Benkó Sándor emlékére,az utolsó televízíós interjújával is

75 éves korában elhunyt Benkó Sándor.

Illustration for article titled Benkó Sándor emlékére,az utolsó televízíós interjújával is
Advertisement

75 éves korában meghalt Benkó Sándor, írja az MTI. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas klarinétos kedd este hunyt el, halála váratlanul ért mindenkit. A Benkó Dixieland Band alapítója nemzetközileg is elismert zenész volt, közel hatvan évig zenélt aktívan..Nehéz ilyenkor mit mondani,hiszen Benkó Sanyi mindannyiunk kedvence volt.A Benkó Dixieland Band mindig telt házas koncertjei,jótékonysági fellépései felejthetetlenek voltak és rengeteg magasan kvalifikált vendég művészt köszönthettünk az együttes baráti kapcsolatainak..A koncertekre jellemző volt,a bensőséges baráti beszélgetések sora,gyakran a közönséggel is.Az egyik Vigadóban tartott koncertjén,hátraszólt.: Joe gyere csak be! Joe Muranyi,az Amerikában született világhírű klarinétos volt a vendége,aki kifogástalan magyarsággal,így kezdte a bemutatkozását:

-Joe Murányi vagyok és képzeljétek el,hogy közel egy évtizedig együtt játszottam a Lajossal.Sosem fogom elfelejteni őt!

Advertisement

-És ki volt az a Lajos?-kérdezte huncut mosollyal Sándor.

-Hát Louis Armstrong!

Az ATV Húzós műsorában,egy idén novemberi,közel félórás interjút készített vele Rónai Egon,szerencsére,most itt is láthatjuk:

A pályafutását és a zenekarral közös sikereiket lehetetlen itt összefoglalni,hiszen mindannyiunkat készületlenül ért a hirtelen jött tragikus esemény.Amit tudni érdemes róluk,itt a Wikipédia összeállítása és az együttes fotója.

Advertisement
Illustration for article titled Benkó Sándor emlékére,az utolsó televízíós interjújával is

1957-ben alakultak, első lemezük már aranylemez lett. Számos hazai fesztivált és versenyt nyertek, több tucatnyi kitüntetésben részesültek. Fellépéseik alkalmával dolgoztak már együtt olyan hírességekkel, mint Mit Jackson, Freddy Hubbard, Al Grey, Buddy Tate, Joe Newman, Buddy Wachter, Henry Questa, Joe Muranyi, Eddy Davis, Cynthia Sayer, Herry Sweet Edison, Albert Nicolas, Wild Bill Davison, Chris Barber, Kenny Ball, Huub Janssen és Acker Bilk.

Advertisement

Az 1960-as években kezdődött nemzetközi karrierjük, jártak turnézni az NDK-ban, a Szovjetunióban, Csehszlovákiában, Lengyelországban. Nyugatra az 1970-es évekbenindultak el. 1971-ben megnyerték a Montreuxi Jazzfesztivált, 1972-ben pedig a Közönség Nagydíját kapták San Sebastiánban. 1976-ban a londoni Music Week „Stars of the Years” kitüntetésben részesítette őket.

Az 1980-as években aratták amerikai sikereiket: 1982-ben megnyerték a kaliforniai Sacramentói Jazzfesztivál Nagydíját, és még azévben a Kaliforniai Parlament is kitüntette őket. 1983-ban elnyerték az „Év Zenekara” („International Jazz Band of the Year”) címet Kaliforniában, majd Jerry Brown, és utódja, George Dukmenjian kaliforniai kormányzók is kitüntették a Benkó Dixieland Bandet.

Advertisement

1987-ben Ronald Reagan, az Amerikai Egyesült Államok elnöke részesítette az együttest kitüntető elismerésben, megköszönte az amerikai nép nevében hogy a legmagasabb szinten képviselik a világban az amerikai jazz-t.

1997-ben Göncz Árpád köztársasági elnök az együttes minden tagjának átadta a „Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje” kitüntetést. 2001-ben a Benkó Dixiland Band Hungaroton életműdíjat kapott, 2002-ben pedig a „The Hemingway Group” a „Wall of Fame” tagjai közé választotta őket. 2004-ben részesültek a „PRIMA” művészeti díjban és a „PRO URBE” Miskolc elismerésben.

Advertisement

A Benkó Dixieland Band 200-250 koncertet ad évente Magyarországon és külföldön. Több mint 64 nagylemezük jelent meg, körülbelül 130 órányi tv-show műsor készült velük. Riportjaikat, tv-műsoraikat a világban évente mintegy 600 millió néző kíséri figyelemmel. Gyakran indulnak turnéra Európában, az USA-ban és a távol keleten.

Az együttes – Benkó Sándor elmondása alapján – 2013. november 5-én, a veszprémi Pannon Egyetem aulájában adta 10750., 2015. augusztus 1-jén a Szoboszlói Dixieland Napokon pedig a 10860. koncertjét.

Advertisement

A kedvenc számom az együttestől még ma is a Sheik Of Araby,amelyet a koncertjein,sok esetben bekiabálással megrendelhettünk,Nagy Iván éneke és pozan játéka fejezi ki igazán azt az összhangot és harmóniát amely a Benkó Dixieland Band zenéjét jellemezte.

Nem maradt más hátra,mint a váratlan hír fájdalmas tudomásul vétele.

Kedves Sanyi!A zenéddel,a klarinét játékoddal,a kedves szavaiddal örökké velünk maradsz!

Advertisement
Illustration for article titled Benkó Sándor emlékére,az utolsó televízíós interjújával is

Share This Story

Get our newsletter