Sacha Baron Cohen Golden Globe √©s BAFTA-d√≠jas brit sz√≠n√©szt manaps√°g m√°r t√©nyleg csak azoknak sz√ľks√©ges bemutatni, akik az elm√ļlt 15 √©vet egy f√∂ld al√° √°sott ker√©kp√°rbelsŇĎben t√∂lt√∂tt√©k.

A provokat√≠v, kisz√°m√≠thatatlan humor√ļ, a nyugati t√°rsadalmakban megl√©vŇĎ ellentmond√°sokat elŇĎszeretettel kihangs√ļlyoz√≥ sz√≠n√©sz-forgat√≥k√∂nyv√≠r√≥, mostanra a brit filmgy√°rt√°s egyik legprogressz√≠vebb alakj√°v√° nŇĎtte ki mag√°t. A politikai korrekts√©gre fittyet h√°nyva, pr√≥b√°lta m√°r rejtett kamer√°k elŇĎtt an√°lis aktusra r√°venni a k√©sŇĎbb eln√∂kjel√∂lts√©gig meg sem √°ll√≥ Ron Pault, egy feket√©kkel megt√∂lt√∂tt t√©v√©st√ļdi√≥ban O.J.-ra keresztelni egy Afrik√°b√≥l becsemp√©szett csecsemŇĎt, vagy Boratk√©nt, kazah anya tej√©bŇĎl k√©sz√ľlt sajttal etetni Bob Barr szen√°tort. Sacha Baron Cohen humor√°nak (a Dikt√°tor c. film kiv√©tel√©vel) mindig is elengedhetetlen eleme volt a reality.

B√°rmily hihetetlen, Sacha √©lete is √ļgy indult, mint minden hasonl√≥, felsŇĎ-k√∂z√©poszt√°lyb√©li brit suhanc√©. M√≥dos zsid√≥ csal√°dba sz√ľletett. √Čdesapja felmenŇĎi walesi, √©desanyja csal√°dja pedig r√©szben izraeli, r√©szben ir√°ni gy√∂kerekkel rendelkezik. Hallgatott t√∂rt√©nelmet a Cambridge-i Egyetemen, kutatta az afroamerikai √©s zsid√≥ kult√ļra hat√°s√°t a hatvanas √©vek polg√°rjogi mozgalmaira, azt√°n furcsa p√°lfordul√°s k√∂vetkezett be, √©s addigi terveivel r√©szben, illetve teljesen felhagyva, a telev√≠zi√≥z√°s kezdte el √©rdekelni. T√∂bb, kisebb, b√°r sikeres fell√©p√©s ut√°n, 1999-ben alkotta meg Ali G n√©vre hallgat√≥ karakter√©t, amelyre azonnal le is csapott a BBC. T√©v√©s √©s filmes produkci√≥iban kezdetektŇĎl fogva r√©szt vesz b√°tyja, Erran is, aki elsŇĎsorban a zenei bet√©tek komponist√°jak√©nt dolgozik.

Ňź itt Erran... Illetve, valamelyik√ľk itt... Erran.

Seg√≠tem a beazonos√≠t√°st: ŇĎ itt Erran, tutira!

Advertisement

3 √©vvel idŇĎsebb, mint Sacha. Megmondan√°d?

Persze egy csal√°d szellemi potenci√°lj√°r√≥l egy mŇĪv√©sznek √°llt testv√©rp√°r v√©lt, vagy val√≥s tehets√©ge m√©g nem sokat √°rul el. Kicsit jobban megbirizg√°lva a csal√°df√°t azonban egy √ļjabb √©rdekes, a szakm√°j√°ban nagyon is j√≥l csengŇĎ n√©vre bukkanunk; Sacha √©s Erran egyik unokatestv√©re ugyanis nem m√°s, mint a modern autizmus-kutat√°s egyik meghat√°roz√≥ alakja, a Cambridge-i Egyetem Autizmus Kutat√≥k√∂zpontj√°nak vezetŇĎje, Simon Baron-Cohen.

Advertisement

M√°sf√©l √©vtizeddel sz√ľletett elŇĎbb az uncsites√≥kn√°l, √©s val√≥ban ki lehet jelenteni, hogy a tag eg√©sz √©lete csak egy dologr√≥l sz√≥l: az autizmusr√≥l, √©s az azt k√∂r√ľllengŇĎ, m√©g nyitott k√©rd√©sek megv√°laszol√°s√°r√≥l. Az elm√©let amit kalap√°l, m√°r 1944-ben le√≠r√≥dott, Hans Asperger, osztr√°k gyermekpszichi√°ter √°ltal. Asperger nem √°ll√≠tott m√°st, mint hogy

az autisztikus szem√©lyis√©g a f√©rfiintelligencia egy sz√©lsŇĎs√©ges megnyilv√°nul√°sa. M√©g norm√°lis s√°von bel√ľl is l√°thatunk egy jellegzetes nemi k√ľl√∂nbs√©get az intelligenci√°ban... Az autisztikus szem√©lyben pedig ez a f√©rfimint√°zat a v√©gletekig elt√ļlzott.

No de mi a fészkes fenét jelent ez? Bekapcsolom a paraszt-enigmát, és megpróbálom dekódolni.

Advertisement

Nagyon-nagyon, nagyon-nagyon-nagyon, nagyon-nagyon-nagyon-nagyon leegyszerŇĪs√≠tve k√©tf√©le agyt√≠pus l√©tezik, kev√©sb√© leegyszerŇĪs√≠tve h√°rom.

A k√©t nem k√∂z√∂tt mark√°ns viselked√©sb√©li k√ľl√∂nbs√©gek figyelhetŇĎek meg. A nŇĎk l√©nyegesen empatikusabbak, gyakorlatilag fejlett emp√°ti√°juk hat√°rozza meg h√©tk√∂znapjaikat, bar√°ti kapcsolataikat, csal√°dtagjaikhoz fŇĪzŇĎdŇĎ viszonyaikat, de idegen k√∂zegben, egym√°st nem ismerŇĎ nŇĎk is j√≥val empatikusabbak, mint ugyanezen fel√°ll√°sban a f√©rfiak. A nŇĎk kommunik√°ci√≥t is sokkal jobban √©rzik, kapcsolatteremtŇĎ k√©pess√©g√ľk kiv√°l√≥. Sokkal ink√°bb √©rdeklŇĎdnek besz√©lgetŇĎpartner√ľk, bar√°tjuk, vagy az elŇĎad√°st tart√≥ professzor mondand√≥ja ir√°nt, mint mi, pasik. Ez m√°r nagyon pici kort√≥l megfigyelhetŇĎ. Az empatikus szem√©lyis√©g, ami sokkal ink√°bb a nŇĎkre, mint a f√©rfiakra jellemzŇĎ, √©rzi, olvassa a m√°sik szem√©ly √©rzelmi impulzusait, finom gesztusait, m√≠g erre egy ‚Äúnorm√°lis‚ÄĚ f√©rfi - legal√°bb is ilyen finoms√°gban illetve m√©lys√©gben - teljesen alkalmatlan. Teh√°t a nŇĎkben az emp√°tia a domin√°ns.

Advertisement

A f√©rfiak ezzel szemben rendszerezŇĎ aggyal rendelkeznek, ami nagyj√°b√≥l annyit tesz, hogy gyakorlatiasan szeml√©lik a vil√°got, rendszereket √°ll√≠tanak fel a kis fejecsk√©j√ľkben, a kisaut√≥ik sz√≠ne, a kedvenc elŇĎad√≥juk albumainak megjelen√©si √©ve, vagy a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ belsŇĎ √©g√©sŇĪ motorok mŇĪk√∂d√©si elve ment√©n (v. kard√°ntengely), √©s ennek megfelelŇĎen is gondolkodnak. Ez a f√©rfiak eset√©ben is ugyan√ļgy, m√°r a legkisebb kort√≥l megfigyelhetŇĎ. Ugyanakkor a f√©rfiak empatikus k√©pess√©ge j√≥val gyeng√©bb mint a nŇĎk√©. Ez persze √°tlagok ment√©n jelenthetŇĎ ki ilyen nagy bizonyoss√°ggal, kakukktoj√°sok mindig is voltak, √©s lesznek. T√∂bb empatikus nŇĎ van, mint rendszerezŇĎ, √©s t√∂bb rendszerezŇĎ f√©rfi van, mint empatikus. A harmadik csoport a kiegyens√ļlyozottak, ŇĎk mindk√©t tulajdons√°got magabiztosan hozz√°k. Vigasztal√≥djunk azzal, hogy belŇĎl√ľk nincs olyan sok.

Teh√°t van az ‚ÄúE‚ÄĚ (empatikus) t√≠pus√ļ agy, ami elsŇĎsorban a nŇĎkre jellemzŇĎ, √©s van az ‚ÄúR‚ÄĚ (rendszerezŇĎ), ami a f√©rfiakra. Ezt tov√°bb finom√≠thatjuk, ha ‚ÄúE‚ÄĚ t√≠pus√ļ intelligenci√°r√≥l, √©s ‚ÄúR‚ÄĚ t√≠pus√ļ intelligenci√°r√≥l besz√©l√ľnk.

Az ‚ÄúR‚ÄĚ t√≠pus√ļ intelligenci√°val rendelkezŇĎ emberek kiv√°l√≥ rendszerezŇĎk, jobbak a term√©szettudom√°nyokban, vagy ha abban nem is, de egy szŇĪkebb ter√ľleten, amiben az ‚ÄúR‚ÄĚ agy domin√°ns adotts√°gaira nagyobb sz√ľks√©g van, jobbak, mint az ‚ÄúE‚ÄĚ aggyal rendelkezŇĎk.

Advertisement

Ez eddig vili?

Nos Asperger √©s Cohen szerint is, az autizmus egy nagyon sz√©lsŇĎs√©gesen mŇĪk√∂dŇĎ, ‚ÄúR‚ÄĚ t√≠pus√ļ agy, mŇĪk√∂d√©s k√∂zben. Teh√°t a rendszerezŇĎ-k√©pess√©g tulajdonk√©ppen a maximumon p√∂r√∂g, m√≠g az empatikus k√©pess√©g - minden csatolm√°ny√°val, mint amilyen p√©ld√°ul a kommunik√°ci√≥s k√©szs√©g - gyakorlatilag a minimumon van.

Azt persze ferd√≠t√©s lenne √°ll√≠tani, hogy ezt az elm√©letet, ebben a form√°ban, tudom√°nyos berkekben ne vitatn√°k, az viszont biztosan kijelenthetŇĎ, hogy egy√°ltal√°n nem tett rosszat ez az elm√©let a szakmai diskurzusnak. Az sem gyenge, hogy ugyancsak Cohen kutat√≥k√∂zpontja az ut√≥bbi idŇĎben elkezdte pedzegetni a szineszt√©zia √©s az autizmus kapcsolat√°t is.

Advertisement

Nem olyan rossz csal√°d ez.

N√©mik√©pp aktualit√°st is ad a posztnak, hogy k√∂zeleg Sacha √ļj filmj√©nek bemutat√≥ja. A The Brothers Grimsby egy istennagykir√°ly titkos √ľgyn√∂krŇĎl (Mark Strong), √©s annak semmirekellŇĎ, futballhulig√°n testv√©r√©rŇĎl (Cohen) sz√≥l.

Méltó a mesterhez!

Ezt a posztot elsŇĎsorban Simon miatt √≠rtam meg, b√°r n√°lunk az eg√©sz csal√°d odavan Borat√©rt, Br√ľn√≥√©rt, √©s a t√∂bbi, elk√©pesztŇĎen beteg karakter√©rt. Azt hiszem, ebben a Cohen fam√≠li√°ban mindenki a hely√©n van, √©s ennek a nyomaszt√≥ vil√°gnak is vannak n√©ha j√≥ pillanatai. J√≥ l√°tni, hogy bizonyos, nagyon fontos √ľgyek ment√©n, ilyen brili√°ns kopony√°k taposs√°k a szŇĪz √∂sv√©nyt.

Advertisement

/Forr√°s: Simon Baron Cohen: Elemi K√ľl√∂nbs√©g /