100 √©vvel ezelŇĎtt √ľk- √©s d√©dap√°ink √©pp egy olyan h√°bor√ļban harcoltak, amit az ut√≥kor szimpl√°n csak Nagy H√°bor√ļ n√©ven szokott emlegetni. A ma √©lŇĎ ut√≥dok viszont m√©ltatlanul elfeledt√©k ezt az √°ldozatot, √©s maximum Alan Parker filmj√©nek (The Wall) k√©pkock√°i jelennek meg a szemeik elŇĎtt, ha az elsŇĎ vil√°gh√°bor√ļ sz√≥ba ker√ľl. M√°r ha szeretik a Pink Floyd zen√©j√©t.

Sajnos nem jobb a helyzet itthon sem, a 100 √©ves √©vfordul√≥ ellen√©re se. Ugyan a korm√°ny k√ľl√∂n√≠tett el p√©nzt az √©vfordul√≥ megeml√©kez√©s√©re, de ezek a p√©nzek eddig olyan dolgokra mentek el, amelyek nem hozt√°k k√∂zelebb az emberekhez ezt a h√°bor√ļt. Legink√°bb √ļj tanulm√°nyok sz√ľlettek belŇĎle, lett egy-k√©t √ļj ki√°ll√≠t√°s √©s √ļj eml√©kmŇĪvek ker√ľltek n√©h√°ny telep√ľl√©s fŇĎter√©re. Hol van ez a veter√°nok napj√°hoz k√©pest?

Tavaly n√©h√°ny bar√°tommal, a Digit√°lis Legend√°rium csapat√°val, elhat√°roztuk, hogy megpr√≥b√°ljuk a Nagy H√°bor√ļt a fiatalok nyelv√©n elmes√©lni olyan eszk√∂zzel, amit ŇĎk is j√≥l ismernek. Ez√©rt a Hadt√∂rt√©neti Int√©zet szakmai t√°mogat√°s√°val k√©sz√≠tett√ľnk egy k√∂zel h√ļsz perces anim√°ci√≥s filmet. Kiv√°lasztottunk egy olyan csat√°t ‚Äď a limanovai csat√°t ‚Äď, amirŇĎl el√©g keveset besz√©lnek itthon, noha nagyon fontos szerepe volt a gal√≠ciai front (√©s az eg√©sz elsŇĎ vil√°gh√°bor√ļ) alakul√°s√°ban, √©s Lengyelorsz√°gban ma legal√°bb akkora kultusza van, mint itthon p√©ld√°ul az isaszegi csat√°nak.

A h√°bor√ļ kit√∂r√©sekor a n√©met √©s osztr√°k hadvezet√©s azt gondolta, hogy gŇĎzmozdonyk√©nt v√©gigrobognak az ellenfeleken, √©s a kar√°csonyt m√°r otthon t√∂ltik a katon√°k. Azonban a dolgok m√°sk√©nt alakultak. A nyugati fronton √°ll√≥h√°bor√ļ alakult ki, √©s keleti fronton se volt jobb a helyzet. Az oroszok r√°ad√°sul nagyon felk√©sz√ľlten fogadt√°k a t√°mad√°st, √©s nemhogy v√©dekeztek, sokkal ink√°bb ŇĎk voltak, akik gŇĎzhengerk√©nt nyomultak elŇĎre. 1914 november√©ben m√°r Kassa elŇĎtt √°lltak csapataik, ami az utols√≥ komolyabb erŇĎs√≠t√©snek sz√°m√≠tott a keleti fronton. TŇĎle nyugatabbra m√°r tal√°n csak a Monostori erŇĎd volt a komolyabb erŇĎd√≠tm√©ny. Az elsŇĎ vil√°gh√°bor√ļ az√©rt is k√ľl√∂nleges volt, mert ekkoriban volt egy had√°szati paradigmav√°lt√°s. A Monarchia hadserege m√©g a r√©gi szok√°sok szerint alak√≠totta had√°szat√°t, az oroszoknak viszont m√°r volt n√©mi tapasztalatuk a jap√°n-orosz h√°bor√ļ kapcs√°n az √ļj had√°szati elj√°r√°sokr√≥l. N√°lunk m√©g fontos szerepe volt a husz√°roknak, sz√≠nes ruh√°jukban, minim√°lisan felfegyverezve. A hegyes-dombos harct√©ren felder√≠t√©si feladatokat v√©geztek elsŇĎsorban, de ŇĎket lehetett ugrasztani, ha valahol s√ľrgŇĎs p√≥tl√°sra volt sz√ľks√©g.

Advertisement

Limanova mellett is egy ilyen helyzet alakult ki. A Monarchia hadvezet√©se kidolgozott egy offenz√≠v√°t az orosz elŇĎret√∂r√©s meg√°ll√≠t√°s√°ra. Viszont az oroszok hadereje √©s mozg√°sa sokkal gyorsabb volt, mint amire sz√°m√≠tani lehetett, ez√©rt s√ľrgŇĎsen Limanova mell√© rendeltek t√∂bb husz√°ralakulatot, hogy lovukr√≥l lesz√°llva, kardjaikat h√°trahagyva, karab√©lyaikkal felszerelve tarts√°k meg a Jabloniec gerincet, am√≠g oda√©rnek a gyalogos egys√©gek. Az oroszok viszont gyalogos egys√©geikkel t√°madtak, t√ľz√©rs√©g√ľk folyamatosan bomb√°zta a monarchia egys√©geit, gyalogos csapataik pedig folyamatosan, szuronyrohammal t√°madt√°k a mieinket. Akik h√°tr√°l√°sra k√©nyszer√ľltek. A husz√°rok m√°r nagyon kimer√ľltek voltak, az √≠g√©rt seg√≠ts√©grŇĎl semmi h√≠r nem volt. Az egyetlen √ľtŇĎk√©pes fegyver√ľk a Schwarzlose g√©ppuska volt, amivel hat√©konyan t√°vol tudt√°k tartani az ellenfelet.

√ćgy √©rkezett el 1914 december 11. hajnala. Az oroszok v√©gsŇĎ rohamra sz√°nt√°k el magukat. Ňźk sem voltak sokkal jobb √°llapotban, mint a mieink. N√°luk az ell√°t√°s volt ami k√©sett, a soraikban √©hez√©s volt, nagyon le voltak gyeng√ľlve. A tisztek azzal biztatt√°k ŇĎket, hogy ha elfoglalj√°k a magyar √°ll√°sokat, akkor megkapj√°k az ŇĎ ell√°tm√°nyukat. Ezen a nagyon hideg, h√≥ n√©lk√ľli, k√∂d√∂s reggelen a magyar √°ll√°sokat az orosz roham zaja √©bresztette fel. Elkeseredetten v√©dt√©k √°ll√°saikat, de az oroszok m√°r oda is bet√∂rtek, k√©zitusa alakult ki, ahol a magyarok alkalmas fegyver h√≠j√°n azzal harcoltak, ami a kez√ľk √ľgy√©be ker√ľlt: gyalogs√°gi √°s√≥val, cs√°k√°nnyal, puskatussal, csizm√°juk sark√°val. A magyar egys√©gek √≥ri√°si vesztes√©get szenvedtek. Tisztjeik p√©ld√°t mutatva egy√ľtt harcoltak katon√°ikkal, sokszor az elsŇĎ sorban buzd√≠tva katon√°ikat. A csata egyik legend√°s alakja Muhr Ottm√°r ezredes, aki a kor√°bban √©rkezŇĎ v√°lt√°s vez√©re volt, √©s amikor l√°tta, hogy az oroszok m√°r √°tt√∂rt√©k a sorainkat, akkor azonnal rohamot ind√≠tott, hogy seg√≠tsen bajt√°rsaikon. V√©g√ľl egy puskal√∂v√©s ter√≠tette le.

Advertisement

√Ėnfel√°ldoz√°suk azonban nem volt hi√°baval√≥. Az orosz hadvezet√©s m√©g aznap d√©lelŇĎtt visszavonul√°st rendelt el, √©s elindulhatott az oroszok √°ltal megsz√°llt gal√≠ciai ter√ľletek felszabad√≠t√°sa.

Az ott elesett hŇĎs√∂k eml√©k√©re a bajt√°rsak a h√°bor√ļ ut√°n egy eml√©kmŇĪvet emeltek a Jabloniec gerinc√©n l√©trehozott katonai temetŇĎben. Az eml√©kmŇĪ felirata l√°that√≥ a bor√≠t√≥k√©pen.

A film pedig teljes terjedelm√©ben itt tekinthetŇĎ meg.