This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Belizét szádra ne vedd!

Mégis mi baja van bárkinek Belizével, azon kívül, hogy messze van? Már hallottuk, hogy nemzetközi bűnözők kedvenc búvóhelye, offshore paradicsom, egy angol lord találta ki és egyáltalán. Nem hiszem, hogy nekem védeni kellene Belizét, viszont én nagyon szeretem és ezért adnék róla egy pár perces ismertetőt, nehogy valami teljesen téves kép alakuljon ki benned erről a karibi paradicsomról.

Cayo Espanto, magánsziget wikiről a kép
Cayo Espanto, magánsziget wikiről a kép
Advertisement

Mielőtt alámerülnénk a korallzátonyt övező káprázatosan smaragdzöld hullámok közé, csak gyorsan tegyük rendbe a dolgokat:

  • Belize kiadja a bűnözőket, Magyarország nem.
  • Belizében mindig is ilyen volt az adórendszer, az angol közös jognak köszönhetően, mi most vittük le éppen a társasági adó kulcsát kilenc százalékra, hogy elcsaklizzuk más európai országok elöl a befektetéseket.
Advertisement

Belizében az egyetlen baj a közbiztonsággal van, ráadásul ezzel nem is lehet mit csinálni.

Ugyanis ez a kis karibi ország Mexikó és Guatemala között fekszik, az pedig nyilvánvaló, hogy ameddig a kokainban pénz van, addig Belizében állni fog a bál. Persze a veszélyekről annyit, hogy mielőtt megborzonganál, ha éppen Ambergis Cayeben lennél, (ahonnan elvitték Marcsikát nehéz vasban) akkor most a homokban térden állva köszönnéd az Úrnak a te nagy szerencsédet. És a legnagyobb bajod az lenne, hogy milyen színű szívószál legyen a rumpuncsban, illetve hogyan tudnád a legjobb benyomást kelteni a puntázó mulatt lányok álomszép és igen népes helyi közösségének tagjai körében. Személyes tanácsom, hogy inkább csajozz, ha tengerparton iszol és ne búvárkodj, de én már csak ilyen óvatos duhaj vagyok.

Advertisement
Illustration for article titled Belizét szádra ne vedd!em/em

Szóval, én nagyon szeretem Belizét, mindjárt mehet is fel a lemezjátszóra a La Isla Bonita Madonnától, ami ugyan a belizei San Pedróról szól, de valamiért a klip a West Side Story helyszíneit erőlteti, na mindegy.

Advertisement

Mielőtt mutatnám a szépségeket, először is miért jó hely Belize?

Az nyilvánvaló, hogy gyönyörű. Mindenki más előnyöket keres, de pénztárcailag a legfontosabb természetesen az, hogy ha van havi 2000 amerikai dollárnak megfelelő összegű bevételed, akkor adómentesen letelepedhetsz, azaz nem fizetsz adót. Amilyen botrányosak az árak a korallzátonyokon, annyira olcsó minden a mexikói határhoz közeli Corozalban, nem véletlen, hogy oda tette át a székhelyét rengeteg rutinos nyugdíjas. Ráadásul az még nem is egy veszélyes hely. Én egyébként, ha menekülnék (de nem), akkor nem a luxusszállodák között próbálnék eltűnni, hanem lemennék Placencia környékére, ahol az egykori rabszolgák leszármazottai, a garifunák laknak és amennyiben nem próbálnék megint csalni mint az okos szélhámosnő, akkor meglepne, ha valaha elkapnának. A mi Marcsinknál egyébként az sokkal jobb sztori, amikor a vírusvédős McAffee-n kitörtek a saját tervezésű és gyártású kábítószerek miatti mellékhatások. Aztán lelőtte a szomszédját (indok lásd: A fekete város) és emiatt keresni kezdték a rendőrök. Erre a buggyant milliárdos a kertjében ásatott egy gödröt, abba belebújt, a fejére húzott valami gyékényszőnyeget és az alól kikukucskálva közvetítette online az ellene indított hajszát.

Advertisement

Azt tudtátok, hogy a maják nem haltak ki? Pedig a spanyol konvisztádorokon nem múlt. Aztán pedig az angol hódítók sem kíméltek senkit. Szóval Belize lakóinak jelentős része maja és majául beszél, pedig az ország az egyetlen olyan közép-amerikai állam, ahol a hivatalos nyelv az angol. Belize egyszerre karibi szigetország, mert szigetei vannak a Karib-tengeren és persze ott a szárazföldi rész is. Amit még tudni érdemes róla földrajzilag az élvezetek felsorolása előtt, hogy persze hurrikánban dús terület, ezért egy brutális Isten haragja jellegű szélvihar után új fővárost építettek a tengertől távol betonból, amelynek a Belmoplan fantázianevet adták és ahol a cégregiszter is van, de ezt most hagyjuk.

Írhatnék én mindenféle szépet, de inkább nézzétek meg, pont így telne egy napotok San Pedrón, Ambergis Cayen és Caye Caulkeren. Nem is egy napotok, hanem minden napotok. Na mindegy.

Aztán, az én kedvenc helyem Belizében a Dohány-sziget. Azt megértem, hogy nem mindenki szereti a pár pálmafás kis homokzátonyokat pár óránál hosszabb távon, de én igen. És a Tobocco-caye pont ilyen hely, sőt mégilyenebb. Ez a kedvenc kisfilmem a homokpadról, valóságos szociodráma. A srác megy kirándulni és lestoppol egy halászbárkát, akik elviszik a szigetre. Mit ne mondjak, ez a kisfilm többet ad vissza Belizéből, mint bármilyen hivatalos turista-csalogató, pedig azok is jók.

Azt szakmai szemszögből tenném hozzá a filmetűdhöz, hogy néha kényszerhalász vagyok. Azaz, párszor úgy hozta a nagybetűs, hogy be kellett állnom halásznak. Néha kényszerűségből túlélni, néha viszont filmforgatás vagy egyéb újságírói tevékenységek miatt. Sose volt a gazdag Európában ilyen picsajó csónakunk, mint amivel a srácot kivitték a szigetre. Annyira, de annyira lehet ennek tolni..., na mindegy, bocsánat a kitérőért.

Advertisement

Szóval Belize szép, gondolom ez kiderült, de nemcsak a tengerpartja, hanem beljebb is, mindenféle ősi indián kultúrák emlékeivel. De ehelyett nézzük a puntát. A punta rock Belize, Guatemala, Honduras és Venezuela kedvenc zenestílusa, ha rázni kell. Van benne minden, de azért a garifuna, tehát afrikai vonal a legerősebb, némi indián betéttel. A zene se mindig szörnyű, de a belizei lányok, nagyon, de nagyon tudnak puntázni. A punta rock igazi karibi zene, a punta tánc pedig őrületesen seggrázós csoda, ez volt a twerk alapja, csak a jamaicaiak dobták be köztudatba. De a lovaglóállásból seggrázás őshazája valójában Belize. A puntában az a legjobb, hogy valamiért összemosódott a táncverseny fogalmával, ezért minden puntabulin van olyan, hogy a lányok/fiúk egyenként bemennek a kör közepibe, aztán csörögnek. És szerintem mindig nagyon vicces, főleg ha neked kell. Van persze sok soca is, ömlik a kultúra a latinóktól.

Számtalan seggrázós punta videót találhatsz, itt van egy, amit azért szeretek, mert minden trópusi közhely szerepel benne, például ahogy a rozsdás traktor mellé állítja az unokahúgát vonaglani. Ha egy percnél tovább bírod, akkor megérted mi a punta titka. Van benne valami őrjítő és borzasztó gyors alapritmus, ami rumpunccsal keverve szörnyű dolgokat tesz veled a mobilkamerás felvételek korában.

Szóval, Belize szerintem jó hely. És ott van a Nagy Kék Lyuk korallzátony, ami ha jól tudom a második legnagyobb a maga nemében és igen káprázatos, ahhoz képest, hogy csak egy óriási víznyelő:

wikiről van
wikiről van
Advertisement

2016 Copyright Bence Zákonyi - Tucanoprod.com

Share This Story

Get our newsletter