Kevesen tudj√°k, hogy a bibliai idŇĎk √≥ta d√ļl az ellens√©gesked√©s a magyarok √©s a raszt√°k k√∂z√∂tt. Mitol√≥gia √©s a k√©tezres √©vek elej√©nek s√∂t√©t szelleme kavarog forr√≥ gyŇĪl√∂letben.

Mivel jelentŇĎs idŇĎt t√∂lt√∂k a rasztaf√°ri√°nus kisebbs√©g k√∂reiben, otthon ritk√°bban, de mindenf√©le karibi, afrikai meg persze brazil k√∂rnyezetben gyakrabban, ez√©rt volt lehetŇĎs√©gem megfigyelni ezt a p√°ratlan kult√ļr√°t/vall√°st. Persze Magyarorsz√°gon is vannak raszta h√≠vŇĎk, b√°r szinte sosem tal√°lkozni olyanokkal, akik t√©nyleg k√∂vetn√©k a vall√°st √©s valahogy nehezemre esett elhinni, hogy nem bulib√≥l/divatb√≥l n√∂vesztettek nagy dreadlockokat, hanem a s√°msoni tan√≠t√°s miatt nem v√°gj√°k le a hajukat, meg tekerik csimb√≥kba. Azaz, val√≥j√°ban nem k√∂vetik a rasztaf√°ri√°nus vall√°s valamelyik ir√°nyzat√°t. Persze √≠gy van ez mindenhol, m√°shol se igazi raszt√°k a n√©pek, kiv√©ve p√°r kis k√∂z√∂ss√©get. M√©g Jamaik√°ban is kisebbs√©gben vannak, teh√°t nemhogy nem minden jamaikai raszta, de m√©g a raszta haj√ļak t√∂bbs√©ge sem gyakorolja a vall√°st.

A reggae zene energiáit kivéve, ezért nem is nagyon foglalkoztam ezzel az afro-karibi zsidó vallással, meg vagyok én áldva az afro-brazil kultuszokkal, azokról is többet tudok, mint szeretnék.

Sz√≥val ez az ŇĎsmagyaros t√∂rt√©net √ļgy kezdŇĎdik, hogy mint mindenki m√°s, a raszt√°k is sz√≠vesen k√©rdezgetnek arr√≥l, hogy honnan j√∂ttem. Szerintem viszont ehhez k√°b√© senkinek sincs k√∂ze, r√°ad√°sul mostan√°ban nem mindenhol √©rdemes d√∂ngetni a mellett, persze eltitkolni sem. Ez√©rt egyszer tr√©f√°b√≥l azt mondtam az √°ltalam nem t√ļl j√≥l ismert reggae sl√°gerek visszat√©rŇĎ sz√≥fordulata alapj√°n, hogy Babilonb√≥l j√∂ttem. Elk√©pesztŇĎ volt a hat√°s, sŇĎt az√≥ta minden √ļjabb alanyn√°l is.

Advertisement

De mi is Babilon a raszt√°knak?

Id√©zz√ľk a Wikip√©dia bosszant√≥an rossz √©s t√©ved√©sekkel teli meghat√°roz√°s√°t:

‚ÄúBabilon (babylon) a raszt√°k szem√©ben a feh√©r politikai hatalom elnyom√°sa, ami a feket√©ket √©vsz√°zadokon kereszt√ľl k√≠s√©rtette. A m√ļltban a feket√©ket elnyomt√°k a rabszolgas√°g bilincs√©vel. A jelenben a feket√©k m√©g mindig el vannak nyomva az egyenlŇĎtlens√©ggel. A raszt√°k megpr√≥b√°lj√°k eml√©keztetni a feket√©ket √∂r√∂ks√©g√ľkre, √©s hogy Babilon ellen harcolni kell. Manaps√°g ez a sz√≥ jelk√©pez mindent ami rossz, Babylon a gonosz jelk√©pe. Jamaikai angol nyelven (patois) a rendŇĎrs√©get is jelentheti a sz√≥.‚ÄĚ

Advertisement

Tulajdonk√©ppen csak a l√©nyeg maradt ki, hogy Babilon (Babylon) a feh√©r ember pokla. Teh√°t nem a rohadt mocskos feh√©rek alkotta gyehenna a rabszolgas√°gba k√©nyszer√≠tett feket√©knek, hanem mi ugyan√ļgy a pokolban senyved√ľnk. Ez persze azt is jelenti, hogy a megv√°lt√°s/felszabadul√°s is csak egy√ľtt elk√©pzelhetŇĎ. Ennek viszont semmi es√©lye, mert mi megint pont az ellenkezŇĎ babiloni √ļton rohanunk a mindenkit elem√©sztŇĎ gyŇĪl√∂let fel√©. Pedig adhatn√°nk egy es√©lyt egym√°snak, mi lenne ha mi egyszer legal√°bb EZT AZ EGY Marley sz√°mot meghallgatn√°nk. Raszt√°√©k meg egyszer kipr√≥b√°lhatn√°k a magyar 8 h√≥napos telet, hogy √°t√©rezz√©k, lehet szenvedni magunkt√≥l f√ľggetlen okok miatt is.

Advertisement

Egy kicsit ut√°naolvastam (de csak kicsit, m√©giscsak magyar ŇĎskutat√°s, nem tudom√°nyos alaposs√°g kell ide, hanem hangzatos szavak) √©s r√°j√∂ttem (j√∂vŇĎre kapom a N√≥belt), hogy:

MAGYARORSZ√ĀG MAGA BABILON!

Mi√©rt is? Mert egyetlen egy olyan n√©p van, amelyik nemcsak hangosan tudatja, hogy Babilon n√©pe, az el√°tkozottak √∂r√∂k√∂se, de m√©g b√ľszke is r√°! Ezek pedig mi vagyunk.

Advertisement

‚Äú...S√°t√°n lett e-vil√°g fejedelme, m√©g J√©zus is √≠gy nevezte ŇĎt. L√°zad√≥ sz√°nd√©kait azonban csak √ļgy k√©pes megval√≥s√≠tani, csak √ļgy tudja az embereket megt√©veszteni √©s becsapni, ha mindig rejtve marad elŇĎtt√ľk. Ez√©rt korszakonk√©nt kiv√°lasztotta mag√°nak a legnagyobb √©s legerŇĎsebb vall√°si √©s politikai hatalmakat, hogy m√∂g√∂tt√ľk megb√ļjva, rejtetten haszn√°lhassa fel ezeket az elnyom√≥ hatalmakat, a saj√°t c√©ljainak el√©r√©s√©re itt a f√∂ld√∂n.... A t√∂rt√©nelem folyam√°n mindig ez a levegŇĎbeli hatalmass√°g √°llt l√°thatatlanul az Isten elleni l√°zad√°sok √©l√©n. Mindig emberi eszk√∂z√∂ket v√°lasztott mag√°nak arra, hogy l√°zad√≥ tev√©kenys√©g√©t tov√°bb folytathassa Isten ellen itt a f√∂ld√∂n. Az elsŇĎ ilyen kiv√°lasztottja Nimr√≥d volt, akinek vezet√©s√©vel olyan c√©llal fogtak √∂ssze emberek, hogy Isten ellen l√°zadjanak. Akik pedig ebben nem akartak r√©szt venni, azokkal szemben elnyom√≥ hatalomk√©nt l√©ptek fel, vagyis sz√°nd√©kaik szerint le akart√°k uralni az eg√©sz emberek √°ltal lakott f√∂ldr√©szt....‚ÄĚ (Forr√°s: http://igemorzsa.hu/profecia/vegyes/babilon.html)

Na, az ugye adott, hogy Nimr√≥d √©p√≠tette fel Babilont. A toronyszerŇĪ ingatlanfejleszt√©s rejtelmeirŇĎl kicsit k√©sŇĎbb, de a l√©nyeg:

Ki tartja magát Nimród leszármazottainak?

Advertisement

Illetve melyik n√©p? Ha r√∂h√∂gni akartok, akkor ide kattintani, ha nem, akkor pedig olvasgass√°tok K√©zai Simon kr√≥nik√°j√°t. Teh√°t m√°r 1282-ben nyilv√°nval√≥ volt, hogy a magyarok a S√°t√°n vez√©relte Nimr√≥d kir√°ly egyed√ľli lesz√°rmazottai! (m√°sokat is v√°doltak ezzel, mindenf√©le pusztai n√©peket, de azok magasr√≥l leszart√°k, m√≠g mi f√ľrd√ľnk a dicsŇĎs√©gben)

N√©zz√ľnk teh√°t p√°r tudom√°nyos √©rvet:

Isten √ļgy megkeverte Nimr√≥d n√©p√©nek nyelv√©t, hogy egym√°s szav√°t sem √©rtett√©k/√©rtik. √Črtj√ľk mi egym√°st? Ugye hogy nem, pedig egym√°shoz besz√©l√ľnk, az tuti fix.

Advertisement

Ut√°lunk-e mindenki m√°st, fŇĎleg a m√°s bŇĎrsz√≠nŇĪeket? Ezt se kell fejtegetni. Persze mi egym√°st is ut√°ljuk, pont annyira vagy egy kicsit m√©g jobban is, mint m√°sokat.

Tiltjuk-e a szent n√∂v√©ny haszn√°lat√°t? Az eg√©sz vil√°g legaliz√°l, de mi 3 √©ven bel√ľl b√ľszk√©n kijelenthetj√ľk, nemhogy szm√≥kerek, de semmilyen drogf√ľggŇĎ sem lesz az orsz√°gban!

Advertisement

√Čp√≠t√ľnk-e tornyot? Metaf√≥ra ez, mi √≥ri√°si stadionokat √©p√≠t√ľnk, hogy k√∂zelebb legy√ľnk az Istenhez, de csak nem j√∂n √∂ssze az eredm√©ny. Pedig s√ľrg√∂lŇĎdik a n√©p, hogy eleget tegyen a megsz√°llott fejedelem k√©ny√©nek √©s kedv√©nek. Ha m√©gsem, akkor modern rabszolgas√°g √©s m√°r mehetsz is √©p√≠teni.

Mi van a hajv√°g√°s tilalm√°val? Magyarorsz√°gon a kopasz vagy rendk√≠v√ľl r√∂vid haj jellemzi az erŇĎs embereket. Mik√∂zben a raszt√°k polipcs√°pjai J√ļdea Oroszl√°nj√°t jelk√©pezik. Azt ugye mondanom sem kell, hogy S√°mson haj√°r√≥l se feldkezz√ľnk meg √©s persze arr√≥l sem, hogy a raszt√°k az √öjvil√°gban bolyong√≥ zsid√≥ lelkek, h√°t ez azt√°n bitang messze √°ll a d√©lib√°bos vil√°gk√©p√ľnktŇĎl!

Advertisement

Nyilv√°nval√≥ teh√°t, hogy megfejtett√ľk az ŇĎsi ellent√©t ok√°t. Mi√©rt is d√∂gl√ľnk mi bele a munk√°ba, mik√∂zben nem gyarapodunk, csak szopunk? Mi√©rt uralkodnak rajtunk mindenf√©le s√°t√°nfattyai folyamatosan? Hogy a fen√©be siker√ľlt olyan orsz√°got foglalni, ahol tilos a szieszta √©s a szitty√≥ (az √∂nfeledt j√≥kedvrŇĎl nem is sz√≥lva), mik√∂zben minden adott hozz√°? H√°t Nimr√≥d √©s Babylon miatt, a feh√©r embernek is kell egy pokol, ahol minden megvan, azt√°n m√©gsem j√∂n √∂ssze semmi. Pont √ļgy, mint az elrabolt √©s t√∂nkretett emberek f√∂ldj√©n, a karibi szigeteken.

Advertisement

Nemr√©g ism√©t Szent Luca sziget√©n j√°rtam, ahol kifejezetten √©rdekes rasztaf√°ri√°nus k√∂z√∂ss√©g √©l. Mivel a sziget t√∂bb mint t√≠zszer cser√©lt gazd√°t franci√°k √©s angolok k√∂z√∂tt, ez√©rt a rabszolg√°k megunt√°k a folyamatos cseszeget√©st √©s felvonultak a hegyekbe, ahonnan az√≥ta sem j√∂ttek le. Majd mint az eg√©sz karibi t√©rs√©gben, St Lucia-n is elterjedtek Marcus Gravey tanai. Elvileg nem turistabar√°t k√∂rny√©k a rasztagett√≥, pl√°ne tejbet√∂k√∂knek. Azonban ez engem nem √©rdekelt, mert az elsŇĎ alkalommal nem volt idŇĎm megn√©zni ezt a h√≠rhedt karibi quilomb√≥t. Legnagyobb meglepet√©semre, ott t√©nyleg a hagyom√°nyos raszta vall√°s szerint √©lnek: vir√°gzik a z√∂ld, a t√∂bbnejŇĪs√©g, gyakorlatilag veg√°k, elutas√≠tj√°k mindazt a szart, amirŇĎl azt hissz√ľk, hogy nyugati kult√ļr√°nk alapk√∂vei √©s r√°ad√°sul m√©g k√©pesek pof√°tlanul j√≥l √©rezni magukat.

Advertisement

Az esti t√°bortŇĪzn√©l/k√∂z√∂s zen√©l√©sn√©l fogtam magam √©s kin√©ztem az ŇĎszf√ľrtŇĪ fŇĎcsimb√≥kost, hogy majd besz√©lgetek vele. Mondom az elm√©letem, mire az √∂reg fogta a Mad Max st√≠lus√ļ pip√°j√°hoz erŇĎs√≠tett vagy egym√©teres locsol√≥cs√∂vet, slukkolt, kiengedett k√°b√© t√≠z k√∂bm√©ter olyan sŇĪrŇĪ f√ľst√∂t, hogy eltakarta a sziget fel√© magasod√≥ ikercs√ļcsokat, a Pitonokat √©s lassan azt mondta:

Attól, hogy idióta vagy fiam, még simán lehet igazad...

Na ugye.

Advertisement

Ha eddig leg√∂rgett√©l, akkor k√∂sz√∂n√∂m sz√©pen, hogy elolvastad. Itt ezen a blogon tal√°lsz m√©g p√°r √≠r√°st tŇĎlem, fŇĎleg az ilyen k√∂nnyedebbeket vagy besz√°mol√≥kat. P√©nzmos√°sr√≥l sz√≥l√≥ √úzleti jellegŇĪ cikkeimet pedig itt tal√°lod:

Tucanoprod.com

Copyright by Bence Z√°konyi 2016