A BKK figyelmébe az új perpeetum mobile villamosjáratunk

Kinek nem jutott még eszébe, valamilyen értékes sporteredménnyel, nagy sikerű regény megírásával, Oscar díjas film rendezésével, vagy egy lélegzetelállító találmány felfedezésével beírnia magát a világtörténelembe? A magam részéről mindössze két jelentős eredményre emlékszem, melyek közül az elsőnek csak igen szűk környezetben volt sikere, a másodikért pedig sajnálatosan a mai napig nem kaptam elismerést. A Mensa tagok részére rendezett televíziós vetélkedőn megkérdezték a jelenlevő versenyző Mensa tagoktól -a résztvevők IQ-ja 149 felett volt- hogy mi az összefüggés a 25,31,41 és 49-es számok között? A kérdést nagy csend követte és stúdióban ülők közül, még a matematikus sem jött rá a megoldásra. Bár még csak 10 éves voltam, mégis -a szüleim legnagyobb büszkeségére- kapásból rávágtam, hogy ezek a Szabad Európa Rádió hullámhosszai. Nem volt nehéz dolgom, apám éjjel nappal azt hallgatta, így némiképpen kárpótoltam őket a szokásos évi matek bukásomért.

A sikeren felbuzdulva elindultam az Ezermester Újság pénzdíjas pályázatán, amely tárgya” Házi eszközökből összeállított termékek újszerű célokra történő alkalmazása” volt. Angolul talán még szebben szólna: “Products assembled from household junk for new purposes.”. A pályázaton a sezlony rugóval összeszerelt Góliát zseblámpa tovább fejlesztésével indultam, mely három előnyős tulajdonságot rejtett magában; a lámpa a rugónak köszönhetően -ha leejtették- visszaugrott a kézbe, azonkívül sötétben is lehetett vele habot verni és a maradék sezlony rugót kiválóan alkalmasnak találtuk modern virágtartónak is. Mondanom sem kell, a durva hangú elutasítás továbbra sem vette el a feltalálói kedvemet.

Advertisement

Azonban a végre várt nagy pillanat, csak a napokban érkezett el. A Pók utcai lakótelepen lakó barátomnak, a szintén Óbudán található Margit kórházba kellett utaznia. Elmesélte, hogy ez a kaland csak három jármű használatával, két átszállással sikerült. A klasszikus 106-os busszal kezdte, majd az Árpád hídon átszállt az 1-es villamosra. Annak a Bécsi úti végállomásán elérte a fonódó 17-es villamost és innen már nem volt megállás a kórházig.

Advertisement

Egy korábbi cikkünkben már irtunk a “A vágy körmönfonódó villamosa” anomáliáiról, a barátom rémtörténetét meghallgatva azonnal beugrott:

-Vajon miért nem fordul be az 1-es villamos egy újabb kanyar kialakításával a Vörösvári útról a Bécsi útra és halad az újonnan megnyitott fonódó 17- es új vonalán egészen a 17-es friss Etele úti megállójáig. Miután az 1-es villamosnak ugyanaz az Etele út a végállomása, egy második kanyar kialakításával, az 1-es az eddigi régi saját útvonalán folytathatná a pályáját ismét a Bécsi út felé a Rákóczi hídon át. Annyi változással csupán, hogy az új körbefonódó 1-es járatnak így már nem lenne végállomása!

Advertisement

Advertisement

Még nem sikerült elérnünk elképzelésünkkel a volt BKV igazgatót, az igazán elismerésre méltó közlekedési szaktekintélyt Vitézy Dávidot, de biztos vagyok benne, hogy megnyerhetnénk az ügynek. Ha mást nem is érnénk el nála, esetleg elhelyezhetné az ötletünket a nemrégen igazgatósága alá helyezett Közlekedési Múzeumba. Egy súlyos gond azért akadhat az új körbefonódó vonalon járó 1-es villamosunkkal. A csodálatos Rakéta Regényújság remek fantasztikus novellái közül, talán a legemlékezetesebb a Möbius metró című elbeszélés volt.

Advertisement

A történet szerint egy képzeletbeli metropolisban, olyan komplikált és tekervényes metróhálózat épült ki, hogy a szerelvények egyre-másra tűntek el utasokkal együtt. Ezért úgy döntött a Konc szerkesztősége, hogy a felvetett elképzeléséért nem vállal semmiféle felelősséget.

Az elbeszélés sikerét követően egy kiváló argentin film is készült a történetből, Moebius címmel.

Most érkezett!

A barátom felhívott, hogy a zseniális ötletünk semmit sem ér, mivel az ő esetében, csak egy átszállást úszhat meg, kellene egy további kanyar a Pók utca felé is.

Advertisement

De legyen ez már a BKK gondja!

Ha tetszett az írás, oszd meg ismerőseiddel! Mi nagyon örülni fogunk, és hálásak leszünk érte, hiszen Neked írjuk a blogot! Véleményed hozzászólásban, Facebook-üzenetben, vagy az impresszumban megtalálható személyes elérhetőségeinken várjuk.

Advertisement

A Koncot megtalálhatod és követheted a Facebookon, a Twitteren és a Tumblrenis. Bemutatkozó oldalunk a konc.hu címen érhető el.