Riff: A kifejez√©s az 1920-as √©vekben ker√ľlt be a zenei sz√≥t√°rba, √©s eredetileg a jazz, majd a rock egy zenei eszk√∂z√©t jel√∂li. L√©nyege egy ostinatoszerŇĪen ism√©telgetett r√∂vid, mark√°nsan ritmiz√°lt dallamfr√°zis, dallami-ritmikai mot√≠vum. N√©h√°ny forr√°s a ritmikai alakzat (angolul: ‚Äěrhythmic figure‚ÄĚ) kifejez√©s r√∂vid√≠t√©sek√©nt magyar√°zza a riff sz√≥t.

/Wikipédia/

Azt hiszem a l√©nyeg le is √≠r√≥dott. Szigor√ļan szubjekt√≠v poszt, met√°lnyikokat felzaklathat!

A riff egy tudatm√≥dos√≠t√≥ eszk√∂z. KellŇĎ hangerŇĎvel, kellŇĎk√©ppen hossz√ļ ideig hallgatva, egy√©b tudatm√≥dos√≠t√≥ n√©lk√ľl is elŇĎid√©zhetŇĎ vele a nyakficam transz√°llapot. :D

√Čn az ŇĎserŇĎt k√∂zvet√≠tŇĎ, kŇĎ-primit√≠v riffeket szeretem, amely m√©lyen, √∂szt√∂nszinten sz√≥l√≠t meg, (nem vicc) mint a t√∂rzsi hangszerek, legfŇĎk√©ppen a dob. Mondjuk basznom √©s √∂ln√∂m m√©g nem kellett zenehallgat√°s k√∂zben, de b√°rmikor meg√≠rodhat az a muzsika! :D

Advertisement

Teh√°t itt a lista, amit √∂r√∂mmel ny√ļjtok √°t nektek:

20.

Feka riff. Nem is ak√°rmilyen! Body Count - Born Dead

19. Misfits ide vagy oda, √©n Glenn Danzig saj√°t n√©ven fut√≥ projektj√©t mindig is jobban szerettem. √Črdemes v√©gighallgatni, ritk√°n siker√ľl ilyen sz√©pen r√°√©p√≠teni a riffre a sz√≥l√≥t... Vagy a sz√≥l√≥ra a riffet? Mindegy! Danzig - SkinCarver

18. A kaliforniai Machine Head - b√°r a banda szem√©lyes favoritom - sokkal nagyobb hangs√ļlyt fektet az √©nekcentrikuss√°gra, mint a riffekre. M√©gis,van a reperto√°rjukban egy √©nek √°ltal kev√©sb√© kiher√©lt, √°ltalam nagyon szeretett dalocska, no √©s persze riffecske. Anno munk√°ba menet, az 1-es villamoson, addig hallgattam √ļjra meg √ļjra, am√≠g be nem √©rtem a mel√≥helyre.... Heteken √°t! Machine Head - Bulldozer

17.

Egy magyar a mezŇĎnyben! A 90-es √©vek elsŇĎ fel√©ben tŇĪnt fel √ľst√∂k√∂sk√©nt, majd azt√°n viszonylag gyorsan tova is sz√°llt a semmibe, a rockzenei tehets√©gkutat√≥n befutott debreceni Necropsia zenekar. A k√©tezres √©vekben ugyan volt √ļjj√°alakul√°s, meg minden, de m√°ra egy√©rtelmŇĪv√© v√°lt, hogy a korai korszakuk fel√ľlm√ļlhatatlan.

Advertisement

Necropsia - Trans express

16.

Rajzfilm-riff: Az 1986-ban alakult kaliforniai, Jazz-rock-funky-met√°lt j√°tsz√≥ Primus r√©gi nagy kedvencem. Picit idi√≥ta sztori, de egy Cs√°sz√°r ElŇĎd vezette zen√©s mŇĪsorban figyeltem fel r√°juk, m√©g 95 k√∂rny√©k√©n. A vil√°g egyik legjobb, √©s legbolondabb basszusgit√°ros-√©nekes√©t (Les Claypool) soraiban tud√≥ banda manaps√°g szerintem egyre szarabb. KiveszŇĎben a lend√ľlet, egyre kevesebb olyan dal sz√ľletik, mint ez: Primus - Those Damned Blue-Collar Tweekers

15.

Itt meg valami ding-dong van az intr√≥ban, de semmi k√∂ze Csonka Picihez. Olyannyira nem, hogy ez az Al Jourgensen alap√≠totta Ministry, √©s minden idŇĎk egyik legjobb ipari met√°l dala. Olyan, mint egy cs√ļcsra j√°ratott motor, egy sz√©tspeedezett rockabilly zenekar,vagy egy t√ļlp√∂rgetett, p√ľnk√∂sdi karizmatikus istentisztelet. Bezony! Ez √≠gy mind, egy√ľtt!

Advertisement

Ministry - Jesus Built My Hotrod

14.

Na, ha a kŇĎ-primit√≠v riffel√©snek van igaz√°n emblemetikus dala, akkor azt a Helmet m√°r t√∂bb mint negyed √©vsz√°zada elk√∂vette . Pedig Page Hamilton zenekara a fifik√°sabb muzsik√°t j√°tsz√≥ band√°k k√∂z√ľl val√≥, ez a dal azonban nem olyan!

Advertisement

Helmet - Bad Mood

13.

A Megadeth a k√ľl√∂n√∂sen nagy riffgy√°rosok k√∂z√© tartozik, szerintem vannak enn√©l n√©pszerŇĪbb t√©m√°i is, √©n m√©gis ezt a dalt v√°lasztottam. Egyr√©szt kihallatszik belŇĎle Mustaine mester hihetetlen technikai tud√°sa (flipperg√©p-riff), m√°sr√©szt egy pof√°tlanul fasza refr√©nnel fejelte meg az am√ļgy is f√∂l√©nyesked√©sbe torkoll√≥ szakm√°z√°st!

Advertisement

Megadeth - Train of Consequences

12.

Kamaszkorom kedvenc zenekara, √©let√©rz√©se, l√°zad√≥ja, √©s √∂ngyilkosa! ElsŇĎ st√ļdi√≥albumukon hallhat√≥ a n√≥ta, amit a Tankcsapda is feldolgozott, pedig nem is kellett volna!

Advertisement

Nirvana - Negative Creep

11.

Annyira önmagáért beszél, hogy ezt kár is volt leírnom, de azért megtettem!

Blur - Song 2

10.

Egy sokat vitatott lemez a Metallica St. Anger-e, de riffek szempontj√°b√≥l nem siker√ľlt gyeng√©re. Olyannyira nem, hogy az album c√≠mad√≥ dala ezen a list√°n a 10. helyen v√©gzett:

Advertisement

Metallica - St. Anger

9.

Ez lesz az egyetlen feldolgoz√°s a list√°n (legjobb tudom√°som szerint). A Guns N‚Äô Roses Paul Mccartney dal√°t pump√°lta tele t√∂kkel. Ez a legszel√≠debb, m√©gis az egyik leg√ľtŇĎsebb riff a list√°n!

Advertisement

Guns N’ Roses - Live And Let Die

8.

Kedvenc Pearl Jam lemezem a Vitalogy (egyik koncos/cinkes bar√°tom szerint picsalemez, mindegy). A m√°sodik dal az album legp√∂rgŇĎsebb szerzem√©nye, szerencs√©re egy elnyŇĪhetetlen holland (jogtiszta!!!) kazett√°n volt meg, sokszor meghallgathattam. Az√≥ta ŇĎk is nagyon elpuhultak.

Advertisement

Pearl Jam - Spin the Black Circle

7.

Hetedik helyre volt el√©g a zapatista ŇĎserŇĎ. Az amerikai, k√∂z√©poszt√°lyb√©li gerill√°k 20 √©ve folytatott harca a vil√°g √∂sszes elnyom√°sa ellen eredm√©nyess√©g szempontj√°b√≥l megk√©rdŇĎjelezhetŇĎ, de a sz√≠npadon ny√ļjtott teljes√≠tm√©ny√ľkbe csak holmi imperialista f√ľtyike tal√°lna kivetnival√≥t! Igaz ez a dalszerzŇĎi v√©n√°ra is, Tom Morello elvt√°rs tehets√©ge megk√©rdŇĎjelezhetetlen! J√≥ lenne v√©gre egy √ļj album, √©rdekelne hogy mit gondolnak a jelenlegi helyzetrŇĎl! :D

Advertisement

Rage Against The Machine - People of the Sun

6.

A Soundgarden-nek van egy agyonisten√≠tett lemeze, Superunknown c√≠mmel. Persze a kurva nagy h√°jp egy dal k√∂r√© √©p√ľlt elsŇĎsorban, ez pedig a Black Hole Sun, holott, ott rejtŇĎzik az albumon minden idŇĎk egyik legjobb, legelborultabb, katat√≥n ny√°lz√°st elŇĎid√©zŇĎ riffje:

Advertisement

Soundgarden - 4th of July

5.

Gy√∂ny√∂rŇĪ d√©li mocs√°rvid√©k! Ez egy k√ľl√∂n posztot is meg√©rne egy√©bk√©nt, m√°rmint, hogy mik√©nt lehet olyan erŇĎs b√°sty√°ja a kem√©ny zen√©nek az egykoron lelkesen rabszolg√°kat tart√≥, gyapotsz√∂sz√∂s sutty√≥f√∂ld. A volt hajcs√°rok lesz√°rmazottai v√©djegyk√©nt felv√°llalt redneck-b√°rdolatlans√°ga kifejezetten j√≥l passzol ehhez a rendk√≠v√ľl √ľtŇĎs zenei st√≠lushoz. Kev√©s amerikaibb dolog van, na! A Crowbar az egyik szem√©lyes kedvencem a riffmŇĪhelyek k√∂z√ľl, ez az alkot√°s pedig bek√ľzd√∂tte mag√°t a Klinki-univerzum 5 legjobb riffje k√∂z√© (a klip viszont j√≥ es√©llyel indulhatna minden idŇĎk legszarabb klipjeinek verseny√©ben)!!!

Advertisement

Crowbar - I Feel The Burning Sun

4.

Braz√≠lia √©s a t√©rs√©g legjobb met√°lband√°ja a Sepultura. Ezt Sao Paulo-ban minden kisiskol√°s tudja. Az a Sepu persze, ami a fanok sz√≠v√©ben a SEPU, m√°r a m√ļlt√©. A Cavalera tes√≥k (√©nek-git√°r, dob) kiv√°ltak, egy amerikai feka-rom a frontember. Ňźszint√©n sz√≥lva a mai Seput m√°r nem is hallgatom. Az Arise minden idŇĎk negyedik legjobb riffj√©t tartalmazza:

Advertisement

Sepultura - Arise

3.

A nu met√°l sohasem tartozott a kedvenceim k√∂z√©, tulajdonk√©ppen jaszkari-met√°lnak is h√≠vhatn√°m, k√°r hogy nem hangzik j√≥l. Adidasban j√°rok, monsteres a csukl√≥v√©dŇĎm, Mustang az aut√≥m, b√∂szme nagyok a hangfalaim, √©s H.R. Giger tervezte a mikrofon√°llv√°nyomat. Ja, √©s nem j√°tszom met√°lt, mert az t√∂k ciki. EttŇĎl f√ľggetlen√ľl minden idŇĎk 3. legjobb z√ļz√°sa A Korn√©.

Advertisement

Korn - Falling Away From Me

2.

D√©li, feh√©r, √©s protest√°ns isteneim egyszerŇĪen nem lehettek rosszabbak enn√©l. Dimebag Darrel 2004-ben elhal√°lozott Pantera-git√°ros, r√∂vid √©lete sor√°n √≠rt vagy 10 olyan riffet, ami kap√°sb√≥l bef√©rt volna ide, a top 3-ba. Sajnos azonban egy elŇĎad√≥t√≥l csak egy dal ker√ľlhetett fel, ez√©rt az egyik legt√∂m√©nyebb Pantera z√ļz√°st v√°lasztottam ( a koncertfelv√©tel m√©g a Szovjetuni√≥ban k√©sz√ľlt):

Advertisement

Pantera - Domination

1.

Ezt kell √ľzenetk√©nt felk√ļrni a k√∂vetkezŇĎ Voyager-re!!!!!

Minden idŇĎk legjobb riffje: Slayer - Reign in Blood

R.I.P. Jeff Hanneman!

Hogy ne lenne értelme az életnek?