This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Mi jó lehet abban, ha elkezd szétesni az EU?

Illustration for article titled Mi jó lehet abban, ha elkezd szétesni az EU?

Jól is járhat az EU, ha kilépnek a britek? Van, aki szerint igen, sőt, még egyúttal a britek is jól fognak járni. Miközben a komoly szakemberek szerint csak a rosszul járás mértéke kérdéses.

Advertisement

A Bloomberg véleményrovatának szerzője, Clive Crook véleménye az, hogy az egyébként közel száz éves múltra visszatekintő, az előző brit jegybankelnök, Mervyn King által legutóbbi könyvében elővett radikális bizonytalanságról szóló elméletet alkalmazva nem is olyan elképzelhetetlen a pozitív végkifejlet. Szerinte a jelenlegi, a brit kilépés eshetőségeit vizsgáló elemzési módszerek túlzottan szűk látókörűek, például előfordul, hogy csak egyetlen terültet vesznek figyelembe, ahogyan a piacokhoz való hozzáférést emeli ki az Egyesült Királyság gazdasági- és pénzügyminisztériumának legutóbbi tanulmánya is. További jellegzetessége a szokványos megközelítésnek, hogy csak számszerűsíthető tényezőkkel dolgozik, illetve minden figyelembe vett tényezőt számszerűsít, holott vannak olyan kimenetelek, amelyeket még elképzelni sem tudunk, nemhogy kiszámolni, és mégis bekövetkezhetnek. A rideg matekhoz képest Crook felvetései inkább akupunktúrával kezelt csillagjóslásnak tekinthetők, mint valaminek, amit mondjuk egy minisztérium tanulmányától elfogadnánk, de attól még nem biztos, hogy el kellene vetni őket. Egy kis elmélkedést és gondolkodást talán érdemelnek, nem is más a céljuk, mint az, hogy ne csak egy szűk szívószálon keresztül nézzük a jövőt.

A lehetséges kedvező hatások egy gonosz manó megjegyzéseivel kiegészítve

1. Felgyorsulnának a reformok, hogy ne legyen több kilépő, tehát a britek lelécelése felpörgetné a fogaskerekeket.

Advertisement

A gonosz manó szerint: az egész EU megbénulna, mert az erősebb tagok továbbra is ragaszkodnának a jelenlegi elképzeléseikhez és az EU lassan, de legalább nem is biztosan-felfogásához.

2. A véleménykülönbségek kevésbé lennének élesek a leginkább lázadó tag kilépésével, könnyebb lenne a egyezségre jutni, akár az Európai Egyesült Államok is megvalósulhatna.

Advertisement

A gonosz manó szerint: a brit példa inkább felnagyítaná az ellentéteket, megjönne az elégedetlenkedők bátorsága, az EU elindulna a szétesés felé, sőt, szét is esne, még a jelenlegi központi, erős országok is szétszélednének. Már amennyire országok tudnak szétszéledni komolyabb tektonikai események nélkül.

3. Lehetséges, hogy az EU gazdasága felpörögne, és ez egyúttal a kilépett briteknek is jó lenne. Mert miért is ne, hiszen nem tudunk minden tényezőt figyelembe venni, és lehet, hogy pont valami ilyen hatásút nem vettek figyelembe az elemzők.

Advertisement

A gonosz manó szerint: eddig is olyan jó volt az EU, hogy az egyik legjelentősebb gazdasági erejű tagjának leválása miért is ne tenné még jobbá, na persze. Úgy állna bele az EU teljesítménye a földbe, hogy a 2008-as válságra szeretettel gondolnánk vissza Európában.

Nos, Clive Crook vs. Gonosz Manó. Kire fogadnátok? Netán egyiküknek sincs igaza?


A bejegyzés a Bloomberg View cikke alapján készült.

Share This Story

Get our newsletter