This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

20 éves lett az Alice In Chains kutyás albuma

Ez volt megfakult emlékű ifjúkorom egyik legmeghatározóbb zenekarának utolsó, klasszikus felállásban felvett lemeze.

Illustration for article titled 20 éves lett az Alice In Chains kutyás albuma
Advertisement

Layne Staley már 13 éve halott. :(

Tényleg nem akarom generációs frontkatonaként csak a saját kamaszkorom zenei favoritjait lökni, tojva a maiakra, de ennél az évfordulónál muszáj volt megállni egy picit.

Advertisement

A borítón állítólag (?)* Jerry Cantrell gitáros szuggesztív tekintetű kutyája, Sunshine szomorkodik, a Grind klipjében kapott is egy kisebb szerepet.

Fontos tudni még, hogy a lemezfelvételt megelőzően Staley drogproblémái miatt hosszabb kihagyásra kényszerült a csapat. Bár az AIC kétségkívül a legborultabb, legmetálosabb grunge-banda volt, a kutyás (Egyszerűen csak Alice In Chains című) album még önmagukhoz képest is nagyon feszültre, depisre sikeredett.

Advertisement

1995-ben az MTV a dél-kaliforniai dallamos, power-punk vonalra állt rá, még a csapból is a The Offspring és a Green Day folyt. Ebbe a pocsolyába ugrott bele páros lábbal Layne Staley, és bandája. Népszerűbbek természetesen nem lettek ettől, ami az eladási adatokban is megmutatkozott.

Aztán a sors úgy hozta, hogy Staley-vel több album már nem készült. Talán az ő történetét is megírom egyszer.

Advertisement

A kutyás albumot nem igazán értették a kilencvenes évek Amerikájában, ma már azonban világosan látszik, hogy méltó volt ahhoz zenei szellemiséghez, amit az Alice In Chains akkoriban - egészen Staley haláláig - következetesen képviselt.

/Javítva: */

Share This Story

Get our newsletter