Ism√©t bicikli√ľgye van az oktat√°sir√°ny√≠t√°snak, a m√°r megszokott, inkorrekt m√≥don term√©szetesen.

Az √©vek √≥ta k√∂ztudott volt, a n√©vt√°bla lecser√©l√©s√©vel akarnak jav√≠tani a szakk√©pz√©s helyzet√©n, szeptembertŇĎl a di√°kok nem szakk√∂z√©piskol√°kba, hanem szakgimn√°ziumokba fognak j√°rni. Abszol√ļt √°ltal√°nos vezetŇĎi tehetetlens√©g, ha valami nem mŇĪk√∂dik, akkor nevezed √°t, igaz, ettŇĎl sem lesz jobb, de a fŇĎn√∂k√∂d el√©gedett lehet, t√∂rt√©nt valami.

A v√°ltoztat√°s most azonban nem csak a haveri-rokoni b√©lyegzŇĎgy√°rt√≥ c√©gek seg√≠t√©s√©rŇĎl sz√≥l, a n√©vcser√©n k√≠v√ľl jelentŇĎs tartalmi katyvaszt k√©sz√ľlnek a mit sem sejtŇĎ gyerekekre bor√≠tani.

Advertisement

A szakk√∂z√©piskol√°kban (szeptembertŇĎl szakgimn√°zium) maradn√°nak az alapvetŇĎ √©retts√©gi t√°rgyak, mint magyar, matek, t√∂ri, √©s egy idegen nyelv. Ezen fel√ľl l√©nyeg√©ben semmi m√°st nem tanuln√°nak az idej√°r√≥ gyerekek, csak szakmai t√°rgyakat, m√°r 9. oszt√°lyt√≥l kezdve heti 10-12 √≥r√°ban.

15 √©ves kort√≥l √ļgy k√©ne komoly szakmai ismereteket tan√≠tani a gyerekeknek, hogy nincs meg hozz√° a sz√ľks√©ges matematikai, sz√∂veg√©rt√©si alapjuk. Tanuljon a gyerek nagy √≥rasz√°mban k√∂zgazdas√°gtant, szakmai sz√°m√≠t√°st, jogot, mŇĪszaki ismeretet, b√°rmit, mik√∂zben k√∂znyelvi sz√∂veget is nehezen dolgoz fel, alapvetŇĎ, elemi sz√°mol√°sokban (pl. sz√°zal√©ksz√°m√≠t√°s) t√∂k√©letesen t√°j√©kozatlan.

Azon t√ļl, hogy szakbarb√°rokat akarnak a gyerekekbŇĎl nevelni, semmif√©le √°tj√°rhat√≥s√°g, p√°lyakorrekci√≥ nem lesz lehets√©ges a k√©sŇĎbbiekben.

Nem lesz f√∂ldrajz, biol√≥gia, k√©mia, fizika, csak az adott szakmacsoportnak megfelelŇĎ ismereteket fogj√°k a gyerekek tanulni a term√©szettudom√°nyos t√°rgyakb√≥l, teh√°t. pl. egy eg√©szs√©g√ľgyi szakk√∂z√©piskol√°s szakgimn√°ziumosnak az√©rt lesz n√©h√°ny √≥ra biol√≥gi√°ja.

Advertisement

Mindezt √ļgy, hogy p√°r √©ve m√©g azt hirdett√©k meg, nagyon fontosak a term√©szettudom√°nyos t√°rgyak, teh√°t egy b√∂lcs√©szkarra jelentkezŇĎ gimnazist√°nak is belesz√°m√≠tott√°k (sŇĎt, most is belesz√°m√≠tj√°k) a felv√©teli pontjaiba a fizik√°t vagy f√∂ldrajzot. Hi√°ba, egyre gyorsul a vil√°g forg√°sa, ami ma m√©g fontos, az szeptembertŇĎl megy a kuk√°ba.

Itt nem egyszerŇĪ t√ļltol√°sr√≥l van sz√≥, ELLENKEZŇź ir√°nyba tolj√°k az a rohadt biciklit, mint k√©ne.

A j√∂vŇĎ munkav√°llal√≥j√°nak min√©l t√∂bbf√©le ismerettel, kiv√°l√≥ alapkompetenci√°kkal k√©ne rendelkeznie, hogy k√©sŇĎbb tov√°bb tudja k√©pezni mag√°t, szakm√°t, p√°ly√°t, munkahelyet tudjon v√°ltani, ha sz√ľks√©ges. Sok helyen m√°r nem is √°ll√°sra, csak egyes hat√°ridŇĎs projektekre vesznek fel dolgoz√≥kat, ehhez k√©pest az oktat√°sir√°ny√≠t√°s 14 √©vesen kŇĎbe v√©sett szakmai utat akar kijel√∂lni a gyerekeknek.

Advertisement

Azok a sz√ľlŇĎk, akik a most nyolcadikos gyerek√ľket szakk√∂z√©pbe jelentkeztett√©k, m√©g nem tudhattak errŇĎl, a t√°j√©koztat√°s a m√°r megszokott, inkorrekt, sunyi m√≥don zajlott, (illetve nem zajlott egy√°ltal√°n) sŇĎt, m√©g most sincsenek k√©sz teljesen azok a kerettantervek, ami alapj√°n szeptembertŇĎl induln√°nak ezek a lebut√≠tott oszt√°lyok.

Az oktat√°sir√°ny√≠t√°s √©des kis naiv mack√≥ja, Balog √ļr 3 √©v ut√°n csod√°lkozott r√° a az √°ltala bevezetett tan√°ri minŇĎs√≠t√©sek elk√©pesztŇĎ h√ľlyes√©g√©re. Addig ugye komcsi, libsi, s√∂t√©tben bujk√°l√≥ ellenforradalm√°r volt, aki tiltakozni mert. Tegnapt√≥l lehet, mert Balog √ļr r√°j√∂tt, hogy megvezett√©k.

Advertisement

A szakm√°t megint nem hallgatj√°k meg, megint nincs √©rdemi p√°rbesz√©d, hogy n√©h√°ny kiv√°lasztott h√°ziman√≥t meghallgatnak, semmit sem √©r, ŇĎk nem fognak ellentmondani. R√≥zsika n√©ni viszont nem hagyja a szakmai tiltakoz√°st sz√≥ n√©lk√ľl, elv√©gre ŇĎ orosztan√°rk√©nt mindenhez √©rt, √ľzent a tan√°roknak, viselkedjenek sz√©pen, k√ľl√∂nben be√≠r az ellenŇĎrzŇĎj√ľkbe.

Advertisement

A lebut√≠tott szakgimn√°ziumi oszt√°lyok majd elindulnak szeptembertŇĎl, illetve elinduln√°nak, mivel arra senki sem gondolt, honnan lesz a szakmai t√°rgyakhoz egyetemi v√©gzetts√©ggel rendelkezŇĎ szaktan√°r. Egy tantest√ľlet √∂sszet√©tele nem olyan egyszerŇĪ, mint a lecs√≥√©, ha kevesebb otthon a paprika, majd t√∂bb paradicsom lesz benne, a k√©mi√°s Ildi n√©ni nem tud szeptembertŇĎl marketinget tan√≠tani, mint ahogy a fizika szakos DezsŇĎ b√°csi sem p√©nz√ľgyet. Esetleg az √∂t√©ves egyetemi m√©rn√∂k / k√∂zgazd√°sz tan√°r szakot 30 √≥r√°s gyorstalpal√≥n akarj√°k lenyomni a f√∂ldrajz szakos koll√©ga tork√°n, ha egy leck√©vel a di√°k elŇĎtt j√°r a tananyagban, az m√°r j√≥? Senki sem v√©gzett felm√©r√©st arra, felmenŇĎ rendszerben h√°ny szakmai tan√°rra lenne sz√ľks√©g ilyen √≥rasz√°mok mellett, √©s t√©nylegesen h√°ny van.

Mi√©rt gondolja Palkovics, egy Corvinust vagy BME-t v√©gzett fiatal rohan tan√≠tani, hogy ut√°na √©rtelmis√©gi minin√°lb√©r k√∂r√ľli fizet√©s√©rt heti 45-46 √≥r√°t g√ľrc√∂lhessen, √©s k√∂zben m√©g ‚Äěszak√Ārt√≥k‚ÄĚ vizslass√°k minden l√©p√©s√©t, √©s ha 2 √©v m√ļlva sem riadt el a tan√°ri p√°ly√°t√≥l, akkor a 77 indik√°toros 200 oldalas portf√≥li√≥val bizony√≠thassa, tan√≠that? Kik fogj√°k az egekbe nyomott √≥rasz√°m√ļ szakmai tant√°rgyakat tan√≠tani?

Advertisement

Jelenleg, ha egy szakm√°ban dolgoz√≥ m√©rn√∂k / k√∂zgazd√°sz/ eg√©szs√©g√ľgyis valami elmebaj folyt√°n √ļgy d√∂nt, tan√≠tana, NULL√ĀR√ďL indul a tan√°ri minŇĎs√≠t√©si versenyben, a saj√°t szakm√°j√°ban elt√∂lt√∂tt √©vek NEM sz√°m√≠tanak be a karrier√ļtj√°ban az oktat√°sban. Teh√°t pont azok az oktat√≥k, akiknek van elk√©pzel√©s√ľk arr√≥l, milyen is egy szakmai munkahely, jelentŇĎs h√°tr√°nnyal indulnak a tan√°ri p√°ly√°n, ha valami ŇĎr√ľlt √∂tlettŇĎl vez√©relve hajland√≥ak tan√≠tani.

A szakmai képzéshez természetesen szakmai gyakorlat is tartozik. Nyári szakmai gyakorlaton már most is részt kell vennie a szakközépiskolásoknak, lássák mi az élet.

Advertisement

Az √∂tlet nem lenne rossz, csak √©ppen sz√°mos iskola nem tal√°l olyan c√©geket, akik nagy t√∂megben sz√≠vesen fogadnak kamaszokat ny√°rra. Ebben az esetben ny√°ron az ISKOL√ĀBAN, TANTEREMBEN, az √©v k√∂zben megszokott tan√°rral, van a munkahelyi szakmai gyakorlat. Ott √ľlnek a gyerekek napi 7 √≥r√°ban Tibi b√°csival, EnikŇĎ n√©nivel, √©s arr√≥l besz√©lgetnek, milyen is lehet egy munkahely. Mindezt egy h√≥napon kereszt√ľl. Mivel Tibi b√°csi, a m√©rn√∂ktan√°r, √©s EnikŇĎ n√©ni, a szakoktat√≥ nem tudja egyszerre fogadni az √∂sszes gyereket, ez√©rt ŇĎk ny√°ron egy√°ltal√°n nem mennek szabads√°gra, tan√©v k√∂zben meg nem mehetnek, mert akkor ugye, tan√≥r√°ik vannak. √öjabb vonz√≥ szempont, hogy fiatal m√©rn√∂k / k√∂zgazd√°sz tan√°rokat, szakoktat√≥kat cs√°b√≠tsunk be szakgimn√°ziumba tan√≠tani.

Amennyiben m√©gis siker√ľl c√©ges partnert tal√°lni a ny√°ri szakmai gyakorlatra, ott a gyerekek t√∂k√©letesen megtanulnak takar√≠tani, pakol√°szni, rakt√°rban unatkozni, stb. a foglalkoztat√°si napl√≥, ahov√° azt kell be√≠rni, mit tan√≠tottak meg a szakm√°b√≥l a gyereknek aznap a ny√°ri gyakorlatos munkahelyen, kb. olyan messze van a val√≥s√°gt√≥l, mint egy instagram profil.

Advertisement

A c√≠mben szereplŇĎ barb√°rok kifejez√©s term√©szetesen nem a gyerekekre √©rtendŇĎ.

Ha tetszett a cikk, oszd meg b√°tran a facebookon! Vesszen a mainstream, √©ljenek a f√ľggetlen kisblogok, mi nem h√ļzunk sehonnan t√°mogat√°st :D

Advertisement