√údv√∂zlettel k√∂sz√∂nt√∂m mind az √∂tven-sz√°z olvas√≥nkat! Ha tele a h√≥cipŇĎd az amerikai eln√∂kv√°laszt√°s cirkusz√°val, most rossz helyen j√°rsz. Ez itt az atomk√≥d, a konc hivatalos, az amerikai biztons√°gi szervek √°ltal j√≥v√°hagyott (egy hete visszavont, de tegnap √ļjfent enged√©lyezett) magazinja.

A bal sarokban Hillary Rodham Clinton, ex : first lady, megcsalt feles√©g, k√ľl√ľgyminiszter, √©s j√≥l fizetett besz√©dad√≥, a demokrata p√°rt belsŇĎ (szlengben incumbent) jel√∂ltje, aki M√©sz√°ros LŇĎrincet megsz√©gyen√≠tŇĎ h√°tsz√©llel gyŇĪrte le p√°rtj√°nak k√ľlsŇĎ, meglepŇĎen sikeres jel√∂ltj√©t Bernie Sanderset, ami egy szocialist√°t√≥l ott minimum l√©legzetel√°ll√≠t√≥ teljes√≠tm√©ny.

A jobb sarokban Donald J. Trump ex: sportfranchise, sz√°llodal√°nc, sz√©ps√©gverseny alap√≠t√≥, nemisbiztos milli√°rdos, aki a republik√°nus p√°rt belsŇĎ jel√∂ltjeit egyenk√©nt felfalva jutott el tavaly ny√°ri vicckateg√≥ri√°b√≥l annak a gombnak a k√∂zvetlen k√∂zel√©be, amitŇĎl ma amerikai √©rtelmis√©giek a legszebb magyar hagyom√°nyokat id√©zŇĎen kezdtek a bŇĎr√∂nd√∂k pakol√°s√°ba √©s mellesleg a rovat c√≠m√©hez is van n√©mi k√∂ze.

A jobboldali jel√∂lt, a vagyon √©s az amerikai csillog√°s a sz√≥rakoztat√≥iparban is kedvelt szimb√≥luma, aki a globaliz√°ci√≥ vesztesei, a rozsda√∂vezetekben k√≠nl√≥d√≥ kisemberek√©rt harcol a politikai elittel szemben (#draintheswamp), vele szemben a baloldali jel√∂lt, akinek legfŇĎbb t√°mogat√≥i a legnagyobb bankok, de ellentmond√°sos k√∂zel-keleti uralkod√≥kt√≥l vagy √©ppen orosz ur√°nb√°nya-v√°llalatokt√≥l sem sz√©gyell elfogadni p√°r milli√≥ doll√°rt, szigor√ļan alap√≠tv√°nyi c√©lokra term√©szetesen. √Čs ezt m√©g tov√°bb lehet fokozni, hiszen a k√©t jel√∂ltet t√∂bb √©vtizedes bar√°ts√°g fŇĪzte √∂ssze a kamp√°nyig, Trump nem egyszer adom√°nyozott annak a Clinton alap√≠tv√°nynak, amit ma a korrupci√≥ viperaf√©szk√©nek l√°t. Az sem lenne k√ľl√∂n√∂sebb meglepet√©s, ha a v√°laszt√°sok napj√°n kider√ľlne, hogy Bill (among others) megd√∂nt√∂tte Melania Trumpot.

Advertisement

A k√©t jel√∂ltrŇĎl alkotott k√©p az amerikai sajt√≥ban tov√°bb bonyol√≥dik. A Washington post-√≥l a salon.com-ig terjedŇĎ baloldalinak mondhat√≥ sajt√≥t olvasva Trump nagyj√°b√≥l az apokalipszis egyik lovas√°nak, Hitlernek √©s egy aut√≥kereskedŇĎ par√≥di√°j√°nak a szerelemgyereke, aki az amerikai demokr√°cia v√©g√©t fogja elhozni a mag√°nrep√ľlŇĎj√©n. Clinton k√©pe ugyanitt m√°r erŇĎsen f√ľgg az adott sajt√≥term√©k vonzalm√°t√≥l Sanders fel√©. A mainstream sajt√≥ v√©lem√©nye alapj√°n Clinton a legfelk√©sz√ľltebb, legprofibb, legjobb jel√∂lt minimum George Washington √≥ta, m√≠g a Sanders p√°rtiak undorral kevert szkepticizmust kortyolgatnak a fogaik k√∂z√ľl kiszŇĪrŇĎdŇĎ vote Clinton mell√©. √Čs h√°t micsoda sajt√≥ ez! Az adatb√°ny√°szok Che Guevar√°ja, Julian Assange (az oroszok igen val√≥sz√≠nŇĪ t√°mogat√°s√°val) az elm√ļlt h√≥napokban az √∂sszeesk√ľv√©s-elm√©let rajong√≥k milli√≥inak √°lm√°t v√°ltotta val√≥ra. A tiszteletre m√©lt√≥ f√ľggetlen sajt√≥ munkat√°rsai sz√©p sz√°mban bukkantak f√∂l a demokrata p√°rt levelezŇĎlist√°j√°n, ked√©lyesen tr√©cselve debil MerkelrŇĎl (a migr√°ci√≥s v√°ls√°g kapcs√°n), vagy √©ppen az eln√∂ki vita k√©rd√©seit elŇĎzetesen megs√ļgva Clinton egyik bizalmas√°nak. A sajt√≥ hiteless√©ge sosem volt m√©g ilyen alacsony szinten, az amerikai fiatalok alig 10%-a tartja megb√≠zhat√≥ forr√°snak.

Enn√©l m√°r csak a republik√°nus t√°bor v√©lem√©nye √©rdekesebb. Egy rendes v√°laszt√°son Clinton k√©nyelmesen lehetne a k√∂ltekezŇĎ, √°llamm√°ni√°s a csal√°di √©rt√©keket genderfasizmussal s√°rba g√°zol√≥ kommunista, de ez itt, mint l√°tjuk nem rendes v√°laszt√°s. Mivel Trump a republik√°nus elit akarat√°val szemben m√©sz√°rolta le, t√∂bbek k√∂z√∂tt a Bush csal√°d aktu√°lis tagj√°t, √©s az elitellenes, populista sz√∂vegeket m√°r az elsŇĎ pillanatt√≥l kezdve teljes hangerŇĎn b√∂mb√∂ltette, a p√°rt elitje sem lenyelni, sem kik√∂pni nem tudja. Tal√°n azt b√°nt√°k volna legkev√©sb√©, ha Trump kor√°n √©s megal√°z√≥ veres√©get szenved, tal√°n √ļgy t√ļll√©phettek volna az egyszeri jelens√©gen, de ez a haj√≥ m√°r el√ļszott. A jobboldali sajt√≥ n√©mi s√ļlypont eltol√≥d√°ssal j√≥l t√ľkr√∂zi mindezt, az elit r√©teg lapjaiban nem csak Trump, de m√©g Trump szavaz√≥i is a mocsok, √©s √©s az √©rt√©ktelen szem√©t kateg√≥ri√°ja lettek, m√≠g a Foxnews a jobboldal legfŇĎbb m√©di√°ja az√©rt a kezdeti ellenkez√©s ut√°n, be√°llt a hivatalos jel√∂lt m√∂g√©, ha nem is teljes sz√≠vvel. Viszont Trumpnak nem is felt√©tlen√ľl volt sz√ľks√©ge a republik√°nus m√©dia t√°mogat√°s√°ra. A kommunik√°ci√≥s taktik√°ja folyamatosan biztos√≠totta az orsz√°gos sajt√≥ visszhangot, a k√∂z√∂ss√©gi m√©di√°t val√≥s√°ggal letarolta √©s k√∂zben be√°llt m√∂g√© az √ļj ellenkult√ļra, a 21- sz√°zad f√©lre√©rtett punkjai, az alt-right mozgalom √©s annak m√©di√°ja.

Advertisement

Trump leghangosabb √©s leglelkesebb t√°mogat√≥ja az Alt-right mozgalom. Az Alt-right zavaros, elsŇĎ r√°n√©z√©sre √©rthetetlen, t√°rsas√°g, akik a hagyom√°nyos republik√°nus/demokrata ideol√≥giai vit√°kban szinte megfoghatatlanok. Provok√°ci√≥b√≥l posztolnak Hitler k√©peket √©s g√°tl√°stalanul, az elfogadott k√∂z√©leti vita kereteit gond n√©lk√ľl felr√ļgva k√ľldik el a francba az ellenfelet. A demokrat√°k az √ļj sz√©lsŇĎjobboldalnak b√©lyegzik ŇĎket, pedig enn√©l nagyobbat nem is t√©vedhetn√©nek. Az Alt-right ugyanis l√°zad√°s. Ňźk a 21 sz√°zad hippijei √©s punkjai, akik a k√∂z√©psŇĎ ujjukat mutatj√°k (√©s dugj√°k fel) az uralkod√≥, egyre merevebb √©s szigor√ļbb politikai korrekts√©gnek. Macs√≥, arrog√°ns, tiszteletlen, de mindig valamivel szemben az. Az ellenf√©l az, aki t√°mad, vagy az aki szimpl√°n ideges√≠ti ŇĎket. Ha a politikai korrekts√©g a muzulm√°nokat v√©di, az Alt-right a muzulm√°nok kitilt√°s√°t gond n√©lk√ľl indokolja a melegek v√©delm√©vel. A macs√≥ f√©rfikult√ļr√°t pedig egy r√°n√©z√©sre a budapest par√°d√© kamionj√°r√≥l leugrott tehets√©ges ‚Äúvesz√©lyes buzi‚ÄĚ (√∂ndefin√≠c√≥) Milo Yiannopoulos v√©di meg a feminista f√≥rumokon. Az Alt-right alapjaiban term√©szetesen jobboldali, ez a l√°zad√°s c√©lj√°b√≥l k√∂vetkezik, √©s ahogy minden felz√°szl√≥zott hangos vonatra, erre is felsz√°lltak a bolondok √©s a val√≥di sz√©lsŇĎs√©gesek, akik a metszŇĎen g√ļnyos szabadsz√°j√ļ tagad√°s k√°osz√°ban v√©gre szabadon √ľv√∂lthetik a saj√°t agybajukat, de az Alt-right nem r√≥luk sz√≥l. Az Alt-right kil√≥g a hagyom√°nyos ideol√≥giai keretekbŇĎl, ahogy Trump is. Az egym√°sra tal√°l√°suk √©s ma m√°r l√°ngol√≥ (b√°r gyan√ļm szerint ink√°bb egyoldal√ļ) szerelm√ľk elker√ľlhetetlen volt.

Szeress√©tek, gyŇĪl√∂lj√©tek ŇĎket, vagy undorodjatok tŇĎl√ľk! Kettej√ľk k√∂z√ľl k√©t nap m√ļlva valamelyik a vil√°g leghatalmasabb embere lesz, ez bizonyos.

Advertisement

A folytat√°sban a v√°laszt√°s t√©tj√©rŇĎl, elektori rendszerrŇĎl, es√©lyekrŇĎl.