Előző cikkem kapcsán több megrovást is kaptam, miért ábrázolom az iskolásokat, fiatalokat valamiféle fotelhez és tabletthez nőtt pudingként, ne bezzegeljek, hogy az én időmben…

Nem, távolról sem szeretnék bezzegelni, és nem is hibáztatom a Z vagy Y generációsokat, hogy a többségük nem fitt és sportos, de a tény attól még tény marad.

Advertisement

Egy kisgyerek állandóan rohan, ugrál, erőlködik, felmászik a bútorra, fára, szomszéd néni banyatankjára, pörög- forog, nincs egyetlen nyugodt pillanata sem. A problémák valahol az óvodás- kisiskolás kor tájékán kezdődnek, és természetesen nem a 6-7 éves gyerek a hibás, hanem a szülők.

Az elpunnyadás egyik oka az autózás, Családi logisztika cikkemben is kitértem már erre, egyszerűbb a gyereket bevágni az autóba, és „ellogisztikázni” valahová, mint ténylegesen foglalkozni vele. A kisiskolás gyerekek jó része még napi 10-20 percet sem gyalogol, mivel háztól –házig viszi a mama sofőrszolgálat. A tespedéshez és kényelemhez könnyű hozzászokni, ha valamiért a mamataxi éppen nincs szolgálatban, már szinte kínnak tűnik gyalogolni 1 kilométert hazafelé. Ha véletlenül esik az eső, akkor pedig egyenesen lehetetlen.

Advertisement

A másik ok, hogy egyszerűbb a gyereket leültetni a minimax meg a nickeloden elé, mint kimenni vele a térre pingpongozni. A szülőket is megértem, fáradtak, hajszoltak, túlórák, különmelók a megélhetésért…

A diákok kondíciója sajnos nem javul középiskolás korukra sem, egy laza kis visegrádi kirándulás legalább az osztály harmadának rémálom, van, akinek még a Gellért hegyre is megpróbáltatás felgyalogolni.

Advertisement

De lássuk a tényeket. Újabb statisztikát sajnos nem találtam, de pozitív változás nem hinném, hogy történt az utóbbi néhány évben.

….”.A Magyar Ifjúság 2012 jelentése szerint a fiatalok továbbra is otthonukban és barátaiknál töltik el leggyakrabban a kötelességeik után fennmaradt idejüket, úgy hétköznap, mint hétvégén, a sportpályán hétköznap csak 4%-uk, hétvégén 5%-uk. Szabadidős tevékenységeik már sokkal nagyobb változatosságot mutatnak. Amíg 2008-ban a fiatalok szabadidejét a televízió uralta 65-68%-ban, addig 2012-ben ez 49-49%-ukra igaz a hétköznap és hétvége esetében. A legfontosabb tevékenység a számítógépezés és internethasználat lett. A televíziózást a zenehallgatás, az olvasás, a videojátékozás követte…..”

Advertisement

Tehát a sport, kirándulás, fizikai aktivitás sehol nincs, csupa olyan tevékenység, ami nem jár izzadással.

És egy részlet a dietetikusok szakmai oldaláról: …” a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felmérése szerint a 6-12 éves gyerekek 26,5%-a túlsúlyos vagy elhízott..”

Advertisement

Ami részben nyilván a helytelen táplálkozás, részben pedig a túlzottan mozgásszegény életmód következménye.

Egy újabb szakembertől származó megállapítás: ..”Az elmúlt 20 évben megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma Magyarországon, Európában már minden harmadik gyermek túlsúlyos vagy elhízott”…

Advertisement

Sorolhatnám még az adatokat, de tanárként is pont ezt tapasztalom. Sok a túlsúlyos, elhízott fiatal. A többségük nem sportol, nem kirándul. Fizikai erőnlétük gyenge, a sportos iskolai program szinte büntetés a számukra. Ha iskolanapon választani lehet valami ücsörgős tevékenység és a sport között, sportra alig ötödük-hatoduk jelentkezik.

Mostanában a kényelmesség újabb oka derült ki egy kutatásból: a fiatalok túl későig maradnak fenn a netezés miatt, ezért fáradtak, kialvatlanok, így mozogni, sportolni sincs erejük és kedvük.

Advertisement

Az iskolákban kötelezően lefolytatták a Netfitt felméréseket, ami világosan kimutatja, elveszítik kisiskolás kori fittségüket a gyerekek. Míg a 10 éves korosztály háromnegyede az „egészségzónába” tartozik, és csak úgy 10-15%-uk szorul fokozott fejlesztésre, addig a 18 éves korosztály alig harmada nevezhető már csak fittnek (a fiúknál jobbak a fittségi eredmények, mint a lányoknál.) A 18 évesek több, mint felének fokozott fejlesztésre lenne szüksége, hogy visszakerülhessen az „egészségzónába”. (A fiúk 48, a lányok 58%-nak lenne szüksége fokozott fejlesztésre).

A hivatalos eredmények itt nézhetőek meg.

http://www.netfit.eu/public/riport_…

Mint az elején is leszögeztem, dehogy akarok én bezzegelni. A Y és Z generáció gyerekei talpraesettek, ügyesek, helyesek, csak éppen legalább a felük fizikailag olyan, mint egy jó nagy adag vaníliapuding.

Advertisement

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran a fb-n! Teret a kisblogoknak, vesszen az áruházi tömegízlés (és itt a sajtóperek elkerülésére most nem sorolok fel olyan blogokat, aminek a kétes hülyeségeivel mindig teleflódolva az üzenőfal...)

Illustration for article titled Az elpunnyadt nemzedék

Share This Story

Get our newsletter