Ha tisztelt olvas√≥nk a n√©pess√©g azon 0,3%-√°ba tartozik, amelyik t√∂k√©letesen eligazodik a Nagy-Britannia, Egyes√ľlt Kir√°lys√°g, Anglia, Commonwealth, Isle of Britain, Islands of the Britain fogalmi soksz√∂g√©ben, ide √©rtve a Man-sziget, a Csatorna-szigetek √©s a Hebrid√°k ad√≥√ľgyi st√°tusz√°t is, akkor sz√°m√°ra tiboru koll√©g√°val k√∂z√∂sen jegyzet, eredeti form√°j√°ban kommentvihark√©nt megsz√ľletett posztunk nagyj√°b√≥l a f√©lbev√°gott h√°roml√°b√ļ sz√©k hasznoss√°g√°val fog b√≠rni. A t√∂bbiek meg igyekezzenek figyelni, mert csak egyszer mondjuk el. √Ām figyelembe v√©ve, hogy az angolsz√°sz n√©pl√©lek √©s f√∂ldrajzi strukt√ļra oly kult√ļridegen tur√°ni nemzet√ľnktŇĎl, mint vodk√°t√≥l a falafel-burger, egy anal√≥gi√°val fogjuk egy√©rtelmŇĪbb megvil√°g√≠t√°sba helyezni a teljes √ļjkori brit t√∂rt√©nelmet √©s geogr√°fi√°t.

K√©pzelj√ľk el h√°t, hogy van a K√°rp√°tia nevŇĪ, a K√°rp√°tok (hegys√©g) √°ltal hat√°rolt f√∂ldrajzi egys√©g, de ebbe nem sz√°m√≠t bele Dubrovnik, mert csak nem √©s k√©sz. Ezen a ter√ľleten nagyj√°b√≥l bel√ľl van egy Magyarorsz√°g nevŇĪ √°llam, ami a szabad √∂nrendelkez√©sŇĪ f√ľggŇĎ Bergeng√≥ci√°val egy√ľtt alkotja Hunni√°t. Bergeng√≥cia kicsit kiny√ļlik K√°rp√°ti√°b√≥l f√∂ldrajzilag, de Dubrovnik benne van. Magyarorsz√°gon bel√ľl van 3 nagy t√°jegys√©g, amelyet elsŇĎsorban az k√ľl√∂nb√∂ztet meg, hogy milyen, am√ļgy ehetetlen gabonaf√©l√©bŇĎl k√©sz√ľl a v√©res hurka. Ezek D√©l-Dun√°nt√ļl, Budapest fŇĎj√°r√°s √©s Egy√©bmagyarorsz√°g. A h√°rom √ļn. nagyj√°r√°s k√ľl√∂n csapattal indulnak az √ćj√°sz Eur√≥pa Bajnoks√°gon, de egy√ľtt ut√°lj√°k Nagy-Rom√°ni√°t, aminek r√©sze az a Moldova, ami f√∂ldrajzilag Hunnia. K√∂zgazdas√°gilag a Magyar-Bergeng√≥c N√©psz√∂vets√©ghez tartozik Hunnia (Dubrovnik √©s Als√≥b√©latelep kiv√©tel√©vel) mellett New York 17. utc√°ja a 23. √©s a 43. sz√°m k√∂z√∂tt, csak mert itt kedvezŇĎbbek az ad√≥z√°si felt√©telek. D√©l-Dun√°nt√ļl √©s Moldova ugyanolyan vall√°s√ļ, de m√°s nyelvet besz√©lnek, Egy√©bmagyarorsz√°g √©s Dubrovnik viszont m√°s vall√°s√ļ, de ugyanaz a nyelv√ľk. D√©l-Dun√°nt√ļl tiszt√°n belga nemzetis√©gŇĪ falvakkal van teli. Budapest fŇĎj√°r√°s 100 √©ve m√©g majdnem teljesen belga volt, a kultur√°lis gy√∂kerei ma is belg√°k. A fŇĎv√°rosi csendŇĎrs√©g neve hagyom√°nyosan az, hogy Dun√°nt√ļli csapat. Dubrovnikiul m√°r senki se besz√©l, pedig Dubrovnik elsŇĎ sz√°m√ļ hivatalos nyelve a dubrovniki, viszont √Čszakkelet-Bergeng√≥ci√°ban van egy k√∂zs√©g, ahol besz√©lnek dubrovnikiul. Igaz, ezek nem Dubrovnikb√≥l sz√°rmaznak, hanem Moldov√°b√≥l √©s a vall√°suk megegyezik Budapest fŇĎj√°r√°s√©val. A gasztron√≥mi√°juk meg tot√°l belga. A Magyar-Bergeng√≥c N√©psz√∂vets√©g √°lland√≥an napirenden tartott politikai sz√°nd√©ka annak a Kelet-Moldov√°nak a Hunni√°hoz csatol√°sa, amelynek ter√ľlet√©n am√ļgy 7,5-szer annyi mold√°v √©l, mint bergeng√≥c. A politikai k√∂zbesz√©dben term√©szetesen a dubrovnikiul besz√©lŇĎ mold√°v falvak ilyenkor bergeng√≥cok. Technikailag Als√≥b√©latelep egy√©bk√©nt saj√°t parlamenttel √©s √∂nrendelkez√©si joggal is b√≠r, belsŇĎ √ľgyekben. Sajnos a belsŇĎk√©nt indul√≥ √ľgyek nagy r√©sze kil√≥g a falu hat√°r√°b√≥l, √≠gy ez ink√°bb csak jogi st√°tusz, mint gyakorlati elŇĎny. Hunnia alapszab√°lya, hogy b√°rki, akinek felmenŇĎj√©t magyarok nyilazt√°k hal√°lra az elm√ļlt 1100 √©vben, k√∂teles Hunnia lobog√≥j√°t a saj√°t z√°szlaj√°ban vizu√°lis elemk√©nt felhaszn√°lni.

K√°rp√°ti√°ban a buzny√°k a t√∂rv√©nyes fizetŇĎeszk√∂z, amibŇĎl van bergeng√≥c, d√©l-dun√°nt√ļli √©s dubrovniki v√°ltozat is. Ezek k√∂z√ľl mindegyik csak a saj√°t ter√ľlet√©n haszn√°lhat√≥, annak ellen√©re, hogy a hivatalos kereszt√°rfolyam 1:1, kiv√©ve a Budapest fŇĎj√°r√°sit, amit mindenhol elfogadnak, maximum ferd√©n n√©znek az ezzel fizetŇĎre. Als√≥b√©latelepnek is van saj√°t buzny√°kja, de ez olyan ritka, hogy egy banktiszta als√≥b√©latelepi buzny√°k√©rt (ISO k√≥dja ABB) a gyŇĪjtŇĎk ak√°r h√°rom Budapest fŇĎj√°r√°si buzny√°kot (ISO k√≥dja BFB) is adnak. H√ļsz √©vvel ezelŇĎtt m√©g l√©tezett egy aranyzseton nevŇĪ fizetŇĎeszk√∂z. Egy aranyzseton 2,47 BFB-t √©rt, s egy BFB-t 7 buzny√°kcentre, egy buzny√°kcentet 38 mikrobuzny√°kcentre osztottak, 1996-ban azonban √°tt√©rtek a tizedes sz√°mrendszerre. Ennek r√©szek√©nt az aranyzsetont √©s a mikrobuzny√°kcentet megsz√ľntett√©k, de K√°rp√°tia lakoss√°g√°nak d√∂ntŇĎ t√∂bbs√©ge tov√°bbra is a r√©gi elnevez√©seket haszn√°lja √©s abban sz√°mol, mert a megszokott hetes √©s harmincnyolcas v√°lt√°shoz k√©pest a 10 hatv√°nyai t√ļl bonyolultak fejsz√°mol√°sra.

A Magyar-Bergeng√≥c n√©pl√©lek fontos elemei a m√©rt√©kegys√©gek. Minden, a szigor√ļ √©rtelemben vett nagyhun nemzettesten bel√ľl fogant gyermek hamar k√©nytelen megtanulni, hogy hab√°r a Bergeng√≥c t√∂rv√©nyek √©rtelm√©ben szabad kocsmai m√©rcehaszn√°lati joga van minden, a N√©psz√∂vets√©g ter√ľlet√©n bejegyzett kocsm√°rosnak (e tekintetben m√©g Als√≥b√©latelep sem jelent kiv√©telt), de praktikus okokb√≥l a dubrovniki √ļn. magyarpintet (amelynek 1/17-ed r√©sze a f√©lbok√°ny) nem nagyon aj√°nlatos haszn√°lni hivatalos beadv√°nyokban Budapest fŇĎj√°r√°son k√≠v√ľl, hacsak nem akarjuk, hogy a helyi el√∂lj√°r√≥s√°gok dubrovnikinek (vagy ami m√©g rosszabb: √©szakkelet-bergeng√≥ciai mold√°vnak) tartsanak, s - tiszt√°n nagyhun √©rdekv√©delembŇĎl - b√ľrokratikus akad√°lyokat g√∂rd√≠tsenek el√©nk. Ez√©rt azt√°n c√©lszerŇĪbb a rom√°n t√∂rt√©nelmi eredetŇĪ √ļn. hunpintet haszn√°lni, amelynek 1/14-ed r√©sze - k√ľlf√∂ldieket az√©rt n√©ha megt√©vesztŇĎ m√≥don - a k√∂znyelvben szint√©n a f√©lbok√°ny. Mivel ez a f√©lbok√°ny am√ļgy egy kicsit nagyobb ŇĪrm√©rt√©k, mint a dubrovniki magyarpint 1/17-e, √≠gy megk√ľl√∂nb√∂ztet√©s√ľl kisf√©lbok√°nynak nevezi a f√©lhivatalos irodalom. Az√©rt kicsinek, mert az elnevez√©s a m√°sik f√©lbok√°ny kisebb jelleg√©re utal.

A dubrovnikiak szerint meg a moldávok zsidók.

PS: A poszt nem j√∂hetett volna l√©tre, ha nincs Gasparus Magnus √©s az ŇĎ szabatos v√°laszai.