Illustration for article titled Beginning of a beautiful friendship...

Ma, a Nagykovácsiban zajló csatornázással kapcsolatban írt egyik posztom alá egy kommentet Citizen X, mindenki kedvenc polgármester asszonyának címezve. Kötelességemnek érzem, hogy kiposztoljam.

Advertisement

Ha nem követted volna esetleg eddigi szélmalomharcomat, itt, itt, és itt találod az előzményeket. Íme a levél:

Kedves Polgármester Asszony!

Vagyunk egy páran, akik Nagykovácsiban élünk és van némi rálátásunk az EU-s pénzek felhasználására és annak szabályaira. Engedje meg, hogy előzékenyen rávilágítsak egy-két apró, de fontos részletre ezzel kapcsolatban.

Advertisement

A csatorna projekt EU-s finanszírozásból épül, így amennyiben a kivitelező szerződésének szerves részét képezte az út helyreállítása (márpedig igen: egészen pontosan az szerepel benne, hogy az eredeti burkolat rétegrendjének megfelelő helyreállítás szükséges), akkor Önnek és az Önkormányzatnak nincs döntési lehetősége arról, hogy ezt számonkérik vagy sem. Nincs ilyen opció.

Önöknek ezt kötelessége számonkérni a kivitelezőtől, ellentétes esetben Önök nem szabályosan használják fel az EU-s forrásokat. Amennyiben az OLAF (az EU-nak a támogatások felhasználásával kapcsolatos csalások és visszaélések felderítését végző, hazánkban is aktív ellenőrzéseket folytató szervezete) bizonyítottnak találja, hogy források felhasználása szabálytalanul történt, akkor a támogatási összeget nem folyósítják, azaz a teljes beruházás kb. ezernégyszáz millió forintos költsége a hazai költségvetés nyakába szakad. Ha nem készül el a helyreállítás, akkor ennek bizonyítása vélhetően (a kormányzattól függetlenül tevékenykedő) OLAF-nak sem esik majd nehezére. Önök pedig elég kellemetlen helyzetbe kerülnek ezáltal, Lázár János Miniszter úr minden valószínűség szerint eléggé zabos lesz. De itt még nem áll meg az ügy. Ugyanis aki közpénzből megrendelt és kifizetett munka elvégzését nem kéri számon a Kivitelezőtől, az úgynevezett hűtlen kezelést követ el, amely jelentős vagyoni hátrány okozása esetén (például esetünkben) akár 5-től 10 évig terjedő börtönbüntetéssel is járhat.

Advertisement

Fentiek okán a legjobb szándékkal javaslom, hogy szíveskedjenek sürgősen intézedni, hogy a Kivitelező a szükséges helyreállításokat mielőbb elvégezze.

Egyébiránt amennyiben a határidőre nem készül el a munka (a helyreállításokkal együtt), és a határidő módosítása nem indokolható IGEN ALAPOS magyarázattal (időjárásra vagy talajviszonyokra való hivatkozás például szóba sem jöhet), akkor a Kivitelezőnek kötbért kell fizetnie. Ennek kivetését sem mérlegelheti az önkormányzat, a kötbért be kell szedni, mert ha nem, akkor ismételten a hűtlen kezelés valósulna meg, a kötbér ugyanis szintén közpénz.

Advertisement

Nem egyszerű ez az EU-s cirkusz, de hát ez van.

Sürgősen be kell szereznem egy ballonkabátot!

Share This Story

Get our newsletter