Egyenesen a Tejútról érkezett Martin Molin svéd zenész, aki egyébként a svéd Wintergatan zenekar tagja, hogy két év szorgos munkájával elkészítse, az eddig még sosem látott és hallott zenegépét. A “music instrument” 2000 örökmozgó üveggolyó segítségével szólaltatja meg a dallamot és ad hozzá kíséretet további kiegészítő emeltyűkkel. A hangszerről készült videót eddig közel 10.000.000 érdeklődő tekintette meg!

Az emberi szellem alkotókészségnek eddig sem ismertük a végső határait. Nemrégen Einstein egyik hihetetlennek tűnő elvi megállapítását igazolta a tudomány. Az alkotókészség változatos, sok esetben találékonysággal és kézügyességgel párosul, ott igazán, ahol a fantáziának, a türelemnek is döntő szerepe van. A szellemi alkotásokon túl, gyakorlati példákkal is találkozhatunk. Bámulatos ötletek alapján, szorgalommal és odafigyeléssel készülnek például a miniatűr remekek. Készült már regény mákszemre, vagy nemes értékű Oscar-díj, sőt a tű fokán áthaladó tevekaraván is.

Az országházunk gyufákból, a festmény tökmagra, a baba, a miniatűr és meg is szólaltatható gitár példája is lebeghetett a svéd zenész előtt. De talán látta már Kempelen Farkas sakkozó gépét is. Ezekből a példákból is tanulva, azért a kézügyességére, ötletességére,türelemére és zenetudására is szüksége volt.

Advertisement

Advertisement

A svéd zenész Martin Molin a felsoroltakon messze túltett, és nemcsak a méretek tekintetében. A képen látható otthoni stúdiója, amely egyben alkotóműhelye is, igazán figyelemre méltó. Martin Molin már évek óta tanulmányozta a korábban fából készült zenegépeket és az eddigiektől eltérő egyedi megoldást dolgozott ki a célja elérése érdekében. Martin Molin szinte csak fa alapanyagokat és üveggolyókat használt fel a zenegép elkészítésekor, és sikerült a dallamok mellé a ritmus kíséretet is megoldania.

Azért közbevetőleg említsünk meg egy korábban készült, inkább virtuális automata zenegépet, melynek a működési elve is segíthetett Molinnak a kivitelezés során. Íme a Pipe Dream:

Molin viszont élőben, saját maga működteti a gépet, melyhez külön érzék és zenei képesség kell. A zenegép hangzása egy teljes zenekar érzetét kelti. Molin azt nyilatkozta még a berendezés elkészülte előtt, hogy: “Minél közelebb kerülök a végéhez, annál távolabbinak tűnik a befejezés”. A siker nem maradt el. A hangszer megszólaltatását bemutató videót azóta, mint már említettük tízmillióan látták a YouTube-on:

Végül mutassuk be Molin svéd folktronika együttesét,a Wintergatan-t / jelentése: Milky Way - Tejút /.

Advertisement

A Wintergatan zenekar zenéje sok esetben emlékeztet az általam is imádott Kraftwerk együttes közkedvelt rádióaktívitására. Itt találtok tíz zeneszámot is a Wintergatantól: