Van egy √©rz√©s. Biztosan sokan √°t√©lt√©k m√°r: az √°jul√°st k√∂zvetlen megelŇĎzŇĎ. Fokoz√≥d√≥ gyorsul√°s a semmi k√∂zep√©be. A l√°t√≥t√©r beszŇĪk√ľl, ami megmarad belŇĎle, forg√°sban van.
Forog, de nem a t√©rhez viszony√≠tva kelt ilyen √©rzetet, abb√≥l ugyanis m√°r semmi sincs az √©szlel√©sben. Nincs viszony√≠t√°s a fizikai t√©rhez, csak valami belsŇĎh√∂z, amelynek a tengelye mi magunk vagyunk.
A zuhan√°s m√©gis olyan, mintha egy v√©gtelen t√©rben zajlana, tengelytŇĎl f√ľggetlen√ľl. Azt√°n miut√°n magunkhoz t√©r√ľnk, √©rezz√ľk, hogy a hely kiterjed√©se, ahonnan visszaj√∂tt√ľnk, atomnyiv√° zsugorodik. √Črdekes, euforikus √©rz√©s, √ļjra √©szlelni f√©nyt, levegŇĎt, √©s hogy az el√©bb m√©g r√©misztŇĎ s√ļlytalans√°gban lebegŇĎ test√ľnk √ļjra t√∂meggel b√≠r.


Az √°prilisi ki√°br√°ndults√°g ha nem is mindenben, de sokban hasonl√≠tott ehhez az √©rz√©shez. Furcsa k√∂z√∂ss√©gi √©lm√©ny volt vesz√≠teni. √Črezt√ľk a zuhan√°st, amelynek puszta felfog√°s√°hoz mi sem tal√°ltunk viszony√≠t√°si pontokat.
Sem a vil√°gban, sem itthon, sem a k√∂z√∂ss√©geinken bel√ľl. Sehol!
√ögy vonultak ki a csal√≥dottak, √ļgy lept√©k el az utc√°kat, mint az √°rv√≠z sodorta hordal√©k. Minden keveredett mindennel; ahogy az √°rt√©r uszad√©k-szigetein: mos√≥g√©pek, motorh√°ztetŇĎk, zom√°ncozott ed√©nyek, f√©l p√°r papucsok √©s pl√ľss mack√≥k egym√°s hegy√©n h√°t√°n.
A jog√°llam marad√©k√°t f√©ltŇĎk egy√ľtt vonultak antiglobalista balosokkal, k√©pviselet n√©lk√ľl maradt konzervat√≠vok az akkor m√©g botor m√≥don but√°nak gondolt radik√°lis jobbikosokkal.
Egym√°s v√°ll√°n s√≠rtunk, mert egyek voltunk a bajban. Legal√°bb is ezt hitt√ľk. Akkor voltunk megvezetve legink√°bb, amikor elhitt√ľk, hogy vagyunk Mi, √©s vannak Ňźk, oda√°t.

Sokkal nagyobb, sokkal √°tgondoltabb j√°t√©k ez, mint amit k√©pzelni mert√ľnk volna. Nem csak az az √≥sdi posztkomcsi ellenz√©k nem l√©tezik, amelyrŇĎl m√°r r√©ges r√©g lemondtunk, hanem az sem, amely m√©g k√©pes volt elhitetni vel√ľnk, hogy t√©tje van a 2018-as v√°laszt√°soknak.
Azon nyomban szem√©rmetlenn√© v√°lt k√∂z√∂ny√ľk az utc√°kon vonul√≥ t√∂megek ir√°nt, amint √°tvett√©k mand√°tumaikat.
A Fidesz √°ltal √∂sszemilli√°rdozott LMP-nek m√°r √°rny√©ka sincs, ami maradt nekik az a k√≠nos csend, amelyben belsŇĎ lesz√°mol√°saikat v√©grehajthatj√°k. Senki ne k√©pzelje persze, hogy el√©gedetlen√ľl. Senki ne k√©pzeljen semmit sem.

A nemzet másik zabigyereke, az egy kampány erejéig néppártosodási kísérletbe fogó Jobbik. Vakon ki lehet jelenteni, hogy mandátumaik minimum 1/3-át olyan szavazatoknak köszönhetik, amelyeket a Jobbik értékrendjével semmilyen tekintetben sem kompatibilis szavazók adtak le a listájukra.

Advertisement


Azok, akikkel azt√°n azokon a meleg √°prilisi d√©lut√°nokon egy√ľtt vonultak, csak hogy valami l√°tszata legyen h√°l√°juknak az √°tszavaz√°sok miatt, mostant√≥l m√©g egy picit √∂ssz√©bb h√ļzhatj√°k magukat, hiszen a Jobbik felr√ļgva minden kor√°bban lekommunik√°lt, √≠g√©retsz√°mba menŇĎ kijelent√©s√ľket, megszavazta a Fidesz alkotm√†nym√≥dos√≠t√°s√°t, √©s a Stop Soros t√∂rv√©nyjavaslatot.


A helyzet, ami elŇĎ√°llt nyomaszt√≥bb, mint amit elsŇĎre ki lehet belŇĎle olvasni.
Itt nem egy illegitim korm√°ny legitim ellenz√©k√©rŇĎl van sz√≥. Nem. Itt egy minden szempontb√≥l legitim korm√°ny veti √°rny√©k√°t teljesen illegitim ellenz√©k√©re.
A korm√°nyp√°rt legitimit√°s√°nak alapja az, hogy nem √≠g√©rtek v√°laszt√≥iknak m√°st, mint aminek a v√©grehajt√°s√°ba azt√°n belekezdtek. Orb√°n az √∂nmaga √°ltal kijel√∂lt √ļton halad, √∂sszhangban kor√°bbi politik√°j√°val.
Az ellenz√©k azonban a demokr√°cia-deficit √©gig k√∂zel sem √©rŇĎ paszuly√°ba kapaszkodva v√°gtatott v√©gig a kamp√°nyon, a Fidesz folyamatos erk√∂lcsi, √©s legitim√°ci√≥s v√°ls√°g√°t hangoztatva.
A jelen nem igazolt egyet sem, az ellenz√©k kamp√°nyban elcsattintott, √∂nmagukra vonatkoz√≥ l√≥zungjai k√∂z√ľl.
Talán soha nem volt ennyire kiábrándító ellenzéki szavazónak lenni. Talán soha nem érte meg ennyire ellenzéki politikusnak lenni. Fojtogatóan felszaporodtak az ellentmondások.
Muszáj lesz elengedni, és megnyugodni végre, a történelemre bízva ezt az egészet.
Egyszer majd minden, √©s mindenki a hely√©re ker√ľl. M√©g ezek, a szakad√©k innensŇĎ oldal√°n rekedt gazemberek is.

Advertisement

Kép: Leon Spilliaert - Vertigo /1908/