A magyar k√∂zbesz√©d, √©s k√∂zgondolkod√°s hi√°nybetegs√©gekben szenved. Ennek sz√°mtalan t√ľnete k√∂z√ľl az egyik legs√ļlyosabb, √©s legkr√≥nikusabb, hogy a szemben √°ll√≥ politikai kurzusok l√∂v√©sz√°rkaival tagolt, magyar t√°rsadalom elsodr√≥dott az √©rtelmes p√°rbesz√©d, √©s vita ny√ļjtotta lehetŇĎs√©gektŇĎl.

B.Cs. /Facebook/

Az √°rkok ny√ļjtotta fedez√©kbŇĎl fellŇĎtt jelzŇĎrak√©t√°k sohasem a m√°sik oldal meg√©rt√©s√©t, √©rt√©keinek felismer√©s√©t seg√≠tik, hanem csak √©s kiz√°r√≥lag azok pozicion√°l√°s√°t: √∂nmagunkhoz k√©pest hat√°rozni meg a m√°sikat, √©s ford√≠tva. √Ātj√°r√°s pedig nincs.

A Trianon-s√©relem vicces, a holokauszt pedig relativiz√°lhat√≥. Minden kimozd√≠that√≥ a sarkaib√≥l, amit a m√°sik √°ll√≠t, a mi narrat√≠v√°nk pedig megk√©rdŇĎjelezhetetlen. Ebben a p√°cl√©ben puhulunk k√©t √©s f√©l √©vtizede, vagy r√©gebb √≥ta, az elhallgat√°s √©vtizedeirŇĎl m√°r nem is besz√©lve. Az egy√©ni gondolkod√°s √≠z√©t felv√°ltja az ‚Äúegy a t√°bor, egy a z√°szl√≥‚ÄĚ elve szerint mŇĪk√∂dŇĎ helyett√ľnk gondolkod√°s. Pont, mint az egyforma √≠zŇĪ gyros, Bud√°n, Pesten, vagy az agglomer√°ci√≥ban: b√°rhol eszed, ugyanaz az √≠z, mert a h√ļs m√°r a t√ľsk√©n √©rkezik, befŇĪszerezve, ugyanabb√≥l a nagy√ľzemi elŇĎk√©sz√≠tŇĎ konyh√°b√≥l, mindenhova. K√©sz panelek k√∂z√ľl v√°laszthatt√°l, lehett√©l az al√°√≠r√≥kkal, √©s tapsolhatt√°l szeg√©ny Esterh√°zynak, vagy √©nekelhetted a ‚ÄúBar√°tom, mond merre vagy?‚ÄĚ c. dalt a K√°rp√°ti√°val. Szemkil√∂vetŇĎk, kilŇĎtt szemŇĪek, Gerg√©nyi, Morvai, vagy Gyurcs√°ny. K√©sz gondolatcsomagok, √©s az ezek miatt sz√©pen, lassan megcs√∂m√∂rlŇĎ, megkeseredett magyar t√°rsadalom.

A k√©tezres √©vek m√°sodik fel√©tŇĎl, t√∂bb, nem felt√©tlen√ľl egy v√©lem√©nyen l√©vŇĎ szellemi mŇĪhely is alakult, amelyek elvetve a kor√°bbi tagol√≥d√°sokat √©s ideol√≥giai szab√°smint√°kat, a szek√©rt√°borok √°ltal vall√°sosan k√©pviselt dogm√°k led√∂nt√©s√©n kezdtek el munk√°lkodni.

Advertisement

Az ezen elŇĎre gy√°rtott panelekkel front√°lisan szembehelyezkedŇĎ ir√°nyzat egyik legmassz√≠vabb mŇĪhelye, a Farkas Attila M√°rton (FAM), √©s Puzs√©r R√≥bert f√©mjelezte Apu az√©rt iszik, mert te s√≠rsz rendezv√©nysorozat.

Puzsér Róbert, és Farkas Attila Márton az Apu azért iszik, mert te sírsz c. könyv bemutatóján /fotó: mno.hu/

Advertisement

A k√∂zelm√ļltig hetente jelentkezŇĎ szellemi workshop olyan, a magyar k√∂zbesz√©dben kev√©sb√©, vagy egy√°ltal√°n nem t√°rgyalt t√©m√°kat boncolgatott, mint az iszl√°m eur√≥pai t√©rh√≥d√≠t√°sa, a genderizmus, Orb√°n √©s Gyurcs√°ny egym√°snak val√≥ kitetts√©ge, a k√°d√°rizmus, a feminizmus, a misztika, a modernizmus, Nietzsche √©s Diderot, vagy Philip K. Dick, √©s Hamvas B√©la sokszor l√°tnoki √≠r√°sai, gondolatai.

Ment is minden a maga √ļtj√°n. A rendezv√©ny k√∂z√∂ns√©ge nŇĎtt√∂n nŇĎtt, a rendezv√©nyrŇĎl k√©sz√ľlt, √©s a youtubeon posztolt videofelv√©telek alatt pedig √©l√©nk, t√∂bbnyire √ľd√≠tŇĎ vita folyt. Apu k√∂nyv jelent meg, a rendezv√©nysorozat, Puzs√©r, illetve FAM k√∂r√© pedig egy, m√©g csak nem is rossz √©rtelemben vett szekta szervezŇĎd√∂tt...

Advertisement

Aztán jött Barát Csaba....

Bar√°t, az ateista. A polihisztor (ha Fankedeli az, akkor ŇĎ mi√©rt ne?), a mestertroll, az Apu-vide√≥k al√° kommentelŇĎk √ľst√∂k√∂se, h√°rom az egyben kir√°lya. Vicces jelens√©g, aki hitet tesz a tudom√°ny mellett, tagadja istent, √©s nem √©rti a szimbolizmust. Lassan kelti fel a k√∂z√∂ns√©g, √©s a mŇĪsork√©sz√≠tŇĎk figyelm√©t. Besz√©dt√©ma lesz, id√©znek tŇĎle, k√∂sz√∂n√©se a szekta k√∂sz√∂n√©s√©v√© v√°lik:

Advertisement

Boldog Hatalmat!

Persze mindez csak vicc, ki-, √©s √∂sszekacsint√°s, egy nem teljesen ideval√≥, sz√≥rakoztat√≥ figur√°val kapcsolatban, akit m√©g merev √∂nmeghat√°roz√°sa szerint is neh√©z lenne ideol√≥giailag defini√°lni. Van, elvan, A/4-es terjedelmŇĪ pr√©dik√°ci√≥ival, sejtelmes mondattagol√°s√°val, hangs√ļlytalans√°g√°val, √©s k√∂zhelyeivel.

Advertisement

Az Apuval, √©s a hasonl√≥ rendezv√©nyekkel kapcsolatban jogosan felmer√ľlŇĎ k√©rd√©s, hogy azok ki tudnak-e t√∂rni a belv√°rosi romkomokb√≥l, el tudnak-e √©rni sz√©lesebb r√©tegeket is, vagy megmaradnak azon fiatal √©rtelmis√©giek l√°togatta szellemi mŇĪhelyekk√©nt , akik √≠gy vagy √ļgy, de mindenk√©pp belesodr√≥dtak volna a rendezv√©nyek keltette hull√°mver√©sbe.

A k√∂z√∂ss√©gi m√©dia r√©v√©n, t√©m√°kt√≥l f√ľggŇĎen t√∂bb t√≠zezer emberhez is eljutottak egyes elŇĎad√°sok hang- √©s vide√≥anyagai, √≠gy sz√©les√≠tve azt a r√©teget, amely visszat√©rŇĎ szeml√©lŇĎje, majd kommentelŇĎje lett az Apu-univerzum√°nak. Ez a nyit√°s eredm√©nyezte azt√°n azt, hogy az egy√ľttgondolkod√°sba - amely nem csak a rendezv√©ny elŇĎad√°sain folyt, hanem az azokr√≥l k√©sz√ľlt √©s megosztott felv√©telek alatti kommentmezŇĎkben is -, olyanok is bekapcsol√≥dtak, akiknek nem felt√©tlen√ľl volt meg a kultur√°lis be√°gyazotts√°ga ahhoz, hogy a rendezv√©nyeken hallottakat a maguk eredeti √©rtelme szerint gondolj√°k tov√°bb.

Advertisement

A rendezv√©ny r√°vil√°g√≠tott arra, hogy felnŇĎtt egy gener√°ci√≥ a megrepedezett, √©s ezer sebbŇĎl v√©rzŇĎ k√∂z√©poszt√°lyban, akikhez egyr√©szt a hasonl√≥ tartalmak irt√≥ nehezen jutnak el, de ha el is jutnak, annak id√©zŇĎjeles, kikacsint√≥s show-elemei, visszacsatol√°sai √©s utal√°sai, sokszor nem az el√©rni k√≠v√°nt m√≥don rezon√°lnak.

A dilemma ezek ut√°n lehet ak√°r az is, hogy szabad-e folytatni, vagy mik√©nt szabad, nem feledve a misszi√≥t mag√°t, azaz, hogy a gondolkod√°s √©s a sz√≥rakoz√°s eme szerencs√©s ar√°nyban kikevert elegy√©nek √©lvezete √©s feldolgoz√°sa ne egy szŇĪk k√∂r privil√©giuma legyen.

Advertisement

Ugyanis a sz√©lesebb nyilv√°noss√°g √°ltal bevonzott ‚Äú√ļj k√∂z√∂ns√©g‚ÄĚ hordoz bizonyos nem k√≠v√°nt, a vit√°t kev√©sb√© seg√≠tŇĎ, v√©lem√©nycsatorn√°kon √©s kommentfel√ľleteken m√°r r√©g√≥ta jelenl√©vŇĎ mint√°kat.

Bar√°t Csaba munk√°ss√°ga az ateizmus k√©rd√©s√©t t√°rgyal√≥ Apu-posztok alatt folytatott kommenttev√©kenys√©ge kapcs√°n ker√ľlt a rendezv√©ny figyelm√©nek k√∂z√©ppontj√°ba. Nem is a Bar√°t-vlog tartalma √∂nmag√°ban, hanem az azt jellemzŇĎ logikai, √©s √©rvel√©si rendszer, illetve ezek hi√°nyoss√°gai, h√©zagai.

Advertisement

Bar√°t Csaba kit√°rgyal√°sa nem zajlott f√∂l√©nyes vagy bunk√≥ m√≥don, hiszen a vit√°ba saj√°t elhat√°roz√°s√°b√≥l kapcsol√≥dott be, √©s b√°r h√≠vt√°k, hogy sz√≠npadon v√©dje meg √°ll√°spontj√°t, ŇĎ ettŇĎl elz√°rk√≥zott.

Mivel a mŇĪsor t√©m√°i az ŇĎsz folyam√°n t√∂bbsz√∂r is √©rintett√©k a Bar√°t kapcs√°n felmer√ľlt k√©rd√©seket, Bar√°t maga is t√©ma maradt. K√∂sz√∂n√©se nyitotta a mŇĪsort, gyakran id√©ztek tŇĎle, vagy id√©zt√©k meg sokszor vicces vide√≥it, illetve azok sz√∂vegeit.

Advertisement

Pletyk√°k sz√ľlettek arr√≥l ( szekt√°n bel√ľl √©s k√≠v√ľl),hogy Bar√°t Csaba kital√°lt szem√©ly, hangja digit√°lisan l√©trehozott, sŇĎt, esetleg Bar√°t nem m√°s, mint Puzs√©r R√≥bert.

Immortalis bar√°tom, a Cink egykori t√∂rzskommentelŇĎje, a rendezv√©ny lelkes rajong√≥ja, egy t√∂bbsz√∂r√∂s aranylemezes magyar producer/ hangm√©rn√∂k√∂t k√©rt meg arra, hogy elemezze Bar√°t hangj√°t. Az elemz√©s szerint a vlogger hangja nincs torz√≠tva, sem digit√°lisan, sem term√©szetes m√≥don, sŇĎt, a saj√°tos besz√©dm√≥d sem m√≠melt!

Teh√°t Bar√°tnak √ļgy siker√ľlt a szekt√°n bel√ľl elm√©mesednie, hogy k√∂zben mindv√©gig √∂nmag√°t adta, karaktere nem belsŇĎ k√≠s√©rlet, vagy z√°rt k√∂rŇĪ m√©diahack, ahogy azt sokan gondolt√°k.

Advertisement

K√ľl√∂n √©rdekess√©g, hogy a m√©m sz√≥t az a Richard Dawkins alkotta meg (The selfish gene - Az √∂nzŇĎ g√©n c. nagy sikerŇĪ k√∂nyv√©ben) a mim√©ma, ut√°nz√°s sz√≥b√≥l, akinek munk√°ss√°g√°val (harcos, √©s k√∂vetkezetes ateizmus√°val) kapcsolatban heves vit√°k folytak az Apu kommentfel√ľlet√©n, √©s amely vita kapcs√°n azt√°n Bar√°t is felh√≠vta mag√°ra a figyelmet.

Richard Dawkins, és a vallásos vallás-ellenesség

Advertisement

A mém(apró kulturális információs csomag), amely - egy a genetikából vett példával élve - igyekszik reprodukálni, és továbbadni magát, a XXI. század második évtizedére az egyik legfontosabb, és leghatékonyabb kulturális információegységgé vált.

Viszonylag komplexebb k√∂zl√©sek is m√©mes√≠thetŇĎek, ahogy egy Balotelli-g√≥l√∂r√∂m is. M√©mes√≠thetŇĎ Putyin autoriter rendszere √©s √∂nf√©nyez√©se, m√©mes√≠thetŇĎ Michel Houellebecq, a nyugati vil√°gb√≥l, √©s az √©rtelmis√©gbŇĎl val√≥ ki√°br√°ndults√°ga, vagy maga Donald J. Trump. Minden m√©mes√≠thetŇĎ, a m√©m pedig m√©lyre hat, be√©g, elrakt√°roz√≥dik a tudattalanban, majd ott csendben munk√°l. Olyan k√∂zl√©si forma, mely okosan haszn√°lva szavazatokat szerez, vagy vesz el, term√©keket tesz vonz√≥v√°, vagy embereket j√°rat le, ak√°r v√©g√©rv√©nyesen (‚ÄúDrogos Juh√°sz‚ÄĚ).

Advertisement

Az Apu k√∂z√∂ns√©g√©nek egy r√©sze pontosan ezen mechanizmusok seg√≠ts√©g√©vel emelt ki, majd h√°jpolt k√∂zl√©seket az elŇĎad√°ssorozat imm√°ron sok√©ves anyagaib√≥l, t√©m√°ib√≥l √©s vit√°ib√≥l, ahogy a Bar√°t-topik leg√©rdekesebb √©s legsz√≥rakoztat√≥bb momentumaib√≥l is.

De nem csup√°n a k√∂z√∂ns√©g √©lt a m√©m, mint t√∂m√∂r√≠tett k√∂zl√©si forma ny√ļjtotta lehetŇĎs√©gekkel. Robi errŇĎl √≠gy besz√©lt, az Apu december 26-ai elŇĎad√°s√°n:

Advertisement

Azok a m√©mek, melyeket mi gy√°rtunk, amelyeket mi hozunk l√©tre, azoknak saj√°t √©let√ľk, saj√°t sorsuk, saj√°t evol√ļci√≥juk van(...) A t√∂megm√©dia l√©pt√©k√©vel kimutathatatlan mennyis√©g, ugyanakkor meg intelligens m√©mek, amelyeket el lehet engedni, amelyek azt√°n mŇĪk√∂dni tudnak, tŇĎl√ľnk f√ľggetlen√ľl, a saj√°t √ļtjukat tudj√°k j√°rni.

M√©m nyilv√°n¬†lehet egy k√©pmont√°zs, egy mondat, vagy egy k√∂sz√∂n√©s is, amennyiben az tartalmaz valami hozz√°csatolhat√≥t, a m√©m √°ltal megc√©lzott csoport sz√°m√°ra k√ľl√∂n magyar√°zat n√©lk√ľl √©rtelmezhetŇĎt. De a m√©m lehet maga az √©rtelmez√©s/√ļjra√©rtelmez√©s kulcsa is, √©s √©ppen ez√©rt olyan hat√©kony. Ki az, akinek a Lomnici-cs√ļcsr√≥l ma nem Benke Laci b√°csi r√©mj√©gkr√©me jut esz√©be?

Advertisement

Bizonyos inform√°ci√≥k m√©mm√© ad√≥dnak √∂ssze, m√°sok m√©mm√© egyszerŇĪs√∂dnek le, vagy m√°r m√©mk√©nt sz√ľletnek. Ebben a konkr√©t esetben a l√©nyeg az, hogy Benke most m√°r nyugodtan sz√∂gre akaszthatja a s√©fkab√°tot, m√©g ha ennek idŇĎszerŇĪs√©ge nem is √ļj keletŇĪ, csak mindeddig a nagy√©rdemŇĪ magasr√≥l leszarta a m√°kos-k√°poszt√°s Bila-Git felf√ļjtat, ahogy a Sz√©ll Tam√°s-f√©le mangalicacick√°ny-velŇĎs anakondacs√≠kokat, b√©kacombk√©regben is.

Advertisement

Az Apu k√∂z√∂ns√©g√©ben ugyan kisebbs√©gben l√©vŇĎ, de a kommentfel√ľleteken tan√ļs√≠tott aktivit√°suk tekintet√©ben m√©giscsak domin√°ns, fentebb m√°r t√°rgyalt √ļjonnan √©rkezŇĎk, a k√∂nnyebb megragadhat√≥s√°g felŇĎl k√∂zel√≠tettek a rendezv√©nyek aktu√°lis mondanival√≥j√°hoz. Sz√°j√≠z√ľkre finom√≠tva, elemekre cinc√°lva, azokb√≥l r√©szeket kiragadva t√°rgyalt√°k, vagy osztott√°k az ig√©t tov√°bb.

F√©lre√©rtelmezt√©k, elt√ļlozt√°k a Puzs√©r, FAM, √©s Bar√°t k√∂zti vita v√©lt, vagy val√≥s t√∂r√©svonalait, amelyben a kritika mellett fellelhetŇĎek voltak az embers√©gess√©g kereteit messze nem t√ļll√©pŇĎ viccelŇĎd√©sek √©s ironiz√°l√°sok is. Ennek lett azt√°n a k√∂vetkezm√©nye az, hogy Bar√°t Csab√°t (v√©lhetŇĎen a k√∂z√∂ns√©gbŇĎl/rajong√≥k k√∂z√ľl) feljelentett√©k a youtube-n√°l, amely a panasz kivizsg√°l√°sa ut√°n elt√°vol√≠totta a vlogger anyagait.

Advertisement

Mindezek messze t√°vol √°llnak az Apura kor√°bban jellemzŇĎ szellemis√©gtŇĎl, √©s k√∂zvetett, vagy k√∂zvetlen m√≥don FAM √©s Robi nem is tehetŇĎ felelŇĎss√© ezek√©rt a fejlem√©nyek√©rt. Azzal a gondolattal azonban √©rdemes elj√°tszani, hogy a m√©m, √©s a m√©meket legnagyobb hat√©konys√°ggal felsz√≠v√≥ r√©teg k√∂zti heveny reakci√≥ hozz√°j√°rulhatott-e egyr√©szt a k√∂z√∂ns√©g k√∂z√∂tt felszaporod√≥ trollok megerŇĎs√∂d√©s√©hez, √©s a k√©t kult√ļrmisszion√°rius k√∂zl√©seinek v√©gletess√©gekbe √°tcsap√≥ √©rtelmez√©s√©hez.

Az elŇĎad√°sok sor√°n kor√°bban m√°r kritiz√°lt jelens√©gekbŇĎl, eszm√©kbŇĎl, vagy folyamatokb√≥l ( gender, modernit√°s, liberalizmus, iszl√°m, elit, baloldal, posztmodern) szitokszavakat gener√°l√≥ hangos kisebbs√©g j√≥l l√°that√≥an nem tesz, √©s nem is tett m√°st, mint t√∂m√∂r√≠tve a k√∂zl√©st, √°thelyezve a hangs√ļlyokat, fellaz√≠totta mag√°nak az elŇĎad√°sok anyag√°t, majd szemezgetve a murv√°b√≥l, r√∂g√∂kk√©nt adta, terjesztette azokat tov√°bb, amellyel √≠gy √ļjabb hasonszŇĎrŇĪeket vonzott be a k√∂rbe, majd k√©sŇĎbb a k√∂z√∂ns√©gbe. √Čs √≠gy j√°rt Robi vehemenci√°ja, √©s kritikai attitŇĪdje is, amely egy, a december 6-ai ad√°st √©s FAM-ot kritiz√°l√≥ (!!!) rajong√≥i(?) √≠r√°sban azt√°n j√≥l felismerhetŇĎen manifeszt√°l√≥dott.

Advertisement

FAM, és Puzsér a karácsonyi Apu rendezvényen

A k√©rd√©s nem csup√°n az, hogy ki tudj√°k, vagy ki akarj√°k-e z√°rni Robi√©k a m√©mesed√©snek t√°ptalajt ad√≥ k√∂r√ľlm√©nyeket, hanem hogy √©letk√©pes maradhat-e a form√°tum, ha mindez nem siker√ľl?

Advertisement

Ňźszint√©n szurkolok, hogy a k√≠s√©rlet ne valljon kudarcot!

SzerzŇĎt√°rs: Immortalis

Apu könyv, Holnap kiadó.

A sz√ľnetelŇĎ rendezv√©ny Facebook-oldala.

Bar√°t Csaba Facebook-oldala.