This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

"Befejezett öngyilkossághoz vezethet"

Kesergő.....

A páromnak tegnap egy Ciprobay nevű gyógyszert írt fel az orvos. Ma meg is vette, majd hazaérve elolvasta a betegtájékoztatót; jobb tisztában lenni a kockázatokkal, ugye.

Advertisement

A betegtájékoztatóból csak a mellékhatásokra, kockázatokra vonatkozó részt másolom ide.

Nyugalom megzavarására alkalmas! Csak erős idegzetűeknek!

Íme:

“A Ciprobay filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Mielőtt elkezdené szedni a Ciprobay filmtablettát
Tájékoztassa kezelőorvosát:
- ha Önnek volt már veseproblémája, mert ez esetben lehet, hogy a kezelést módosítani kell
- ha Ön epilepsziában vagy egyéb idegrendszeri betegségben szenved
- ha korábbi antibiotikum-kezelés, például Ciprobay készítménnyel végzett kezelés alatt Önnél ínproblémák jelentkeztek
- ha Ön az izomgyengeséggel járó betegségek egyik formájában (miaszténia gráviszban) szenved
- ha Önnek szívproblémái vannak. A ciprofloxacin alkalmazása során elővigyázatosság szükséges, amennyiben Ön hosszú QT-szakasszal született vagy előfordult már a családjában QT-szakasz meghosszabbodás (EKG vizsgálattal látható, amely a szívműködés elektromos felvétele); a sóháztartás zavara mutatható ki a vérében (különösen alacsony a kálium- vagy magnézium vérszint esetén); ha erősen lelassult a szívverése (más néven bradikardia); gyenge a szíve (szívelégtelenség); ha korábban szívrohama volt (miokardiális infarktus); ha Ön nő vagy időskorú vagy ha Ön egyéb gyógyszereket szed, amelyek bizonyos kóros EKG elváltozásokat okoznak (lásd A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek).
Bizonyos nemi szervi fertőzésekre kezelőorvosa felírhat a ciprofloxacin mellé más antibiotikumot is. Amennyiben 3 napon belül tünetei nem enyhülnek, keresse fel kezelőorvosát.
A Ciprobay filmtabletta szedése során
Haladéktalanul tájékoztassa orvosát, ha aCiprobay szedése alatt az alábbiak közül bármelyik tünetet észleli: Kezelőorvosa eldönti, hogy abba kell-e hagynia a Ciprobay készítmény szedését.
- Súlyos, hirtelen jelentkező allergiás reakció(anafilaxiás reakció/sokk, angioödéma). Kismértékben már az első adag bevételekor is fennáll a súlyos allergiás reakció kialakulásának esélye, amely a következő tünetekkel jár: mellkasi szorító érzés, szédülés, hányinger vagy ájulás előtti érzés, illetve felálláskor jelentkező szédülés. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a Ciprobay szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához.
- Alkalmanként az ízületek fájdalma és duzzanata, valamint íngyulladás alakulhat ki, különösen ha Ön időskorú, és kortikoszteroidokkal is kezelik. Íngyulladás és ínszakadás előfordulhat már a kezelés első 48 órájában és a ciprofloxacin-kezelés befejezése után hónapokkal is. Bármilyen fájdalom vagy gyulladás első jelére hagyja abba a Ciprobay szedését, és pihentesse a fájdalmas területet. Kerülje a szükségtelen testmozgást, mivel ez növelheti az ínszakadás kockázatát.
- Amennyiben Ön epilepsziában vagy olyan egyébideggyógyászati betegségben szenved, mint például az agy vérellátási zavara vagy a szélütés, akkor Önnél a Ciprobay szedésekor idegrendszeri mellékhatások jelentkezhetnek. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a Ciprobay szedését, és azonnal forduljon a kezelőorvosához.
- A Ciprobay első adagjának alkalmazásakor Önnélpszichiátriai reakciók léphetnek fel. Ha Öndepresszióban vagy pszichózisban szenved, tünetei súlyosbodhatnak a Ciprobay filmtablettával végzett kezelés alatt. Ritka esetben a depresszió vagy pszichózis öngyilkossági gondolatokhoz, öngyilkossági kísérlethez vagy befejezett öngyilkossághoz vezethet. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a Ciprobay szedését, és azonnal forduljon a kezelőorvosához.
- Tapasztalhat olyan neuropátiás tüneteket, mint a fájdalom, az égő érzés, a bizsergés, a zsibbadás és/vagy a gyengeség. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a Ciprobay szedését, és azonnal forduljon a kezelőorvosához.
- Hasmenés alakulhat ki antibiotikumok, így a Ciprobay szedése során is, sőt, több héttel a kezelés abbahagyása után is jelentkezhet. Amennyiben a hasmenése súlyossá vagy tartóssá válik, vagy azt tapasztalja, hogy az Ön széklete vért vagy nyákot tartalmaz, azonnal hagyja abba a Ciprobay szedését, mivel ez az állapot életveszélyes is lehet. Ne szedjen a bélmozgásokat leállító vagy lelassító gyógyszereket, és forduljon kezelőorvosához.
- Ha Önnek vér- vagy vizeletmintát kell adnia, szóljon kezelőorvosának vagy a laboratóriumi személyzetnek, hogy a Ciprobay készítményt szedi.
- Ha Önnek veseproblémái vannak, tájékoztassa kezelőorvosát, mert ez esetben lehet, hogy gyógyszeradagját módosítani kell.
- A Ciprobay májkárosodást okozhat. Ha Ön olyan tüneteket észlel, mint például étvágytalanság, sárgaság, sötét vizelet, viszketés, érzékenység a gyomor területén, hagyja abba a Ciprobay szedését, és azonnal forduljon a kezelőorvosához.
- A Ciprobay Önnél a fehérvérsejtszám csökkenését és fertőzésekkel szembeni csökkent ellenállóképességet okozhat. Ha Ön lázzal és súlyos állapotromlással, vagy lázzal és helyi fertőzés tüneteivel járó fertőzést (például torokfájás, garat vagy szájgyulladás, húgyúti problémák) tapasztal, azonnal keresse fel a kezelőorvosát. Vért fognak venni Öntől a fehérvérsejtek számának ellenőrzése, és az esetleges súlyos fokú fehérvérsejtszám-csökkenés (agranulocitózis) kimutatása érdekében. Fontos, hogy tájékoztassa orvosát arról, hogy ezt a gyógyszert szedi.
- Tájékoztassa orvosát, ha Önnél vagy az Ön családjában előfordult glükóz-6-foszfát dehidrogenáz (G6PD) hiány, mert ebben az esetben a ciprofloxacin szedése során fennállhat a vérszegénység kockázata.
- Az Ön bőre érzékenyebbé válhat a napsütésselvagy ultraibolya (UV) fénnyel szemben a Ciprobay szedése alatt. Kerülje az erős napfényt vagy mesterséges UV fényt, például a szoláriumot.”

Advertisement
Illustration for article titled Befejezett öngyilkossághoz vezethet

Könnyezőmáriakisjézus.........

Share This Story

Get our newsletter