Egy pápua törzs első találkozása fehér betolakodókkal.

Manapság amikor a menekültekről, a migránsokról, az idegen betelepükről szól a közbeszéd, érdemes megtekinteni, hogyan reagáltak - kerítések hiján - az Új-Guinea-i pápua törzsek tagjai a fehér betolakodókra, akikkel akkor találkoztak először.

A Toulambi pápua törzsről röviden:

Az enga (Angu, Änga) nép, amelyet a kukukuku (kukukuku, [cookah-cookah]) vagy t(o)ulambi névvel is illetnek a környező törzsek, egy kicsi és korábban erőszakos, egymással rokon nyelveket beszélő népcsoport Pápua Új-Guinea egyik tartománya, Morobe dél-nyugati részének magaslati, hegyvidéki területén. Habár alacsony növésű emberek, gyakran 150 centinél sem magasabbak, hajdanán a völgyekben élő békésebb embereket rettegésben tartották erőszakos rajtaütéseikkel. (Az angol Wiki-cikkből fordítva, korlátozott nép-, és földrajzi ismeretek segítségével a bulvár-félrefordítások kedvelőinek by Chuck.). /Wikipédia/

Advertisement

40 évvel ezelőtt, 1976-ban történt az említett és jelentős nemzetközi érdeklődéssel járó esemény, amikor a Toulambi pápua törzs tagjai elöször találkoztak fehér emberekkel. Érdemes megtekinteni az első reakcióikat:

Advertisement

Engák, Kukukukuk, Toulambik között:

Itt pedig néhány további találkozás videó felvétele:

És ez a felvétel talán a legmeghatóbb:

Természetesen, a mint ilyen esetekben szinte mindig, és főleg Richard Dreyfuss a Krippendorf’s Tribe / Alibi Törzs/ című zseniális filmjében, és a sokat elárúló előzetesében felvettettekre is -

Advertisement

- rengetegen kétségbe vonták a találkozások videóinak valószerűségét. Erre szolgál az ismert mondás, aki nem hiszi járjon utána.

Advertisement