. Tolcsvay Trió - Csak egy kék színű virág.

11. Color együttes - Csepeg a csendes eső.

12. Mary Zsuzsi/Dobos Attila - Nyári zápor.

13. Bajtala - Cigánylány.

14. LGT - Gyere, gyere ki a hegyoldalba.

És végül, mielőtt az a vád érne, hogy old fashioned vagyok, meghallgatva a fiam korosztályát, és itt már kecsegtetően angol címet is ír a YouTube:

15. Bonanza Banzai - Valami véget ért (Something has ended).

Share This Story

Get our newsletter