Ma, a Nagykovácsiban zajló csatornázással kapcsolatban írt egyik posztom alá egy kommentet Citizen X, mindenki kedvenc polgármester asszonyának címezve. Kötelességemnek érzem, hogy kiposztoljam.

Ha nem k√∂vetted volna esetleg eddigi sz√©lmalomharcomat, itt, itt, √©s itt tal√°lod az elŇĎzm√©nyeket. √ćme a lev√©l:

Kedves Polg√°rmester Asszony!

Vagyunk egy p√°ran, akik Nagykov√°csiban √©l√ľnk √©s van n√©mi r√°l√°t√°sunk az EU-s p√©nzek felhaszn√°l√°s√°ra √©s annak szab√°lyaira. Engedje meg, hogy elŇĎz√©kenyen r√°vil√°g√≠tsak egy-k√©t apr√≥, de fontos r√©szletre ezzel kapcsolatban.

A csatorna projekt EU-s finansz√≠roz√°sb√≥l √©p√ľl, √≠gy amennyiben a kivitelezŇĎ szerzŇĎd√©s√©nek szerves r√©sz√©t k√©pezte az √ļt helyre√°ll√≠t√°sa (m√°rpedig igen: eg√©szen pontosan az szerepel benne, hogy az eredeti burkolat r√©tegrendj√©nek megfelelŇĎ helyre√°ll√≠t√°s sz√ľks√©ges), akkor √Ėnnek √©s az √Ėnkorm√°nyzatnak nincs d√∂nt√©si lehetŇĎs√©ge arr√≥l, hogy ezt sz√°monk√©rik vagy sem. Nincs ilyen opci√≥.

√Ėn√∂knek ezt k√∂teless√©ge sz√°monk√©rni a kivitelezŇĎtŇĎl, ellent√©tes esetben √Ėn√∂k nem szab√°lyosan haszn√°lj√°k fel az EU-s forr√°sokat. Amennyiben az OLAF (az EU-nak a t√°mogat√°sok felhaszn√°l√°s√°val kapcsolatos csal√°sok √©s vissza√©l√©sek felder√≠t√©s√©t v√©gzŇĎ, haz√°nkban is akt√≠v ellenŇĎrz√©seket folytat√≥ szervezete) bizony√≠tottnak tal√°lja, hogy forr√°sok felhaszn√°l√°sa szab√°lytalanul t√∂rt√©nt, akkor a t√°mogat√°si √∂sszeget nem foly√≥s√≠tj√°k, azaz a teljes beruh√°z√°s kb. ezern√©gysz√°z milli√≥ forintos k√∂lts√©ge a hazai k√∂lts√©gvet√©s nyak√°ba szakad. Ha nem k√©sz√ľl el a helyre√°ll√≠t√°s, akkor ennek bizony√≠t√°sa v√©lhetŇĎen (a korm√°nyzatt√≥l f√ľggetlen√ľl tev√©kenykedŇĎ) OLAF-nak sem esik majd nehez√©re. √Ėn√∂k pedig el√©g kellemetlen helyzetbe ker√ľlnek ez√°ltal, L√°z√°r J√°nos Miniszter √ļr minden val√≥sz√≠nŇĪs√©g szerint el√©gg√© zabos lesz. De itt m√©g nem √°ll meg az √ľgy. Ugyanis aki k√∂zp√©nzbŇĎl megrendelt √©s kifizetett munka elv√©gz√©s√©t nem k√©ri sz√°mon a KivitelezŇĎtŇĎl, az √ļgynevezett hŇĪtlen kezel√©st k√∂vet el, amely jelentŇĎs vagyoni h√°tr√°ny okoz√°sa eset√©n (p√©ld√°ul eset√ľnkben) ak√°r 5-tŇĎl 10 √©vig terjedŇĎ b√∂rt√∂nb√ľntet√©ssel is j√°rhat.

Fentiek ok√°n a legjobb sz√°nd√©kkal javaslom, hogy sz√≠veskedjenek s√ľrgŇĎsen int√©zedni, hogy a KivitelezŇĎ a sz√ľks√©ges helyre√°ll√≠t√°sokat mielŇĎbb elv√©gezze.

Advertisement

Egy√©bir√°nt amennyiben a hat√°ridŇĎre nem k√©sz√ľl el a munka (a helyre√°ll√≠t√°sokkal egy√ľtt), √©s a hat√°ridŇĎ m√≥dos√≠t√°sa nem indokolhat√≥ IGEN ALAPOS magyar√°zattal (idŇĎj√°r√°sra vagy talajviszonyokra val√≥ hivatkoz√°s p√©ld√°ul sz√≥ba sem j√∂het), akkor a KivitelezŇĎnek k√∂tb√©rt kell fizetnie. Ennek kivet√©s√©t sem m√©rlegelheti az √∂nkorm√°nyzat, a k√∂tb√©rt be kell szedni, mert ha nem, akkor ism√©telten a hŇĪtlen kezel√©s val√≥sulna meg, a k√∂tb√©r ugyanis szint√©n k√∂zp√©nz.

Nem egyszerŇĪ ez az EU-s cirkusz, de h√°t ez van.

S√ľrgŇĎsen be kell szereznem egy ballonkab√°tot!