Van az √ļgy, hogy bizonyos t√©m√°k kapcs√°n ellen√©rz√©sek, frusztr√°ci√≥k t√°madnak benn√ľnk, √©s k√©nyelmetlen√ľl √©rezz√ľk magunkat. √Črz√©seink oly gyorsan lesznek √ļrr√° rajtunk, hogy a k√©rd√©ses t√©ma √©rdemi detekt√°l√°sa n√©lk√ľl, sietve iszkolunk el elŇĎle.

‚ÄúNem az √©n dolgom‚ÄĚ, ‚Äúnem az √©n gondom‚ÄĚ, ‚Äúpersze, persze, biztosan rossz ez √≠gy, √©s nagyon sajn√°ljuk, de mit is tehetn√©nk mi?‚ÄĚ

Az √©letnek, a l√©tez√©snek vannak olyan bugyrai, ahova k√©pzeletben sem sz√≠vesen ereszked√ľnk al√°, √≥vva magunkat a felesleges szorong√°st√≥l, aminek c√©lja, haszna nincs, csak a tehetetlens√©g√ľnk okozta kapar√≥ frusztr√°ci√≥ marad meg hozad√©kak√©nt.

Csorba D√°vid egy √∂r√∂kl√∂tt izomsorvad√°sos betegs√©gben, a Duchene-szindr√≥m√°ban szenvedŇĎ, imm√°ron √∂t √©ve √°gyhoz k√∂t√∂tt, l√©gz√©st√°mogat√≥ eszk√∂zre szorul√≥ fiatalember. Ebben a betegs√©gben nem nagyon van happy end, pisl√°kol√≥ lehetŇĎs√©gek csup√°n a meg√©l√©snek, a helyzet feldolgoz√°s√°nak hamuja alatt par√°zslanak.

Advertisement


Ennek a megélésnek a naplója a Négy fal között szabadon c. könyv.
MielŇĎtt v√©gk√©pp elrettenne b√°rki ettŇĎl az utaz√°st√≥l, hiszen ki akar egy √°gyhoz k√∂t√∂tt ember gondolataiba, √©let√©be, √©s eml√©keibe m√©lytengeri b√ļv√°rk√©nt al√°mer√ľlni, azt az√©rt sietve lesz√∂gezn√©m, hogy depresszi√≥nak, sorsnak/Istennek √≠rt v√°dbesz√©dnek, a k√∂r√ľlm√©nyeknek tett szemreh√°ny√°snak ebben a k√∂nyvben nyoma sincs.
Egy k√ľzdelem, egy harc napl√≥ja ez, besz√°mol√≥ a l√∂v√©sz√°rokb√≥l, amelyben ezeket a cseppet sem h√©tk√∂znapi csat√°kat nap mint nap meg kell v√≠vni. De r√©sz√©t k√©pezik t√∂bbnyire vid√°m √©s sz√≠vmelengetŇĎ visszaeml√©kez√©sek is ( nagyfater telebrunnyantott gumicsizm√°ja, iskolai cs√≠nytev√©sek), ahogy √°ll√°sfoglal√°s, kinyilatkoztat√°s, intelmek √©s tan√°csok fel√ľletek√©nt is szolg√°l.
Olyan intelmek√© √©s tan√°csok√©, amelyek tal√°n elsŇĎ olvas√°sra k√∂zhelyesnek tŇĪnhetnek, de D√°vid helyzet√©bŇĎl √©rv√©nyt, fedezetet nyernek, m√°s lesz a f√©nyt√∂r√©s√ľk, amit megtapasztalni p√°ratlan √©lm√©ny.

Advertisement


Felmer√ľl a ‚Äúmi lenne most, ha akkor nem...‚ÄĚ K√©rd√©se is, egy elk√©pzelt napba sŇĪr√≠tve bele a gyermekkori √°lmokat, terveket.
FelemelŇĎ √©desanyja ir√°nt √©rzett felt√©tlen rajong√°sa, aki a nap 24 √≥r√°j√°ban D√°vidnak √©l, l√©tez√©s√©nek legfŇĎbb √©rtelme, hogy fia l√©tezhessen.

Egy olyan betegs√©g napl√≥ja ez, amibŇĎl √°ltal√°ban nem jutnak felnŇĎttkorba az emberek, kiv√©ve D√°vidot, aki nemhogy t√ļl√©lt, de amb√≠ci√≥kat d√©delget, tervei vannak, izmokat erŇĎs√≠t, hogy √ļjra kerekes sz√©kbe √ľlhessen.
Van itt csajos topik, kedvenc aut√≥m√°rka, √©s megannyi j√≥ √©s kev√©sb√© j√≥ tapasztalat, celebekkel, √∂nzetlen seg√≠tŇĎkkel √©s sz√©lh√°mosokkal.

Advertisement


B√°rmilyen dr√°mainak is hangzik e besz√°mol√≥, a N√©gy fal k√∂z√∂tt szabadon egy pozit√≠v k√∂nyv, √©rv√©nyesebb √ľzenetekkel, mint amiket a legny√°lasabb, fejmikrofonos coachok ar√©n√°s √∂sszetart√°sain hallani, √©s optimist√°bb, mint egy Ňźrtorony bor√≠t√≥, juhokat nyalogat√≥ oroszl√°nos k√©pei.
Nem irodalmi √©lm√©nyt√°runk gazdagodik, erŇĎs√∂dik √°ltala, hanem emp√°ti√°nk √©s emberszeretet√ľnk akkumul√°torai. Azokat viszont bik√°zza!

Advertisement

A k√∂nyv megv√°s√°rl√°s√°val D√°vidot, √©s ŇĎt gondoz√≥¬†√Čdesanyj√°t t√°mogatod:

Advertisement

Ahol megrendelheted a könyvet:

Advertisement