Az amerikai v√°laszt√°si rendszer m√©g abb√≥l az idŇĎbŇĎl sz√°rmazik, amikor a termetes orsz√°gban figyelembe kellett venni a k√∂zleked√©s sebess√©g√©t. Ez√©rt √©p√ľlt ki az elektori rendszer, √©s ez√©rt szavaznak furcsa m√≥don mindig kedden (hogy a messzirŇĎl √©rkezŇĎ szavaz√≥k a vas√°rnapi mise ut√°n, h√©tfŇĎi indul√°ssal is biztosan oda√©rjenek az urn√°khoz).

A v√°laszt√°si matematika alapja egyszerŇĪ, az √∂sszesen 538 elektori szavazatb√≥l 270-et kell a gyŇĎztesnek √∂sszegerebly√©zni, b√°rmely tetszŇĎleges √°llamok szavazatainak √∂sszes√≠t√©s√©vel. Az elektori szavazatok n√©pess√©g ar√°ny√°ban oszlanak meg az egyes √°llamok k√∂z√∂tt, √≠gy 40 milli√≥s Kalifornia 55, m√≠g az alig t√∂bb mint f√©lmilli√≥ lakos√ļ, Wyoming 3 elektori szavazatot ad. A szavaz√°s √°ltal√°ban egyetlen napon (Kedden) t√∂rt√©nik, de n√©h√°ny √°llam megengedi az elŇĎzetes szavaz√°st is (ilyen pl. Florida, Colorado), Las Vegas √°llam√°ban Nevad√°ban m√°r le is adt√°k a szavazatok t√∂bb mint 70%-√°t.

Id√©n, ak√°r az √∂sszes eddigi v√°laszt√°son, a k√©t nagy p√°rt jel√∂ltj√©nek van es√©lye a gyŇĎzelemre, de ahogy az elm√ļlt v√°laszt√°sokon a harmadik utas jel√∂ltek; id√©n a libertari√°nus Gary Johnson √©s a z√∂ld p√°rti Jill Stein, ak√°r a v√°laszt√°st is eld√∂nthetik.

Az esélyek

A k√∂zv√©lem√©ny kutat√°sok t√∂bbs√©ge √©s azok √°tlaga Clinton gyŇĎzelm√©t vet√≠ti elŇĎre, de nem marad√©ktalanul √©s b√°r az elm√ļlt k√©t h√©tben felz√°rk√≥zott Trump elŇĎret√∂r√©se meg√°llt, az egyik meglehetŇĎsen pontosan j√≥sol√≥ kutat√≥ az IDB √©ppen tegnap m√©rte Trump 2%-os orsz√°gos elŇĎny√©t. Csak h√°t ez nem felt√©tlen√ľl a d√∂ntŇĎ. A 2000-es v√°laszt√°sokon W. k√©t sz√°zal√©kkal bukta az orsz√°gos v√°laszt√°st Gore-al szemben, de az elektori szavazatokat v√©g√ľl Florid√°ban alig p√°r ezer szavazattal a maga jav√°ra ford√≠totta.

Advertisement

A szok√°sos k√©k √©s v√∂r√∂s b√°sty√°k nagy t√∂bbs√©ge val√≥sz√≠nŇĪleg most sem v√°lt sz√≠nt, a d√∂nt√©s szok√°s szerint a csatat√©r √°llamokon m√ļlik, de id√©n n√©mi csavarral. Clinton ugyanis k√∂zel teljes p√°ly√°s let√°mad√°st hajtott v√©gre, olyan √°llamokban is Trumpot fenyegetve, amelyek Obama kiv√©teles 2008-as gyŇĎzelm√©tŇĎl eltekintve soha nem szavaztak a demokrat√°kra. Mindez igen j√≥ √∂tletnek tŇĪnt eg√©szen egy h√©ttel ezelŇĎttig, de amikor Trump hirtelen felz√°rk√≥zott, r√∂gt√∂n a ki√ľtk√∂z√∂tt a strat√©gia kock√°zata is. Trump, aki a kezdetektŇĎl a rozsda√∂vezetekben tengŇĎdŇĎ lecs√ļszott feh√©r k√∂z√©poszt√°lyhoz besz√©l, hirtelen nem csak a klasszikus csatat√©r √°llamokban ker√ľlt Clinton k√∂zel√©be, de olyan demokrata v√°rakban is, mint Pennsylvania, vagy Michigan, amelyek nem szŇĪk√∂lk√∂dnek sem rozsda√∂vezetben, sem lecs√ļszott feh√©r k√∂z√©poszt√°lyban.

Forr√°s: fivethirtyeight.com

Advertisement

AmitŇĎl Clintonnak f√©lnie kell:

Az elm√ļlt nyolc √©v: ritk√°n ker√ľl sz√≥ba, de Roosevelt/Truman √≥ta a demokrata jel√∂lt nem nyert h√°rom ciklust egym√°s ut√°n (√©s ahhoz is kellett egy vil√°gh√°bor√ļ). Obama meg√≠t√©l√©se ugyan a v√©g√©hez k√∂zeledve nem rossz, de ennyi idŇĎ ut√°n ink√°bb a probl√©m√°k hajlamosak megragadni az emberek fej√©ben. Az ig√©ny term√©szetszerŇĪleg erŇĎsebb a v√°ltoztat√°sra √©s ennek az ig√©nynek Trump l√©nyeg√©ben megfelel.

Advertisement

A Sanders szavaz√≥k: b√°r a demokrata szavaz√≥k t√∂bbs√©ge viszonylag j√≥ ar√°nyban t√°mogatja Clintont, Sanders fanatikus rajong√≥inak egy r√©sze nehezen felejti a ny√°ri machin√°ci√≥kat, amelyekre a wikileaks volt olyan kedves az√≥ta is t√∂bbsz√∂r eml√©keztette ŇĎket.

A feh√©rek: a feh√©r szavaz√≥k szavaz√°si kedve r√©gen l√°tott magass√°gban van, ez felm√©r√©sekbŇĎl √©s a m√°r leadott szavazatokb√≥l is egy√©rtelmŇĪen l√°tszik. Igaz ez a regisztr√°lt republik√°nusokra, de ami Clinton szempontj√°b√≥l m√©g vesz√©lyesebb: a f√ľggetlen szavaz√≥kra is. Term√©szetesen a n√∂veked√©s nem mind Trump jav√°ra megy, de az elŇĎzetesek a f√ľggetlen feh√©r szavaz√≥k (a feh√©r szavaz√≥k k√∂z√∂tt √°ltal√°ban) k√∂r√©ben massz√≠v Trump elŇĎnyt mutatnak a kulcs√°llamokban.

Advertisement

A feket√©k: a demokrat√°k legerŇĎsebb b√°sty√°ja a fekete szavaz√≥k, 4 √©s 8 √©ve klasszikus republik√°nus √°llamokban nagy szerep√ľk volt Obama gyŇĎzelm√©ben. Id√©n azonban a feh√©r √∂regl√°ny m√°r akkor sem tŇĪnik el√©g vonz√≥nak, ha a m√°sik oldalon Trump a mumus. A feket√©k szavaz√°si kedve mindenhol erŇĎsen visszaesett, ami k√ľl√∂n√∂sen az √©szaki kulcs√°llamokban bosszulhatja meg mag√°t.

A f√ľggetlenek: a legnehezebben felm√©rhetŇĎ csoport, a felm√©r√©sekben statisztikailag szinte lehetetlen pontosan tiszt√≠tani a v√°laszaikat. Ňźk k√©pezik azt a fekete lyukat, amely ak√°r mindent felbor√≠that.

Advertisement

A k√∂zv√©lem√©nykutat√°sok: a k√∂zv√©lem√©ny kutat√°s nem egyszerŇĪen a v√°laszok √∂sszes√≠t√©se, a kutat√≥ c√©gek k√ľl√∂nb√∂zŇĎ modellek szerint tiszt√≠tj√°k a be√©rkezŇĎ v√°laszok ar√°ny√°t. A legt√∂bb poll jellemzŇĎen t√∂bb demokrata szavaz√≥t sz√°m√≠t be, mint republik√°nust (+3 √©s +12% k√∂z√∂tt). Csak hogy a feh√©r szavaz√≥k lelkesed√©se √©s a fekete szavaz√≥k ap√°ti√°ja ezeket a modelleket ak√°r haza is v√°ghatj√°k.

Amiben Clinton bízhat

Donald Trump

A latino szavaz√≥k: akik hatalmas sz√°mban t√≥dulnak az urn√°khoz, √©s a t√∂bbs√©g√ľk nem Donald p√°rti, m√©g ha nem is akkora a demokrata hev√ľlet k√∂r√ľkben, mint a feket√©k k√∂z√∂tt. A latino szavaz√≥k lelkesed√©se hozhatja a d√©li kulcs√°llamokat. ElsŇĎsorban Florid√°t, de Nevad√°t √©s Coloradot is.

Advertisement

AmitŇĎl Trumpnak kell f√©lnie

A kezdetekben amatŇĎr kamp√°nycsapat √©s a republik√°nus h√°tt√©rg√©pezet √©s helyi kamp√°nycsapatok eleinte gyenge egy√ľttmŇĪk√∂d√©se vissza√ľthet a szavazatok sz√°m√°ban.

Advertisement

A fekete, √©s fŇĎleg a latino kisebbs√©g. Ekkora Falat neh√©z lenyelni (bocs!).

Az amerikai √ļjbaloldal engesztelhetetlen d√ľhe, a Clinton k√∂r√ľl ny√ľzsgŇĎ hollywoodi √©s zenei celebrit√°sok, sportol√≥k elsz√°nt kamp√°nya vele szemben. Clint Eastwoodon k√≠v√ľl id√©n egyetlen sz√≠n√©sz sem merte felv√°llalni Donaldot.

Advertisement

Amiben Trump bízhat

Minden amitŇĎl Clintonnak f√©lnie kell.

Battleground states/Swing states/The blue wall

√Āllamok, amiket nem √©rdemes n√©zni: California a termin√°tor kiv√©tel√©vel nem v√°laszt republik√°nust, ahogy Texasban sem kedvelik a jenki okostoj√°sokat.

Advertisement

√Āllamok, amelyekre figyelni kell.

Florida: 29 elektor, a kulcs√°llamok k√∂z√∂tt is az egyik legfontosabb. Enyhe Clinton f√∂l√©ny, de magas a f√ľggetlen szavaz√≥k ar√°nya.

Advertisement

√Čszak Karolina: 15 elektor, gyakorlatilag enyhe Clinton f√∂l√©ny.

Nevada: 4 elektor, enyhe Clinton fölény.

Colorado: 9 elektor, hat√°rozott (5-8%) Clinton f√∂l√©ny, de a korai szavaz√≥k k√∂z√∂tt m√©gis a republik√°nusok vezetnek. Ahogy id√©n m√°shol, itt is magas a f√ľggetlen szavaz√≥k sz√°ma, viszont senki sem tudja pontosan, ŇĎk kire szavaznak ink√°bb. Ha Trump itt nyerni tud, azzal lehas√≠tja Clinton egyik kicsi, de fontos √°llam√°t.

Advertisement

Pennsylvania: 20 elektor, határozott (5-8%) Clinton fölény, rozsdaövezet. Coloradonál sokkal kevesebb latino, de több fekete szavazó. Ha Trump megnyeri azzal akár önmagában eldöntheti a választást.

Advertisement

Michigan: 16 elektor, határozott (5-8%) Clinton fölény, rozsdaövezet. Pennsylvaniához hasonló helyzet. Ha Trump Pennsylvania mellett ezt is megnyeri, akkor még Florida elvesztése is beleférhet.

Ohio/Iowa: szŇĪk Trump elŇĎnynek l√°tszik legink√°bb, de ha Trump itt m√©gis bukik, akkor Clinton gyakorlatilag gyŇĎz.

Advertisement

√Ėsszefoglalva a k√∂vetkezŇĎ mondhat√≥: Clinton gyŇĎzelm√©t Trump csak egy Brexit kaliberŇĪ v√°ratlan gyŇĎzelemmel veheti el, de ami a britekn√©l meglepet√©s volt, itt kev√©sb√© lenne az, hiszen Trump pontosan azokat a r√©tegeket, √©s azokat a probl√©m√°kat c√©lozta meg, akik √©s ami ezt a fordulatot elhozhatja. Csak h√°t e k√∂zben Trumpnak siker√ľlt megs√©rtenie a n√©pes latino k√∂z√∂ss√©get, √©s m√©g a saj√°t republik√°nus b√°zis√°nak egy r√©sze is megundorodott tŇĎle. Ez a v√°laszt√°s sokkal ink√°bb sz√≥l az ŇĎ mozg√≥s√≠t√≥ erej√©rŇĎl √©s hib√°ir√≥l, mint a demokrat√°k igencsak sz√ľrke, √©s ahhoz k√©pest is meglehetŇĎsen ellenszenves jel√∂ltj√©rŇĎl.

A folytat√°sban a v√°laszt√°s t√©tj√©rŇĎl.