33 autó, 200 kör, 500 mérföld, 100 futam. Az indianapolisi 500-as holnap beírja magát a történelemkönyvekbe.

[kép forrása: wikipedia]

‚ÄúNincs k√©ts√©g affelŇĎl, hogy a magunkfajta j√≥emberek pontosan mikor fogtak aut√≥versenyz√©sbe. Aznap t√∂rt√©nt, amikor legy√°rtott√°k a m√°sodik aut√≥t.‚ÄĚ

- Richard Petty

Vas√°rnap, helyi idŇĎ szerint hat √≥ra ut√°n rajtol el az IndyCar mezŇĎnye Indianapolisban, hogy sz√°zadszorra is kezdet√©t vegye a legend√°s 500 m√©rf√∂ldes futam.

Embed from Getty Images

Ink√°bb le√≠rom m√©g egyszer, amennyiben az olvas√≥ szeme v√©letlen√ľl √°tugrotta volna: sz√°zadszorra lengetik meg a z√∂ld z√°szl√≥t egy √©vente megrendezendŇĎ aut√≥verseny mezŇĎnye elŇĎtt, hogy azok azt√°n √≥r√°nk√©nti 300 kilom√©teres √°tlagsebess√©ggel repesszenek v√©gig Indianapolis ov√°lj√°n egy akkora t√°vot, mintha BudapestrŇĎl akarn√°nk Veron√°ba aut√≥zni.

Advertisement

√Čszbont√≥an sok, t√∂bb mint sz√°z, szakadatlan sikerŇĪ √©v az aut√≥sportban. Amikor az elsŇĎ Indy 500-at megrendezt√©k 1911-ben, m√©g maga az automobil is csak utols√≥ pattan√°sait nyomogatta ki √©s m√°r pont nem k√©rt√©k el a szem√©lyij√©t a kocsm√°ban. H√≠re nem volt m√©g az elsŇĎ vil√°gh√°bor√ļnak, ekkor tartott√°k meg az elsŇĎ nemzetk√∂zi nŇĎnapot, a Titanicot is m√©g jav√°ban √°csolt√°k, Monaco pedig √©ppenhogy csak megsz√ľletett, mint alkotm√°nyos monarchia.

Embed from Getty Images

Advertisement

Az Indy 500 egy amerikai kultur√°lis ikon, az aut√≥gy√°rt√°s demonstr√°ci√≥j√°nak egyik Mekk√°ja. Preszt√≠zsben a Monac√≥i Nagyd√≠jjal √©s a Le Mans-i 24 √≥r√°ssal egy√ľtt szokt√°k egy lapon emlegetni, de m√©g ez ut√≥bbi kettŇĎnek is r√° kell h√ļznia egy-k√©t √©vtizedet, hogy ugyanannyi rajttal b√ľszk√©lkedhessen mint az amerikai fenegyerek.

Vil√°gh√°bor√ļk, gazdas√°gi v√°ls√°gok, eln√∂k√∂k j√∂ttek-mentek, de az Indy 500 maradt, √©s minden √©vben soksz√°zezer ember zar√°ndokol el Indianapolis Speedway nevŇĪ enkl√°v√©j√°ba, hogy l√°thassa a sokezer l√≥erŇĎt elszabadulni azon a legend√°s n√©gy kanyaron √©s egyenesen.

Embed from Getty Images

Advertisement

Az Indy 500 t√∂rt√©nete Eur√≥p√°ban kezdŇĎdik, amikor is egy New York-i, sk√≥t sz√°rmaz√°s√ļ laptulajdonos l√©trehozta a saj√°t nev√©vel f√©mjelzett Gordon-Bennett futamokat a XX. sz√°zad virradat√°n. A Grand Prix-versenyz√©s (√©s egyben a Forma 1) k√∂zvetlen elŇĎdj√©nek sz√°m√≠t√≥ √©ves automobil verseny messzirŇĎl, m√©g Amerik√°b√≥l is idevonzotta az embereket, k√∂zt√ľk egy Long Island-i m√°gn√°st, William K. Vanderbiltet √©s egy indianapolisi v√°llalkoz√≥t, Carl G. Fishert. A k√©t emberben k√ľl√∂n-k√ľl√∂n mer√ľlt fel a v√°gy az amerikai aut√≥sport fellend√≠t√©s√©√©rt, b√°r k√ľl√∂nb√∂zŇĎ okokb√≥l. M√≠g Vanderbilt - l√°tva a fejlettebb eur√≥pai automobilokat - az amerikai aut√≥iparnak szeretett volna egy l√∂ketet adni, Fisher a potenci√°lis showbusiness-t l√°tta meg az aut√≥versenyz√©sben.

Vanderbilt a Gordon-Bennett kup√°hoz hasonlatos rendezv√©nyt kezdett el szevezni Long Island-en - sok-sok eur√≥pai r√©sztvevŇĎvel, k√∂zt√ľk a Renault-val √©s a magyar Szisz Ferenccel -, Fisher pedig telket vett Indianapolison k√≠v√ľl.

Nem kicsit, nagyot.

Embed from Getty Images

Advertisement

Fishernek ugyanis r√∂gt√∂n szemet sz√ļrt a k√∂z√ļti verseny megszervez√©s√©nek neh√©zkess√©ge, illetve hogy a n√©zŇĎ sz√°m√°ra viszonylag mennyire kev√©s l√°tv√°nyoss√°ggal b√≠rt egy ilyen. Akkor m√°r mi√©rt ne √©p√≠tsen egy versenyp√°ly√°t, melynek minden pontj√°t lehet mindenhonnan l√°tni, az aut√≥k kor√°bban soha nem l√°tott sebess√©ggel k√©pesek sz√°guldani. Akkoriban m√°r nem volt √ļjdons√°g az aut√≥versenyz√©s k√ľl√∂nb√∂zŇĎ l√≥versenyp√°ly√°kon, egy ugyanilyenben gondolkodott, csak sokkal nagyobban. Nagy-Britanni√°ban m√°r volt egy hasonl√≥, Brooklands-ben, √©s annak eszeveszett√ľl d√∂nt√∂tt kanyarjait l√°tva d√∂nt√∂tt v√©g√ľl saj√°t p√°ly√°j√°nak meg√©p√≠t√©se mellett. A munk√°latokat 1909 m√°rcius√°ban kezd√©k meg a 2,5 m√©rf√∂ld hossz√ļ ov√°lon, √©s m√°r az √©v augusztus√°ban megnyitott. Az eleinte k√°tr√°nyk√∂t√©sŇĪ makad√°mp√°lya rendk√≠v√ľl balesetvesz√©lyesnek bizonyult, az elsŇĎ versenyen bek√∂vetkezett hal√°leseteket k√∂vetŇĎen azonnal t√©glabor√≠t√°ssal helyettes√≠tett√©k, k√©sŇĎbb, a hatvanas √©vekre pedig az eg√©szet leaszfaltozt√°k a c√©lvonal egy yardnyi t√©glacs√≠kj√°t lesz√°m√≠tva.

Embed from Getty Images

Advertisement

Egy dolog m√©g mindig f√°j√≥an hi√°nyzott: egy olyan verseny, ami n√∂veli a hely preszt√≠zs√©t. A p√°lya √ľzemeltetŇĎi elŇĎsz√∂r egy 24 √≥r√°s versenyben gondolkodtak, logisztikai √©s egy√©b okokb√≥l ezt azonban hamar elvetett√©k, helyette egy l√©nyegesen kompaktabb 500 m√©rf√∂ldes futamot √°lmodtak meg a p√°lya h√≠rvivŇĎjek√©nt.

Magyar sz√°l a sztoriban: az indianapolisi p√°lya √©p√≠t√©s√©vel egyidejŇĪleg csapott bele egy magyar sz√°rmaz√°s√ļ v√°llalkoz√≥ - Frederick Moskovich - egy hasonl√≥ ov√°lp√°lya √©p√≠t√©s√©be Los Angeles mellett. Egy biciklis angol haverj√°val odavoltak a velodromok√©rt, √©s egy hasonl√≥t akartak √©p√≠teni aut√≥knak. Egy amerikai olajm√°gn√°s seg√≠ts√©g√©vel fel is h√ļzt√°k seperc alatt, f√°b√≥l. Lavin√°t ind√≠tottak el ezzel, az orsz√°gban mindenhol fap√°ly√°kat kezdtek el √©p√≠teni, melyek helyenk√©nt gyorsabbak voltak mint Indianapolis. M√©g egyszer mondom: f√°b√≥l. A gazdas√°gi v√°ls√°gra azonban az √∂sszes bez√°rt/le√©gett/sz√©trohadt/sz√©thordt√°k.

1911 m√°jus 30-√°n felbŇĎgtek a motorok, √©s kezdet√©t vette a sorban elsŇĎ indianapolisi 500 m√©rf√∂ldes verseny. Ray Harroun nyerte a t√∂rt√©nelmi futamot hat √©s h√°romnyegyed √≥r√°s v√≠v√≥d√°st k√∂vetŇĎen. √Ėsszehasonl√≠t√°sk√©ppen az eddigi leggyorsabb nyertes, Tony Kanaan t√∂bb mint n√©gy √≥r√°t vert Harroun idej√©re 2013-ban.

Advertisement

Embed from Getty Images

A p√°lya igen hamar az amerikai aut√≥versenyz√©s sarokk√∂v√©v√© v√°lt, Indianapolisban gyŇĎzni az egyik legnagyobb kiv√°lts√°gnak sz√°m√≠tott a vil√°gon, b√°r hossz√ļ √©vtizedekig csak amerikai r√©sztvevŇĎje volt a futamnak. A k√©t vil√°gh√°bor√ļ alatt nemigen tartottak versenyeket √©s mire a m√°sodiknak is v√©ge szakadt, addigra borzaszt√≥an leharcolt √°llapotba ker√ľlt a l√©tes√≠tm√©ny. Kev√©s h√≠ja volt, hogy nem sz√°ntott√°k be az eg√©szet a f√∂ldbe √©s √©p√≠tettek helyette lak√≥parkot. A Hulman-dinasztia vette meg a birtokot √©s igazgatja mind a mai napig. Ňźk voltak, akik √ļj √©letet leheltek a versenyz√©sbe, √©s a futam k√∂r√© laz√°n szervezŇĎdŇĎ amerikai automobil bajnoks√°g is √ļj erŇĎre kapott.

Advertisement

Embed from Getty Images

1950-ben megalakult a Forma 1-es vil√°gbajnoks√°g, a napt√°rba pedig azonnal beker√ľlt a legend√°s 500 m√©rf√∂ldes verseny - √©s maradt is ott 1960-ig -, ennek ellen√©re csak egyetlen akt√≠v F1-es versenyzŇĎ vett r√©szt Alberto Ascari szem√©ly√©ben 1952-ben. Ezt a versenyt egy√©bk√©nt az a Troy Ruttman nyerte, aki minden idŇĎk legfiatalabb Forma 1-es versenygyŇĎztes√©v√© v√°lt, mely rekordot csak Fernando Alons√≥nak siker√ľlt megd√∂ntenie a 2003-as Magyar Nagyd√≠jon.

Advertisement

Az eur√≥pai jelenl√©t Indianapolisban pont azut√°n kezdett erŇĎs√∂dni, miut√°n kiker√ľlt a Forma 1-es napt√°rb√≥l. A vil√°gbajnokok tisztess√©g√ľknek √©rezt√©k, hogy begyŇĪjts√©k az 500-as diadal√©rt j√°r√≥ tr√≥fe√°t is, vel√ľk egy√ľtt pedig hatalmas technikai menetsz√©l is √©rkezett. A versenyzŇĎ m√∂g√© ker√ľlt a motor, berobbant az aerodinamika, NASCAR-csapatokat invit√°ltak a boxutcai szervizel√©s hat√©konyabb√° t√©tel√©hez, sz√°rbasz√∂kkentek a turb√≥motorok (a Forma 1-ben m√©g t√∂bb mint egy √©vtizednek kellett eltelnie, hogy a Renault elkezdjen ezzel k√≠s√©rletezni), d√≠zelmotorok, sug√°rhajt√°s√ļ g√©pek, amit csak a technol√≥giai perverzi√≥ lehetŇĎv√© tett.

Embed from Getty Images

Advertisement

Ekkoriban ker√ľltek elŇĎ a mindig mindent megnyerŇĎ szuperszt√°rok is A.J. Foyt, √©s az Unser-tes√≥k, k√©sŇĎbb Mario Andretti, Rick Mears √©s a t√∂bbiek k√©p√©ben. A hetvenes √©vek v√©g√©n az eg√©sz bajnoks√°g egy, a Forma 1-√©hez hasonl√≥ szervezetbe t√∂m√∂r√ľlt, √©s ekkor indult be az IndyCar igaz√°n nagy korszaka, ami az ŇĎr√ľletbe csapott √°t a kilencvenes √©vekre, helyenk√©nt a Forma 1 n√©pszerŇĪs√©g√©t vesz√©lyeztetve. Akkoriban m√©g a hazai sajt√≥ is rendszeresen besz√°molt az amerikai t√∂rt√©n√©sekrŇĎl, 1996-ban azonban zajos √©s botr√°nyos k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt kett√©szakadt a sz√©ria, az Indy 500 n√©pszerŇĪs√©ge pedig igen nagy zuhan√°sba kezdett a hely√©t sz√©p lassan elfoglal√≥ NASCAR √©s annak z√°szl√≥shaj√≥ja, a Daytona 500 √°rny√©k√°ban. Az IndyCar az√≥ta √ļjra egyes√ľlt, √©s lassan - nagyon lassan - de nyeri vissza az erej√©t.

Embed from Getty Images

Advertisement

Az Indy 500 nincs ereje telj√©ben, azonban egy olyan sztenderdet k√©pvisel az aut√≥sportban, amit mindenki ott szeretne tudni az √∂n√©letrajz√°n. Monaco sz√©p hely, Monaco j√≥ hely √©s mindent lehet ott, csak versenyezni nem. Az igazi, embertpr√≥b√°l√≥ k√ľzdelem Le Mans-ban zajlik, a j√≥zan √©sz pedig Indianapolisban teszi be maga m√∂g√∂tt az ajt√≥t.

Embed from Getty Images

Advertisement

105 év, 100 verseny, csaknem ötvenezer mérföld padlógáz - egyre gyorsabban és gyorsabban.