A világ legrövidebb országhatára

Akik földrajzi adatok után kutakodnak, biztosan feltették már magukban a kérdést, hogy a világon melyik a leghosszabb, illetve melyik a legrövidebb országhatár, ami két szuverén állam között van? A leghosszabb egybefüggő határt még elég könnyű meghatározni: az USA és Kanada között húzódik, és 8893 km hosszú. Ami kétezer kilométerrel több, mint az utána következő orosz-kazak határ (ami a leghosszabb egybefüggő szárazföldi államok közötti határ)

Advertisement

A világ legkisebb határszakaszát megtalálni viszont nem ennyire triviális. Az ember arra gondolna először, hogy biztosan a törpeállamok felé kell keresgélni. Ha megnézzük a világ legkisebb államát, ami a Vatikánváros, azt találjuk, hogy annak a határa 3.3 km hosszú.

A második legkisebb országot, Monacot pedig 4.4 km hosszú határ választja el Franciaországtól.

Advertisement

Az Egyesült Királyság fennhatósága (szakszerűen megnevezve: Brit tengerentúli terület) alá tartozó Gibraltár felé is jogosan kereskedhetünk, hiszen ezt az államot csak mindössze 1.2 km hosszú határ választja el Spanyolországtól, ami jóval kisebb, mint az előzőek.

Advertisement

Európában nem is találunk ennél rövidebb határszakaszt. Viszont, ha átevezünk a Gibraltári-szoros másik oldalára, és alaposan megnézzük az afrikai országokat, feltűnhet egy elég furcsa, négy ország közötti csomópont, Namíbia, Botswana, Zimbabwe és Zambia között. A világtörténelemben is elég ritka eset, hogy négy ország határa találkozna egyetlen pontban, de manapság is az, még országon belüli közigazgatási határok esetén is.

Advertisement

Ha elég közelről megnézzük ezt a találkozási pontot, kiderül, hogy ott nem is találkozik a négy ország! Van egy aprócska szakasz a Zambézi folyó közepén, és eszerint Namíbia nem határos Zimbabwéval!

Advertisement

A fenti térképen az látható, hogy Botswana és Zambia között van egy 150 méteres kis szakasz, és így nem alakult itt ki négyes határpont (quadripoint). Ez a kis szakasz azért alakult így, hogy Botswana és Zambia között zavartalanul üzemelhessen a komp, illetve azóta már egy hidat kezdtek el építeni, ami a tervek szerint 2020-ban készül el.

De természetesen nem is Afrikában lennénk, ha beletörődnénk egy ilyen 150 méteres határba, mert ezt a határt is kétségbe vonják egyesek, ahogy az kiderül a népszerű kérdés-válasz oldal, a Quora egyik válaszából, az zimbabwei oktatási minisztréium egyik dolgozója tollából:

Advertisement

Hát ennyit Afrikáról! Azonban nem kell itt megállnunk, ha meg akarunk győződni, hogy tényleg megtaláltuk-e a legkisebb országhatár szakaszt! Tudvalévő, hogy rengeteg országnak van a világon egy másik országon belüli területe, amit exklávénak nevezünk. Az egyik legszebb példája ennek a fogalomnak, a Hollandia területén lévő Baarle nevű városka, ami két részből áll: Baarle-Nassau a holland, Baarle-Hertog a belga rész.

Advertisement

Ebben a városkában ha nem figyel az ember sörözés közben, könnyen áttolhatja a székét Hollandiából Belgiumba! Még szerencse, hogy nem kell ilyenkor végigszenvedni egy vámvizsgálatot!

Advertisement

Ebben a városkában, Loveren városrészben van a legkisebb ilyen terület, ha ezt körbemérjük, akkor 212 métert kapunk. Ez bizony még az afrikai határkánknál hosszabb!

Advertisement

Menjünk inkább vissza Afrikába, hiszen ott Spanyolországnak is vannak exklávéi! Még a marokkói uralkodóval való konfliktusukból eredeztetően két városkát is megtartottak az ibérek a mai napig, az egyik Melilla, a másik pedig Ceuta. De a két városkán kívül van még pár apróbb szigetecske is, amik nagyrészt csak sziklából állnak, illetve a sziklákra épített erődökből, amik igencsak megkeserítették anno a marokkói hajósok életét. Az egyik ilyen kis erőd a Peñón de Vélez de la Gomera, amit csak egy apró földnyelv köt össze a kontinenssel. Ezt a kis sziklát bár többször is (1680, 1701, 1755, 1781 és 1790) ostromolták a marokkói hadak, de elfoglalni nem tudták.

Advertisement

Ez a kis félsziget elég turistacsalogató módon néz ki, de sajnos nincs ott határátkelő, turisták csak helikopterrel érkezhetnek oda, ha kaptak rá előzetesen engedélyt. Ugyanis a sziklán nagyjából egy 150 fős katonai kontingens állomásozik, és nem igazán fogadnak civileket.

Advertisement

A strandolók viszont láthatóan nem foglalkoznak azzal, hogy spanyol, vagy marokkói területen terítik le a törülközőjüket, vagy húzzák partra a csónakjukat, a hivatalos határ ugyanis a kis földnyelv közepén húzódik hivatalosan, és mindössze 85 méter.

Advertisement

Ennél már tényleg nem találunk kisebb államhatárt (jelenleg).

Az illusztrációhoz használt térképek forrása:

Share This Story

Get our newsletter