75 éves korában elhunyt Benkó Sándor.

75 √©ves kor√°ban meghalt Benk√≥ S√°ndor, √≠rja az MTI. A Kossuth- √©s Liszt Ferenc-d√≠jas klarin√©tos kedd este hunyt el, hal√°la v√°ratlanul √©rt mindenkit. A Benk√≥ Dixieland Band alap√≠t√≥ja nemzetk√∂zileg is elismert zen√©sz volt, k√∂zel hatvan √©vig zen√©lt akt√≠van..Neh√©z ilyenkor mit mondani,hiszen Benk√≥ Sanyi mindannyiunk kedvence volt.A Benk√≥ Dixieland Band mindig telt h√°zas koncertjei,j√≥t√©konys√°gi fell√©p√©sei felejthetetlenek voltak √©s rengeteg magasan kvalifik√°lt vend√©g mŇĪv√©szt k√∂sz√∂nthett√ľnk az egy√ľttes bar√°ti kapcsolatainak..A koncertekre jellemzŇĎ volt,a bensŇĎs√©ges bar√°ti besz√©lget√©sek sora,gyakran a k√∂z√∂ns√©ggel is.Az egyik Vigad√≥ban tartott koncertj√©n,h√°trasz√≥lt.: Joe gyere csak be! Joe Muranyi,az Amerik√°ban sz√ľletett vil√°gh√≠rŇĪ klarin√©tos volt a vend√©ge,aki kifog√°stalan magyars√°ggal,√≠gy kezdte a bemutatkoz√°s√°t:

-Joe Mur√°nyi vagyok √©s k√©pzelj√©tek el,hogy k√∂zel egy √©vtizedig egy√ľtt j√°tszottam a Lajossal.Sosem fogom elfelejteni ŇĎt!

-√Čs ki volt az a Lajos?-k√©rdezte huncut mosollyal S√°ndor.

-H√°t Louis Armstrong!

Az ATV H√ļz√≥s mŇĪsor√°ban,egy id√©n novemberi,k√∂zel f√©l√≥r√°s interj√ļt k√©sz√≠tett vele R√≥nai Egon,szerencs√©re,most itt is l√°thatjuk:

A p√°lyafut√°s√°t √©s a zenekarral k√∂z√∂s sikereiket lehetetlen itt √∂sszefoglalni,hiszen mindannyiunkat k√©sz√ľletlen√ľl √©rt a hirtelen j√∂tt tragikus esem√©ny.Amit tudni √©rdemes r√≥luk,itt a Wikip√©dia √∂ssze√°ll√≠t√°sa √©s az egy√ľttes fot√≥ja.

Advertisement

1957-ben alakultak, elsŇĎ lemez√ľk m√°r aranylemez lett. Sz√°mos hazai fesztiv√°lt √©s versenyt nyertek, t√∂bb tucatnyi kit√ľntet√©sben r√©szes√ľltek. Fell√©p√©seik alkalm√°val dolgoztak m√°r egy√ľtt olyan h√≠ress√©gekkel, mint Mit Jackson, Freddy Hubbard, Al Grey, Buddy Tate, Joe Newman, Buddy Wachter, Henry Questa, Joe Muranyi, Eddy Davis, Cynthia Sayer, Herry Sweet Edison, Albert Nicolas, Wild Bill Davison, Chris Barber, Kenny Ball, Huub Janssen √©s Acker Bilk.

Advertisement

Az 1960-as √©vekben kezdŇĎd√∂tt nemzetk√∂zi karrierj√ľk, j√°rtak turn√©zni az NDK-ban, a Szovjetuni√≥ban, Csehszlov√°ki√°ban, Lengyelorsz√°gban. Nyugatra az 1970-es √©vekbenindultak el. 1971-ben megnyert√©k a Montreuxi Jazzfesztiv√°lt, 1972-ben pedig a K√∂z√∂ns√©g Nagyd√≠j√°t kapt√°k San Sebasti√°nban. 1976-ban a londoni Music Week ‚ÄěStars of the Years‚ÄĚ kit√ľntet√©sben r√©szes√≠tette ŇĎket.

Az 1980-as √©vekben aratt√°k amerikai sikereiket: 1982-ben megnyert√©k a kaliforniai Sacrament√≥i Jazzfesztiv√°l Nagyd√≠j√°t, √©s m√©g az√©vben a Kaliforniai Parlament is kit√ľntette ŇĎket. 1983-ban elnyert√©k az ‚Äě√Čv Zenekara‚ÄĚ (‚ÄěInternational Jazz Band of the Year‚ÄĚ) c√≠met Kaliforni√°ban, majd Jerry Brown, √©s ut√≥dja, George Dukmenjian kaliforniai korm√°nyz√≥k is kit√ľntett√©k a Benk√≥ Dixieland Bandet.

Advertisement

1987-ben Ronald Reagan, az Amerikai Egyes√ľlt √Āllamok eln√∂ke r√©szes√≠tette az egy√ľttest kit√ľntetŇĎ elismer√©sben, megk√∂sz√∂nte az amerikai n√©p nev√©ben hogy a legmagasabb szinten k√©pviselik a vil√°gban az amerikai jazz-t.

1997-ben G√∂ncz √Ārp√°d k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k az egy√ľttes minden tagj√°nak √°tadta a ‚ÄěMagyar K√∂zt√°rsas√°gi √Črdemrend tisztikeresztje‚ÄĚ kit√ľntet√©st. 2001-ben a Benk√≥ Dixiland Band Hungaroton √©letmŇĪd√≠jat kapott, 2002-ben pedig a ‚ÄěThe Hemingway Group‚ÄĚ a ‚ÄěWall of Fame‚ÄĚ tagjai k√∂z√© v√°lasztotta ŇĎket. 2004-ben r√©szes√ľltek a ‚ÄěPRIMA‚ÄĚ mŇĪv√©szeti d√≠jban √©s a ‚ÄěPRO URBE‚ÄĚ Miskolc elismer√©sben.

Advertisement

A Benk√≥ Dixieland Band 200-250 koncertet ad √©vente Magyarorsz√°gon √©s k√ľlf√∂ld√∂n. T√∂bb mint 64 nagylemez√ľk jelent meg, k√∂r√ľlbel√ľl 130 √≥r√°nyi tv-show mŇĪsor k√©sz√ľlt vel√ľk. Riportjaikat, tv-mŇĪsoraikat a vil√°gban √©vente mintegy 600 milli√≥ n√©zŇĎ k√≠s√©ri figyelemmel. Gyakran indulnak turn√©ra Eur√≥p√°ban, az USA-ban √©s a t√°vol keleten.

Az egy√ľttes ‚Äď Benk√≥ S√°ndor elmond√°sa alapj√°n ‚Äď 2013. november 5-√©n, a veszpr√©mi Pannon Egyetem aul√°j√°ban adta 10750., 2015. augusztus 1-j√©n a Szoboszl√≥i Dixieland Napokon pedig a 10860. koncertj√©t.

Advertisement

A kedvenc sz√°mom az egy√ľttestŇĎl m√©g ma is a Sheik Of Araby,amelyet a koncertjein,sok esetben bekiab√°l√°ssal megrendelhett√ľnk,Nagy Iv√°n √©neke √©s pozan j√°t√©ka fejezi ki igaz√°n azt az √∂sszhangot √©s harm√≥ni√°t amely a Benk√≥ Dixieland Band zen√©j√©t jellemezte.

Nem maradt más hátra,mint a váratlan hír fájdalmas tudomásul vétele.

Kedves Sanyi!A zen√©ddel,a klarin√©t j√°t√©koddal,a kedves szavaiddal √∂r√∂kk√© vel√ľnk maradsz!

Advertisement