This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

"Mágust keresünk!"

Jelentkezni nyitott pozíciójukat csukottra cserélném jeligére lehet, bérigény megjelölésével.

Illustration for article titled iMágust keresünk!/i
Advertisement

Kísérleti műfajú poszt következik, részben fiktív, részben valós elemekkel, idézetekkel, na meg persze némi önálló gondolattal, és elhanyagolható strukturáltsággal, amolyan ülő formátumú, silány stand-upként. Kerülgettem egy ideje a vonatkozó feljegyzéseimet, és hát, erre talán kár volt ennyire rákészülni, ha csak ennyi lett belőle, de azért hátha lesz, aki jól szórakozik.

Advertisement

Minden érintettől elnézést kérek a forrásmegjelölés elmaradásáért, na meg persze vannak, akiknek csak annyit üzenek: szívesen! ;)

Az igény bennem, hogy erről az egészről írni nem árthat, akkor kezdett előbugyborékolni, amikor megláttam a rocksztár szót, mint karrierrel kapcsolatos pozitív jelzőt. Nyilván azért használták, mert egy rocksztár iszik, drogozik, végigdugja a fél világot és cserébe hamar ki is ég. Ja nem, hanem azért, mert jól hangzik.

Advertisement

Ehhez képest a szürke valóságban sokszor inkább a kevésbé hangzatos szempontokat szükségeltetik figyelembe venni, például a fedhetetlen erkölcsi bizonyítványt. A fedhetetlen erkölcsi bizonyítványúak kedvenc lapja bizonyára a Fedél Nélkül.


Kétszer is töltöttem ki személyiségtesztet, az egyik esetben már ott elbuktam, hogy kitöltöttem, ugyanis a rublikákat kellett volna kitölteni, nem a rubrikákat.

Advertisement

Azt mondtam már, hogy a magyarok egyik fő problémája az instabil munkahely? Amíg nem kezdett el pudingként remegni a szomszéd ház bontása közben az iroda, addig azt hittem, hogy ez csak a hajón és repülőn dolgozók problémája, de úgy tűnik, az elemzőknek igazuk volt.

Advertisement

“Olyan hölgy jelentkezését várom privát üzenetben, akinél nem probléma a munka mellett egy esetleges diszkrétebb affér.” – na ez az a hirdetés, aminek a végére mókás odaképzelni a főállású Facebook-frissítőkkel szemben támasztott egyik alapelvárást: “nyűgözz le minket!”

Advertisement

Van aztán az a munkahely is, ahol másképp kell lenyűgözőnek lenni:

“Pénzügyi területre keresünk megbízható hölgy munkatársat. Csak tapasztalattal rendelkező 30 éven felüli hölgyek jelentkezését várjuk.”

Advertisement

Persze nemcsak teszteket töltöttem, interjúkon is voltam. Volt például a rossz zsaru, rossz zsaru felállás, amikor a magyar valóságtól megkeseredett kétszemélyes Kételkedők Klubjának mondhatsz bármit, hiszen úgy nagyjából pont bármit kérdeznek. Tudnám nekik javasolni a fenti hirdetés tapasztalt hölgyét.


Pár hónapnyi próbálkozás után azt is megtanultam, hogy a telefonhívás egy rendkívül összetett folyamat, van, ahol az egyes részfolyamatokkal külön alkalmazott foglalkozik:

Advertisement

“Telefonhívások indítása vállalati szegmens felé adategyeztetés céljából.”

Én ennél a cégnél az szeretnék lenni, aki elindul munkába, és aztán helyette valaki be is ér.

Advertisement

Miközben épp munkába ballagok, elgondolkodnék, hogy vajon mire gondolhatott, aki elvárásként a számítógép felhasználói szintű ismeretét fogalmazta meg.

Nem nekem szólt, de érdekesnek találtam azt a hirdetést, amelyikben mobil applikáció fejlesztőt kerestek. Ahol így pazarolják a szóközöket, nagy lehet a hatékonyság.

Advertisement

Arra rájöttem időközben, hogy a nyelvtudás nagyon fontos, de az is jó, ha tudunk idegen nyelven beszélni. Ha még írni is, akkor nem lesz tele a LinkedIn-profilunk egymáshoz nyelvtanilag kétségbeejtően nem kapcsolódó szavakkal, ami előnyös egy angolul interjúztató HR-es esetében.

Advertisement

A nagyon professzionális emberek előbb említett közösségi oldalában persze ennél sokkal nagyobb a potenciál, ha van hozzá gusztusa az embernek. Az egyik HR-szakértő azt javasolja például, hogy ne legyen szelfi a LinkedIn-profilképed. Ezt a tanácsot egy értelmezhetetlen mosolyú nő visszataszítóan rideg profilképe alatt elterülő, semmiről sem szóló blogbejegyzésben olvastam. Amely alatt buzgón helyeselnek követői nightclub-megvilágítású műtermi portérszörnyeikről, bizonyítva egy jobb szelfi létjogosultságát, perspektivikus torzítás és furán álló váll, esetleg felkar ide vagy oda. Nem mintha ebben a műfajban én jobb lennék, de nem tudtam nem rácsodálkozni a jelenségre.


A következő részben pedig írok egy best/worst of-ot álláspályázataimból. Ha lesz hozzá bátorságom. :) Vagy épp egy kicsit komolyabb hangvételű elgondolkodást.

Share This Story

Get our newsletter