Szerencs√©re nem j√°rtam kommunik√°ci√≥s fŇĎiskol√°ra, √≠gy h√°t nem is lehetn√©k alkalmasabb arra, hogy v√°laszoljak Vajda G√°bor, 444-es √ļjs√°g√≠r√≥ ki nem mondott k√©rd√©seire.

Adott a probl√©ma: a mai napon lehetett is telefon√°lni, meg nem is ‚Äď a Telekom √©s a Vodafone h√°l√≥zat√°n egyar√°nt. √Čs ezt a maguk m√≥dj√°n ‚Äúle is kommunik√°lt√°k‚ÄĚ az √©rintett oligop√≥liumok: √≠rtak kommentot a f√©szb√ļkon.

√Čs az √ļjs√°g√≠r√≥, akinek a sasos √≠r√°sa miatt nagyj√°b√≥l b√°rmit meg tudn√©k bocs√°tani, annyira fej√©n tal√°lta a sz√∂get, mint ahogy √©n a k√∂zelm√ļltban, amikor sz√∂g √©s kalap√°cs rendeltet√©sszerŇĪ haszn√°lat√°ra k√©nyszer√ľltem:

√ļgy k√∂r√ľlbel√ľl pontosan sehogy.

Mert nem az a gond, hogy egy nagyv√°llalat pr√≥b√°l egy picit szem√©lyesebb, emberibb lenni (egy√©bk√©nt teljesen a mai trendekbe illeszkedŇĎ m√≥don) azzal, hogy a k√∂z√∂ss√©gi fel√ľleteit kezelŇĎk al√°√≠rj√°k a hozz√°sz√≥l√°saikat. A hagyom√°nyos funkci√≥ikon t√ļl nagyj√°b√≥l m√°r mindenre haszn√°lt √≠r√°sjegyek-jelek vil√°g√°ban pedig pont egy kibaszott csillagba belek√∂tni nem kisst√≠lŇĪs√©g, hanem m√©g mikroszk√≥p alatt sem nagyon √©szrevehetŇĎ st√≠lŇĪs√©g.

Advertisement

A gond ink√°bb az emberi √©s szem√©lyes sajt√≥k√∂zlem√©nyek hi√°nya. Vagy legal√°bb egy ‚Äúelbasztuk‚ÄĚ-t√©m√°j√ļ √©s t√°rgy√ļ Facebook-bejegyz√©s√©. Vagy √©pp az *Ildi/Kitti/Chuck √°ltal √≠rt poszt k√∂zvetlen √©s ŇĎszinte tartalm√°nak a hi√°nya, amikor a szolg√°ltat√≥ hib√°j√°t kellene elismerni. Az, hogy *egy√©bk√©nt* leszarj√°k, hogy mi van a felhaszn√°l√≥kkal.

√Čs ezt nem lehet holmi jog√°szkod√°sra fogni. Ha valaki perelni akarna annak alapj√°n, hogy l√°m, hiszen ŇĎk is elismert√©k, hogy rossz a szolg√°ltat√°s, az ezt megtehetn√© most is. R√°ad√°sul az √ĀSZF-ben vannak v√°llal√°sok, azok pedig vagy teljes√ľlnek, vagy nem. A jogszab√°lyokra ugyanez vonatkozik. Nem egy t√∂meggyilkoss√°g beismer√©s√©t k√©rem, csak az egy√©bk√©nt is nyilv√°nval√≥nak az elismer√©s√©t.

Advertisement

K√∂zben pedig, visszat√©rve a fenti nagyon vicces cikkre, √©rtem √©n az ir√≥ni√°t, tudom, hogy $Gabinak nem a *Ildivel (ejtsd: csillagildi) van a baja, nekem viszont most pontosan az ir√≥ni√°val. Ugyanis az a jelens√©g, aminek ez a mostani eset is sz√©pen azonos√≠that√≥ t√ľnete, egyre b√°nt√≥bb, √©s nem lehet elviccelni.

Hogy mirŇĎl is van sz√≥?

A k√∂z√∂ss√©gi m√©diumoknak k√∂sz√∂nhetŇĎen sosem l√°thattuk ennyire tiszt√°n azt, hogy mennyire nem sz√°m√≠t a vevŇĎ, a fogyaszt√≥, a felhaszn√°l√≥. Hogy van a v√°llalatnak egyetlen egy nyomorult szervezeti egys√©ge, amelyiket az√©rt fizetnek, hogy t√∂rŇĎdj√∂n √©s egy√ľtt √©rezzen, meg van az √∂sszes t√∂bbi, ami mindent szar le magasr√≥l.

Advertisement

Ez, nyilv√°n, az egyes alkalmazottak mint emberek szintj√©n nem √≠gy van, m√°r csak a napi j√≥l v√©gzett munka √∂r√∂m√©√©rt, vagy √©pp az√©rt, hogy m√°snap is ledolgozhass√°k a 8(+) √≥r√°t a fizet√©s√ľk√©rt, √©rdekli ŇĎket, hogy mi a munk√°juk eredm√©nye, de mindez a j√≥ sz√°nd√©k nem √°ll √∂ssze egy nagy eg√©ssz√©. Hogy a belsŇĎ mechanizmusoknak nincsen a k√ľlvil√°gra f√≥kusz√°l√≥ kommunik√°ci√≥-orient√°lts√°ga, az hagyj√°n, de maga a v√°llalati kommunik√°ci√≥ is ezt t√ľkr√∂zi vissza l√©pten-nyomon. A v√°llalat nem ismeri fel azt, hogy ezt a ‚Äúlegy√ľnk cukik‚ÄĚ-dolgot nem lehet √ļgy csin√°lni, hogy az csak egy a sok feladat k√∂z√ľl.

√Čs most nem azt mondom, hogy p√©nz√ľgyes Petra foglalkozzon a Vodafone arculat√°val. De azt p√©ld√°ul mindenk√©ppen mondom, hogy amikor minimum egy hatalmas bocs√°natk√©r√©s kellene az√©rt, mert lehetetlen bel√©pni az online fel√ľletekre hetek √≥ta, akkor nem szabad csak √ļgy, sz√≥ n√©lk√ľl tolni az √©pp aktu√°lis rekl√°mkamp√°nyt. A felhaszn√°l√≥k egy kis r√©sz√©nek egy kisebb, a szolg√°ltat√°s l√©nyeg√©t nem √©rintŇĎ probl√©m√°ja is probl√©ma. M√©ghozz√° √≥ri√°si.

Advertisement

Mert az egyenlŇĎtlen erŇĎviszonyok nem arr√≥l sz√≥lnak, hogy a felhaszn√°l√≥k egy sz√°zal√©k√°nak a gondja szinte nem is l√©tezik, hanem arr√≥l, hogy mindent meg kell tenni annak √©rdek√©ben, hogy az a huszon√∂tezer ember egyenk√©nt azt √©rezze, hogy ŇĎ pont ugyanakkora, mint a Nagy Vodafone. Nem leereszkedni kellene hozz√°juk, hanem felemelni ŇĎket. Nem el√©g, ha Ildi foglalkozik az elŇĎfizetŇĎ lelki vil√°g√°val, a Nagy Vodafone is ugyanezt kell, hogy tegye. Felt√©ve, hogy t√©nyleg sz√°m√≠t az elŇĎfizetŇĎ lelki vil√°ga.

Röviden: #GabiMissingThePoint