A BKK figyelm√©be az √ļj perpeetum mobile villamosj√°ratunk

Kinek nem jutott m√©g esz√©be, valamilyen √©rt√©kes sporteredm√©nnyel, nagy sikerŇĪ reg√©ny meg√≠r√°s√°val, Oscar d√≠jas film rendez√©s√©vel, vagy egy l√©legzetel√°ll√≠t√≥ tal√°lm√°ny felfedez√©s√©vel be√≠rnia mag√°t a vil√°gt√∂rt√©nelembe? A magam r√©sz√©rŇĎl mind√∂ssze k√©t jelentŇĎs eredm√©nyre eml√©kszem, melyek k√∂z√ľl az elsŇĎnek csak igen szŇĪk k√∂rnyezetben volt sikere, a m√°sodik√©rt pedig sajn√°latosan a mai napig nem kaptam elismer√©st. A Mensa tagok r√©sz√©re rendezett telev√≠zi√≥s vet√©lkedŇĎn megk√©rdezt√©k a jelenlevŇĎ versenyzŇĎ Mensa tagokt√≥l -a r√©sztvevŇĎk IQ-ja 149 felett volt- hogy mi az √∂sszef√ľgg√©s a 25,31,41 √©s 49-es sz√°mok k√∂z√∂tt? A k√©rd√©st nagy csend k√∂vette √©s st√ļdi√≥ban √ľlŇĎk k√∂z√ľl, m√©g a matematikus sem j√∂tt r√° a megold√°sra. B√°r m√©g csak 10 √©ves voltam, m√©gis -a sz√ľleim legnagyobb b√ľszkes√©g√©re- kap√°sb√≥l r√°v√°gtam, hogy ezek a Szabad Eur√≥pa R√°di√≥ hull√°mhosszai. Nem volt neh√©z dolgom, ap√°m √©jjel nappal azt hallgatta, √≠gy n√©mik√©ppen k√°rp√≥toltam ŇĎket a szok√°sos √©vi matek buk√°som√©rt.

A sikeren felbuzdulva elindultam az Ezermester √öjs√°g p√©nzd√≠jas p√°ly√°zat√°n, amely t√°rgya‚ÄĚ H√°zi eszk√∂z√∂kbŇĎl √∂ssze√°ll√≠tott term√©kek √ļjszerŇĪ c√©lokra t√∂rt√©nŇĎ alkalmaz√°sa‚ÄĚ volt. Angolul tal√°n m√©g szebben sz√≥lna: ‚ÄúProducts assembled from household junk for new purposes.‚ÄĚ. A p√°ly√°zaton a sezlony rug√≥val √∂sszeszerelt G√≥li√°t zsebl√°mpa tov√°bb fejleszt√©s√©vel indultam, mely h√°rom elŇĎnyŇĎs tulajdons√°got rejtett mag√°ban; a l√°mpa a rug√≥nak k√∂sz√∂nhetŇĎen -ha leejtett√©k- visszaugrott a k√©zbe, azonk√≠v√ľl s√∂t√©tben is lehetett vele habot verni √©s a marad√©k sezlony rug√≥t kiv√°l√≥an alkalmasnak tal√°ltuk modern vir√°gtart√≥nak is. Mondanom sem kell, a durva hang√ļ elutas√≠t√°s tov√°bbra sem vette el a feltal√°l√≥i kedvemet.

Azonban a v√©gre v√°rt nagy pillanat, csak a napokban √©rkezett el. A P√≥k utcai lak√≥telepen lak√≥ bar√°tomnak, a szint√©n √ďbud√°n tal√°lhat√≥ Margit k√≥rh√°zba kellett utaznia. Elmes√©lte, hogy ez a kaland csak h√°rom j√°rmŇĪ haszn√°lat√°val, k√©t √°tsz√°ll√°ssal siker√ľlt. A klasszikus 106-os busszal kezdte, majd az √Ārp√°d h√≠don √°tsz√°llt az 1-es villamosra. Annak a B√©csi √ļti v√©g√°llom√°s√°n el√©rte a fon√≥d√≥ 17-es villamost √©s innen m√°r nem volt meg√°ll√°s a k√≥rh√°zig.

Advertisement

Egy kor√°bbi cikk√ľnkben m√°r irtunk a ‚ÄúA v√°gy k√∂rm√∂nfon√≥d√≥ villamosa‚ÄĚ anom√°li√°ir√≥l, a bar√°tom r√©mt√∂rt√©net√©t meghallgatva azonnal beugrott:

-Vajon mi√©rt nem fordul be az 1-es villamos egy √ļjabb kanyar kialak√≠t√°s√°val a V√∂r√∂sv√°ri √ļtr√≥l a B√©csi √ļtra √©s halad az √ļjonnan megnyitott fon√≥d√≥ 17- es √ļj vonal√°n eg√©szen a 17-es friss Etele √ļti meg√°ll√≥j√°ig. Miut√°n az 1-es villamosnak ugyanaz az Etele √ļt a v√©g√°llom√°sa, egy m√°sodik kanyar kialak√≠t√°s√°val, az 1-es az eddigi r√©gi saj√°t √ļtvonal√°n folytathatn√° a p√°ly√°j√°t ism√©t a B√©csi √ļt fel√© a R√°k√≥czi h√≠don √°t. Annyi v√°ltoz√°ssal csup√°n, hogy az √ļj k√∂rbefon√≥d√≥ 1-es j√°ratnak √≠gy m√°r nem lenne v√©g√°llom√°sa!

Advertisement

M√©g nem siker√ľlt el√©rn√ľnk elk√©pzel√©s√ľnkkel a volt BKV igazgat√≥t, az igaz√°n elismer√©sre m√©lt√≥ k√∂zleked√©si szaktekint√©lyt Vit√©zy D√°vidot, de biztos vagyok benne, hogy megnyerhetn√©nk az √ľgynek. Ha m√°st nem is √©rn√©nk el n√°la, esetleg elhelyezhetn√© az √∂tlet√ľnket a nemr√©gen igazgat√≥s√°ga al√° helyezett K√∂zleked√©si M√ļzeumba. Egy s√ļlyos gond az√©rt akadhat az √ļj k√∂rbefon√≥d√≥ vonalon j√°r√≥ 1-es villamosunkkal. A csod√°latos Rak√©ta Reg√©ny√ļjs√°g remek fantasztikus novell√°i k√∂z√ľl, tal√°n a legeml√©kezetesebb a M√∂bius metr√≥ c√≠mŇĪ elbesz√©l√©s volt.

Advertisement

A t√∂rt√©net szerint egy k√©pzeletbeli metropolisban, olyan komplik√°lt √©s tekerv√©nyes metr√≥h√°l√≥zat √©p√ľlt ki, hogy a szerelv√©nyek egyre-m√°sra tŇĪntek el utasokkal egy√ľtt. Ez√©rt √ļgy d√∂nt√∂tt a Konc szerkesztŇĎs√©ge, hogy a felvetett elk√©pzel√©s√©√©rt nem v√°llal semmif√©le felelŇĎss√©get.

Az elbesz√©l√©s siker√©t k√∂vetŇĎen egy kiv√°l√≥ argentin film is k√©sz√ľlt a t√∂rt√©netbŇĎl, Moebius c√≠mmel.

Most érkezett!

A bar√°tom felh√≠vott, hogy a zseni√°lis √∂tlet√ľnk semmit sem √©r, mivel az ŇĎ eset√©ben, csak egy √°tsz√°ll√°st √ļszhat meg, kellene egy tov√°bbi kanyar a P√≥k utca fel√© is.

Advertisement

De legyen ez m√°r a BKK gondja!

Ha tetszett az √≠r√°s, oszd meg ismerŇĎseiddel! Mi nagyon √∂r√ľlni fogunk, √©s h√°l√°sak lesz√ľnk √©rte, hiszen Neked √≠rjuk a blogot! V√©lem√©nyed hozz√°sz√≥l√°sban, Facebook-√ľzenetben, vagy az impresszumban megtal√°lhat√≥ szem√©lyes el√©rhetŇĎs√©geinken v√°rjuk.

A Koncot megtal√°lhatod √©s k√∂vetheted a Facebookon, a Twitteren √©s a Tumblrenis. Bemutatkoz√≥ oldalunk a konc.hu c√≠men √©rhetŇĎ el.