This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A 20 legütősebb riff, amit életemben hallottam

Riff: A kifejezés az 1920-as években került be a zenei szótárba, és eredetileg a jazz, majd a rock egy zenei eszközét jelöli. Lényege egy ostinatoszerűen ismételgetett rövid, markánsan ritmizált dallamfrázis, dallami-ritmikai motívum. Néhány forrás a ritmikai alakzat (angolul: „rhythmic figure”) kifejezés rövidítéseként magyarázza a riff szót.

/Wikipédia/

Azt hiszem a lényeg le is íródott. Szigorúan szubjektív poszt, metálnyikokat felzaklathat!

Advertisement

A riff egy tudatmódosító eszköz. Kellő hangerővel, kellőképpen hosszú ideig hallgatva, egyéb tudatmódosító nélkül is előidézhető vele a nyakficam transzállapot. :D

Én az őserőt közvetítő, kő-primitív riffeket szeretem, amely mélyen, ösztönszinten szólít meg, (nem vicc) mint a törzsi hangszerek, legfőképpen a dob. Mondjuk basznom és ölnöm még nem kellett zenehallgatás közben, de bármikor megírodhat az a muzsika! :D

Advertisement

Tehát itt a lista, amit örömmel nyújtok át nektek:

20.

Feka riff. Nem is akármilyen! Body Count - Born Dead

19. Misfits ide vagy oda, én Glenn Danzig saját néven futó projektjét mindig is jobban szerettem. Érdemes végighallgatni, ritkán sikerül ilyen szépen ráépíteni a riffre a szólót... Vagy a szólóra a riffet? Mindegy! Danzig - SkinCarver

18. A kaliforniai Machine Head - bár a banda személyes favoritom - sokkal nagyobb hangsúlyt fektet az énekcentrikusságra, mint a riffekre. Mégis,van a repertoárjukban egy ének által kevésbé kiherélt, általam nagyon szeretett dalocska, no és persze riffecske. Anno munkába menet, az 1-es villamoson, addig hallgattam újra meg újra, amíg be nem értem a melóhelyre.... Heteken át! Machine Head - Bulldozer

17.

Egy magyar a mezőnyben! A 90-es évek első felében tűnt fel üstökösként, majd aztán viszonylag gyorsan tova is szállt a semmibe, a rockzenei tehetségkutatón befutott debreceni Necropsia zenekar. A kétezres években ugyan volt újjáalakulás, meg minden, de mára egyértelművé vált, hogy a korai korszakuk felülmúlhatatlan.

Advertisement

Necropsia - Trans express

16.

Rajzfilm-riff: Az 1986-ban alakult kaliforniai, Jazz-rock-funky-metált játszó Primus régi nagy kedvencem. Picit idióta sztori, de egy Császár Előd vezette zenés műsorban figyeltem fel rájuk, még 95 környékén. A világ egyik legjobb, és legbolondabb basszusgitáros-énekesét (Les Claypool) soraiban tudó banda manapság szerintem egyre szarabb. Kiveszőben a lendület, egyre kevesebb olyan dal születik, mint ez: Primus - Those Damned Blue-Collar Tweekers

15.

Itt meg valami ding-dong van az intróban, de semmi köze Csonka Picihez. Olyannyira nem, hogy ez az Al Jourgensen alapította Ministry, és minden idők egyik legjobb ipari metál dala. Olyan, mint egy csúcsra járatott motor, egy szétspeedezett rockabilly zenekar,vagy egy túlpörgetett, pünkösdi karizmatikus istentisztelet. Bezony! Ez így mind, együtt!

Advertisement

Ministry - Jesus Built My Hotrod

14.

Na, ha a kő-primitív riffelésnek van igazán emblemetikus dala, akkor azt a Helmet már több mint negyed évszázada elkövette . Pedig Page Hamilton zenekara a fifikásabb muzsikát játszó bandák közül való, ez a dal azonban nem olyan!

Advertisement

Helmet - Bad Mood

13.

A Megadeth a különösen nagy riffgyárosok közé tartozik, szerintem vannak ennél népszerűbb témái is, én mégis ezt a dalt választottam. Egyrészt kihallatszik belőle Mustaine mester hihetetlen technikai tudása (flippergép-riff), másrészt egy pofátlanul fasza refrénnel fejelte meg az amúgy is fölényeskedésbe torkolló szakmázást!

Advertisement

Megadeth - Train of Consequences

12.

Kamaszkorom kedvenc zenekara, életérzése, lázadója, és öngyilkosa! Első stúdióalbumukon hallható a nóta, amit a Tankcsapda is feldolgozott, pedig nem is kellett volna!

Advertisement

Nirvana - Negative Creep

11.

Annyira önmagáért beszél, hogy ezt kár is volt leírnom, de azért megtettem!

Blur - Song 2

10.

Egy sokat vitatott lemez a Metallica St. Anger-e, de riffek szempontjából nem sikerült gyengére. Olyannyira nem, hogy az album címadó dala ezen a listán a 10. helyen végzett:

Advertisement

Metallica - St. Anger

9.

Ez lesz az egyetlen feldolgozás a listán (legjobb tudomásom szerint). A Guns N’ Roses Paul Mccartney dalát pumpálta tele tökkel. Ez a legszelídebb, mégis az egyik legütősebb riff a listán!

Advertisement

Guns N’ Roses - Live And Let Die

8.

Kedvenc Pearl Jam lemezem a Vitalogy (egyik koncos/cinkes barátom szerint picsalemez, mindegy). A második dal az album legpörgősebb szerzeménye, szerencsére egy elnyűhetetlen holland (jogtiszta!!!) kazettán volt meg, sokszor meghallgathattam. Azóta ők is nagyon elpuhultak.

Advertisement

Pearl Jam - Spin the Black Circle

7.

Hetedik helyre volt elég a zapatista őserő. Az amerikai, középosztálybéli gerillák 20 éve folytatott harca a világ összes elnyomása ellen eredményesség szempontjából megkérdőjelezhető, de a színpadon nyújtott teljesítményükbe csak holmi imperialista fütyike találna kivetnivalót! Igaz ez a dalszerzői vénára is, Tom Morello elvtárs tehetsége megkérdőjelezhetetlen! Jó lenne végre egy új album, érdekelne hogy mit gondolnak a jelenlegi helyzetről! :D

Advertisement

Rage Against The Machine - People of the Sun

6.

A Soundgarden-nek van egy agyonistenített lemeze, Superunknown címmel. Persze a kurva nagy hájp egy dal köré épült elsősorban, ez pedig a Black Hole Sun, holott, ott rejtőzik az albumon minden idők egyik legjobb, legelborultabb, katatón nyálzást előidéző riffje:

Advertisement

Soundgarden - 4th of July

5.

Gyönyörű déli mocsárvidék! Ez egy külön posztot is megérne egyébként, mármint, hogy miként lehet olyan erős bástyája a kemény zenének az egykoron lelkesen rabszolgákat tartó, gyapotszöszös suttyóföld. A volt hajcsárok leszármazottai védjegyként felvállalt redneck-bárdolatlansága kifejezetten jól passzol ehhez a rendkívül ütős zenei stílushoz. Kevés amerikaibb dolog van, na! A Crowbar az egyik személyes kedvencem a riffműhelyek közül, ez az alkotás pedig beküzdötte magát a Klinki-univerzum 5 legjobb riffje közé (a klip viszont jó eséllyel indulhatna minden idők legszarabb klipjeinek versenyében)!!!

Advertisement

Crowbar - I Feel The Burning Sun

4.

Brazília és a térség legjobb metálbandája a Sepultura. Ezt Sao Paulo-ban minden kisiskolás tudja. Az a Sepu persze, ami a fanok szívében a SEPU, már a múlté. A Cavalera tesók (ének-gitár, dob) kiváltak, egy amerikai feka-rom a frontember. Őszintén szólva a mai Seput már nem is hallgatom. Az Arise minden idők negyedik legjobb riffjét tartalmazza:

Advertisement

Sepultura - Arise

3.

A nu metál sohasem tartozott a kedvenceim közé, tulajdonképpen jaszkari-metálnak is hívhatnám, kár hogy nem hangzik jól. Adidasban járok, monsteres a csuklóvédőm, Mustang az autóm, böszme nagyok a hangfalaim, és H.R. Giger tervezte a mikrofonállványomat. Ja, és nem játszom metált, mert az tök ciki. Ettől függetlenül minden idők 3. legjobb zúzása A Korné.

Advertisement

Korn - Falling Away From Me

2.

Déli, fehér, és protestáns isteneim egyszerűen nem lehettek rosszabbak ennél. Dimebag Darrel 2004-ben elhalálozott Pantera-gitáros, rövid élete során írt vagy 10 olyan riffet, ami kapásból befért volna ide, a top 3-ba. Sajnos azonban egy előadótól csak egy dal kerülhetett fel, ezért az egyik legtöményebb Pantera zúzást választottam ( a koncertfelvétel még a Szovjetunióban készült):

Advertisement

Pantera - Domination

1.

Ezt kell üzenetként felkúrni a következő Voyager-re!!!!!

Minden idők legjobb riffje: Slayer - Reign in Blood

R.I.P. Jeff Hanneman!

Hogy ne lenne értelme az életnek?

Share This Story

Get our newsletter