“Dózsa György unokája vagyok én, Népért síró, bús, bocskoros nemes. Hé, nagyurak, jó lesz tán szóbaállni Kaszás népemmel, mert a Nyár heves....” Ady Endre.

Tavaly ősszel tört ki a botrány, amikor az 1956-os emlékévre készített plakátok egyikén, egy fegyveres fiatalt ábrázóló képen, Dózsa László színész-rendező neve szerepelt,

holott valójában az időközben elhunyt Pruck Pál látható a fotón:

Advertisement

Ezt állította maga Pruck Pál és a családja, valamint erre utaltak a képes bizonyítékok is. A nagy felháborodás hatására, a Dózsa László nevét preferáló Schmidt Mária indítványozta, hogy „ az 1956-os Intézetet utasítsák arra miniszteri szinten, hogy az 1956-tal kapcsolatos emblematikus fényképeket azonosítsák be”. Az 1956-os Intézet a jelentését a napokban el is készítette, mely szerint egyértelműen bizonyítható, hogy a fotón Pruck Pál van, és nem Dózsa László. Azóta kiderült, hogy a szakvéleményt Schmidt Mária nem fogadja el, és továbbra is hitet tesz Dózsa László mellett:

Reméljük, a fentiekből tanul Szöllösi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, aki jövőben a magyar futball és a Puskás-ügyek hivatalos nagyköveteként is dolgozik, Puskás Öcsi emlékeinek gondos kezelésének felelőseként.

Advertisement

Bár Puskás Öcsi Kispesten született és ott vált ismert játékossá, a szobra mégis Óbudán van, a háttérben Öcsi arts poeticaja, az “Ablak-Ajtó”:

Advertisement

A szobor avató és a nem messze található Puskás Pancho Sport Pub:

A Puskásról elnevezett labdarúgó akadémia,

Advertisement

és a Pancho Aréna, pedig Felcsúton található.

Sőt ellenkező esetre is van példa, egy belvárosi nagy autóparkoló falán látható 6:3-as óriás plakáton, befolyásukra, a két gólt szerző Puskás Öcsi fotója nem szerepel!

Advertisement

Bízzunk abban, hogy Szöllösi Györgyék, immár a Puskás-ügyek nagyköveteként is, nem folytatják Puskás Öcsi emlékeinek egyoldalú kisajátítását és a jövőben az emlékek ápolására hiteles és méltó megoldásokat találnak, itthon és külföldön, egyaránt. Bár ebben nem lehetünk maradéktalanul bizonyosak:

Advertisement

Bónuszként és kárpótlásul, Öcsi hátrahúzos csele, és helyes írva “Ajtó-Ablak” gólja 1953-ban a londoni Wembley-ben: