Történelmi zongora koncert a Greenpeace szervezésében az Északi-Jegestengeren. Előadó: Ludovico Einaudi, Steinway zongorán, kisérik a jégtáblák.

Ludovico Einaudi olasz zongorista és zeneszerző, korábban is ismeretes volt változatos pályafutásáról. Klasszikus zenei szerzeményei, pop, rock, világzenei művei mellett, filmzenei munkássága is említésre méltó.

“Einaudi composed the scores for a number of films and trailers, including The Intouchables and I’m Still Here, the TV miniseries Doctor Zhivago, and Acquario in 1996, for which he won the Grolla d’oro for best soundtrack. He has also released a number of solo albums of piano and orchestra, notably I Giorni in 2001, Nightbook in 2009, and In a Time Lapse in 2013. Taranta Project, a collaborative album, was released in May 2015.” /Wikipédia/

Advertisement

De amilyen zongora koncertet adott elő a múlt héten, a Greenpeace felkérésére, arra még sosem volt példa. Vasárnap a Greenpeace spanyol szervezete egy bámulatos videót tett fel a YouTube-ra, amelyben az olasz zongorista-zeneszerző Ludovico Einaudi egy jégtáblák között úszó komp-színpadon mutatta az “Elegy for the Arctic” című, kifejezetten az erre az alkalomra írt szerzeményét. A “koncertet” nem messze a norvég Svalbard szigettől, a Wahlenbergbreen gleccser szomszédságában mutatta be. Itt lehet a világ vége is:

Advertisement

A perfomansz céljaként a “Save the Arctic” initiative támogatását jelölték meg, melynek az a lényege, hogy az Északi-Jegestenger nemzetközileg deklarált védett terület legyen.

Einaudi ezt nyilatkozta az eseményről:

“I could see the purity and fragility of this area with my own eyes and interpret a song I wrote to be played upon the best stage in the world. It is important that we understand the importance of the Arctic, stop the process of destruction and protect it.”

Advertisement

Íme a teljes cikk az eseményről.

Advertisement

Ilyen koncert videót, még a MÜPA téli hűtött nézőteréhez szokott zenerajongó közönség sem láthatott!

Advertisement

A művész biztonsága érdekében feltűnik azért néhány kisérő csónak is, de az úszó jégtáblák dodzsemében zongorázni, kitudja hány mínusz Celsius-fokban, pláne sapka, sál és kesztyű nélkül, bámulatos teljesítmény. Itt a videó:

Ha csak egy kicsit késett volna a Titanic, páholyból nézhette volna a koncertet DiCaprio és Kate Winslet: