L√°ssuk be, nem sok szerethetŇĎ dolog t√∂rt√©nt 2015-ben. Neh√©z persze sz√≥ n√©lk√ľl elmenni az iszl√°m terrorcselekm√©nyek, a sz√≠r h√°bor√ļ, valamit az annak k√∂vetkezm√©nyek√©nt fell√©pŇĎ menek√ľlthull√°m mellett, √©n most m√©gis erre tenn√©k k√≠s√©rletet. Orsz√°gunk sz√©tes√©si folyamat√°nak, √©s ‚Äúrajtunkavil√°gszeme‚ÄĚ elorb√°nos√≠t√°si k√≠s√©rlet√©nek is fontos √©ve volt 2015, ezt sem cs√≥cs√°ln√°m nutell√°v√°, megteszik majd ezt fontosabb oldalakon szakavatottabb √©s elfogulatlanabb bloggerek.

N√°lam ez az √©v a sorozatok √©s a kuty√°k √©ve volt. A sorozatok√©, hiszen ebben az √©vben n√©ztem v√©gig a Breaking Bad-et, pip√°ltam ki a Tr√≥nok harc√°t, √©s a Fargo k√©t, eddig elk√©sz√ľlt √©vad√°t. Volt m√©g Better Call Saul √°s True Detective is. MindkettŇĎ tetszett, ut√≥bbib√≥l ez a kedvenc k√©pkock√°m:

Gy√∂ny√∂rŇĪ!

Eml√≠tettem m√©g a kuty√°kat is: Ebben az √©vben lehettem tan√ļja egy pici, feh√©r szŇĎrgomb√≥c felnŇĎtt√© csepered√©s√©nek is, aki az√≥ta fŇĎ√°ll√°s√ļ csal√°dtagk√©nt teljes√≠t n√°lunk szolg√°latot. Van egy stressz-kisimogat√≥ funkci√≥ja is (√°ll√≠t√≥lag minden kuty√°nak), ami√©rt valamilyen megmagyar√°zhatatlan ok miatt nagyon h√°l√°s, √©s h√°t, ŇĎszint√©n sz√≥lva √©n is! Sokszor aggodalom fog el amiatt, hogy a kuty√°ba simogatott stressz vajon √°rt-e az √°llatnak? V√°rom az MTA √°ll√°sfoglal√°s√°t a k√©rd√©sben.

Isten eme csod√°latos teremtm√©nyei sokszor jutnak a Mesters√©ges √©rtelem c. film kitasz√≠tott robotjainak sors√°ra. Jertek, √©s s√≠rjatok velem! 2015 legjobb kutyamentŇĎs vide√≥ja annyira sz√©p, hogy szinte f√°j!

No de mivel ez egy √©v v√©gi, list√°z√≥s sorozat r√©sze k√≠v√°n lenni, szeretn√©k fel√°ll√≠tani egy sz√©lsŇĎs√©gesen szubjekt√≠v list√°t az √©v pozit√≠v √©s negat√≠v, sz√°momra fontos t√©nyezŇĎirŇĎl, legyenek azok esem√©nyek, szem√©lyek, vagy alkot√°sok.:

Advertisement

Az év Genyája: Simicska Lajos

Simicsk√°nak viszonylag r√∂vid ideje volt arra, hogy szembes√ľlj√∂n a szokatlan helyzettel: elm√ļlt az ir√°nta √©rzett szerelem. Ami a k√∂z sz√°m√°ra √©rdekess√© teheti a t√∂rt√©netet azon t√ļl, hogy v√©gre megindultak bizonyos gy√≥gyul√°si folyamatok a jobboldali sajt√≥ban nem m√°s, mint az a maffiatemp√≥, amivel ezt a sok√°ig Cs√°k M√°t√©i magass√°gokban repesztŇĎ embert, c√©gbirodalmastul pr√≥b√°lj√°k ellehetetlen√≠teni. Kev√©s √ľgy mutatja meg ennyire j√≥l a jelenlegi hatalom ‚Äúa c√©l szentes√≠ti az eszk√∂zt‚ÄĚ mott√≥val felszalagozott √©rt√©k-, √©s erk√∂lcsv√°ls√°g√°t.

Advertisement

Az év angyalkája: Wilhelm Fruzsina

A 4-es √©s 6-os villamosok r√≥tta k√∂r√∂n bel√ľlre rekedt magyarok bezzegorsz√°g√°nak, az integr√°ci√≥ vil√°gbajnokak√©nt elk√∂nyvelt Sv√©dorsz√°gnak smink n√©lk√ľli, kev√©sb√© elŇĎny√∂s arc√°ra mutat r√° Wilhelm Fruzsina kitoloncol√°s√°nak √ľgye. A tragikus k√∂r√ľlm√©nyek k√∂zt el√°rvult, enyh√©n √©rtelmi fogyat√©kos kisl√°nyt Sv√©dorsz√°gban √©lŇĎ anyai nagyn√©nje fogadta be, Fruzsina r√°kbeteg √©desapj√°nak hal√°la ut√°n. A nagyn√©ni be is ny√ļjtotta csal√°degyes√≠t√©si k√©relm√©t a sv√©d hat√≥s√°goknak, akik m√°sf√©l √©v v√°rakoz√°s ut√°n elutas√≠tott√°k a csal√°d k√©r√©s√©t.

Advertisement

Az elutas√≠t√°sr√≥l sz√≥l√≥ hat√°rozatokban p√©ld√°ul olyan √©rvek szerepelnek, hogy Fruzsina nem h√°bor√ļs √∂vezetbŇĎl j√∂n, nincs √©letvesz√©lyben, haz√°ja pedig uni√≥s orsz√°g l√©v√©n k√∂teles gondoskodni az √°llampolg√°rair√≥l. ‚ÄěAzt is meg√≠rt√°k, hogy Fruzsina √©lete v√©g√©ig ell√°t√°sra szorul, ami t√ļl nagy terhet jelentene a sv√©d √°llamnak, √©s mivel 18 √©ves kor√°ig Magyarorsz√°gon √©lt, sokkal ink√°bb k√∂tŇĎdik oda, mint Sv√©dorsz√°ghoz.

Bezzeg ha egy marokk√≥i kecskep√°sztor l√°nya volna! Sajnos m√°sk√©pp hozta az √©let. Fruzsin√°t jelenleg nagyn√©nje c√©gecsk√©j√©ben foglalkoztatj√°k, hogy hozz√°juthasson ahhoz a 7000 koron√°s minimum b√©rhez, ami a kitoloncol√°s elker√ľl√©se miatt kell, illetve kellett volna. K√©rd√©s, hogy az idŇĎk√∂zben a csal√°d √°ltal visszavitt l√°nnyal szemben meghozott v√©gz√©snek mikor szerez √©rv√©nyt az illet√©kes sv√©d hat√≥s√°g!

Az √©v sporth√≠re: A magyar labdar√ļg√≥ v√°logatott kijutott a 2016-os franciaorsz√°gi Eb-re!

Advertisement

B√∂de sz√©ps√©gd√≠jas mozdulat√°val illusztr√°lom ezt a nagyszerŇĪ h√≠rt.

Az √©v legnagyobb csal√≥d√°sa: A Cink megszŇĪn√©se

Advertisement

A mindennapjaim szerves r√©sz√©v√©, vil√°gl√°t√°som polarszŇĪrŇĎs szem√ľveg√©v√© v√°l√≥ blogoldal utols√≥ f√©l √©ve m√°r nem volt az igazi (szerintem), m√©gsem akartam elhinni, amikor Szily L√°szl√≥ bejelentette hogy nincs tov√°bb. Kev√©s jobban siker√ľlt dolog volt a magyar online √ļjs√°g√≠r√°sban, √©s csak szurkolni tudok, hogy m√©g egyszer tan√ļja lehessek valami hasonl√≥nak.

A legjobb film, amit id√©n l√°ttam (b√°r nem id√©n k√©sz√ľlt): Az √©let f√°ja

Zbigniew Preisner csod√°latos muzsik√°j√°t (Lacrimosa) is felhaszn√°lt√°k a filmben.

Ebben az évben nem olvastam ennél jobbat: Joseph Heller: Valami történt

Advertisement

K√©pzeljetek el egy negyvenes pasast aki 600 oldalnyi monol√≥gban mes√©li el nektek √©lete minden √∂r√∂m√©t √©s b√°nat√°t, szorong√°s√°t √©s f√©lelm√©t. Olvastam, olvastam, √©s v√©gig azon kattogtam, hogy mik√©nt adhatott a szerzŇĎ ilyen b√©na c√≠met ennek a nagyszerŇĪ, m√©ly, √©s felkavar√≥ mŇĪnek? A v√©g√©n persze meg√©rkezett a v√°lasz: tortalap√°ttal szedtem fel az √°llam a f√∂ldrŇĎl.

Id√©n, √∂r√∂k√∂s sorozatlist√°m elsŇĎ hely√©rŇĎl ez a sorozat tasz√≠totta le a Maffi√≥z√≥kat (!!!!): Breaking Bad

Ezzel marh√°ra megcs√ļsztam egy√©bk√©nt, 3 √©v telt el a sorozat befejez√©se √≥ta. :D

Nincs valamireval√≥ √©v-lista √Čv embere n√©lk√ľl. √ögy d√∂nt√∂ttem hogy id√©n, √©letemben elŇĎsz√∂r megv√°lasztom a magam√©t. Nem korl√°tozott a fikt√≠v √©s val√≥s vil√°g k√∂z√∂tti, sokak √°ltal √°tl√©phetetlennek gondolt hat√°rvonal, amikor d√∂nt√©semet meghoztam:

Advertisement

Nálam a 2015-ös év embere: Hanzee Dent, a Fargo c. sorozat második évadának fenegyereke!

:D! Nem gondoltam, hogy az elsŇĎ √©vad l√©lektelen, zseni gyilkol√≥g√©p√©t, Lorne Malvo-t b√°rki p√≥tolhatja a 2. √©vadban, ami tulajdonk√©ppen elŇĎzm√©nye az elsŇĎnek. T√©vedtem. Enn√©l t√∂bbet azonban nem √°rulhatok el, mert a Fargo 2. √©vada nagyon spoiler-kitett√© sikeredett.

Talán annyit mégis, hogy ennek az évadnak egészen mesés a (filmben is felhasznált) dallistája.

Nem vicc! Ez is benne van :):

Zen√©ben id√©n element√°ris hat√°sok sajnos nem √©rtek. A Baroness csin√°lt egy fasza albumot, n√©pszerŇĪs√≠t√©si sz√°nd√©kkal meg is √≠rtam r√≥luk minden idŇĎk legrosszabb karaktersz√°m/olvas√≥ ar√°nnyal b√≠r√≥ posztj√°t. Nem mintha jobbra sz√°m√≠tottam volna, t√©nyleg, minden neheztel√©s n√©lk√ľl mondom ezt. Ami a Baroness mellett id√©n m√©gis kipattintotta a szememet, az a sv√©d Ghost projekt. Zseni√°lis dalszerzŇĎk a h√°tt√©rben, √©s egy playback-√©nekes alvil√°gi p√°pa, akibŇĎl m√°r a harmadikat fogyasztj√°k. Ezt az elvetem√ľlts√©get √©s pimaszs√°got tisztelem benn√ľk. MegerŇĎs√≠tett pletyk√°k szerint olykor-olykor olyan rockikonok sz√°llnak be n√©h√°ny dal erej√©ig a maszkos band√°ba, mint Dave Grohl vagy Lars Ulrich. Idei lemez√ľk egyik legjobb dal√°val demonstr√°lom, hogy milyen fasz√°n beletal√°ltam ebbe is:

√Ālland√≥ szerzŇĎt√°rsaim idei munk√°ss√°g√°b√≥l ezeket aj√°nlom:

Liliverde szerkesztŇĎs√©g√ľnk h√∂lgyszekci√≥j√°t erŇĎs√≠ti. Umberto Eco √≠r√°sos reflekt√°l√°sait a mai kor ember√©r√©nek egyre k√©ts√©gbeejtŇĎbb elh√ľly√ľl√©s√©re kiv√°l√≥ posztban dolgozta fel, √©s t√°rta el√©nk:

Advertisement

M√°sik komoly ‚Äúh√∂lgyigazol√°sunk‚ÄĚ a szint√©n nagyszerŇĪ toll√ļ Steinmann Amy. Utols√≥ h√≥napunkat nagyban meghat√°roz√≥ t√©m√°hoz ny√ļlt, √Čljenek a csajok c. posztj√°ban. A posztot olvasva meggyŇĎzŇĎd√©semm√© v√°lt: szerzŇĎi √©rtelemben erŇĎs 2016-unk lesz! :)

Advertisement

FelelŇĎs szerkesztŇĎnk, Szuri √≠r√°sainak hat√°s√°ra, hegyek mentek arr√©bb √©s t√∂mtek be k√°ty√ļkat, sim√≠tottak ki utakat Nagykov√°csiban. Mint egy n√©gyezer √©ves, Gangesz-parti t√∂rt√©net! Zseni√°lis szerzŇĎnk jazz-sorozat√°nak b√°rmelyik darabj√°t sz√≠vesen a nevemre venn√©m, de a h√°rom r√©szes Louis Armstrong sztorit k√ľl√∂n√∂sen:

Bagam√©ri, a lap tulajdonos-szerkesztŇĎje nagy rajong√≥ja a hadt√∂rt√©nelemnek. SzerzŇĎt√°rsunk t√∂bb mŇĪhelymunk√°ban is √©rdekelt, ami t√∂rt√©nelm√ľnk ezen √°g√°t hivatott feldolgozni. TŇĎle ezt a kitŇĪnŇĎ √≠r√°st v√°lasztottam:

Advertisement

GasparusMagnust nem kell bemutatni senkinek. √ďri√°si megtiszteltet√©s, hogy posztjait lehetŇĎs√©g√ľnk van √°temelni. Az √°ltalam kiv√°lasztott poszt ugyan m√©g a pre-Konci idŇĎkbŇĎl val√≥, de ann√°l szebb √©s hangulatosabb:

Advertisement

√Ėnmagunk ir√°nt √©rzett, m√©rhetetlen szeretetem ellen√©re ki kell jelentenem, hogy az egyetlen, sz√©p√≠r√≥i magaslatokban b√°rmely pillanatban megnyilv√°nulni k√©pes szerzŇĎnk nem m√°s, mint Sz√©pl√°bi Andr√°s. Szerintem elŇĎbb-ut√≥bb meg kell vernem, hogy bel√°ssa ezt maga is (elŇĎtte leitatom). K√∂vetkezŇĎ √≠r√°sa - minden l√°tszat ellen√©re - nem a Turul ellen, hanem √©ppen annak v√©delm√©ben √≠r√≥dott:

Andy-Landy koll√©g√°nk √≠r√≥i feladatai mellett a Konc sz√°guld√≥ riporterek√©nt is csat√°ba indul n√©ha. Nagy szerencs√©nk van ezzel, mert szem√©ly√©ben kiv√°l√≥ fot√≥st k√ľldhet√ľnk az elsŇĎ vonalba! Ha a sz√≠vemre hallgatok, Zsombi kutya folytat√°sos sorskr√≥nik√°j√°t linkelem ide, ha az √∂szt√∂neimre, akkor a Williams l√°nyok kivillantott idomaira adn√°m a voksom, akiknek b√°rmelyik porcik√°ja sz√°j√°t nyalogat√≥ Mads Mikkelsent csin√°l belŇĎlem; m√©gis, a fent le√≠rtakat szeml√©ltetni ezen poszton kereszt√ľl tal√°n jobban lehet ;) :

Advertisement

Fiatal szerzŇĎnk, Chuck Finley a sz√©lsŇĎs√©gek embere, amit bŇĎszen tagadna, ha hagyn√°m! Egyik pillanatban F√ľles, a m√°sikban Tigris, att√≥l f√ľggŇĎen hogy √©ppen mennyire motiv√°lt, vagy kedvetlen. Nekem p√©ld√°ul rengetegszer seg√≠t, amelynek h√°tter√©ben kop√°smentes idegrendszere √°llhat. K√∂sz√∂net √©rte a sz√ľlŇĎknek! Szerintem a Konc fenn√°ll√°s√°nak egyik legig√©nyesebb posztja az √∂v√©. √ćme:

2015 harmadik harmad√°ban kezdtem el majdnem napi rendszeress√©ggel √≠rni a posztokat, ide, a Koncra. Ha ki kellene emelnem p√°r posztot ebbŇĎl a r√∂vid munk√°ss√°gb√≥l, ezek lenn√©nek azok:

Advertisement

Advertisement

Nagyj√°b√≥l ennyi! Egy fos √©v v√©g√©n csak egy k√∂teless√©g√ľnk lehet: Bizakodni!

Boldog √ļj √©vet mindenkinek!