Illustration for article titled Boldog Fánknapot!

Van egy teljesen idióta ország (szövetségi köztársaság, vagy mifene), ahol egészen méretes marhaságokat is tudnak ünnepelni. Mármint nem tárgyi valójukban nagyra sikeredett dolgokra célzok ezzel, hanem a különféle ünnepi alkalmak okaira. Azonban a Nemzeti Fánknap egy egészen jól megalapozott esemény.

Advertisement

A Fánknapot minden június első péntekén tartják. Az Üdvhadsereg (Salvation Army) egyház és karitatív szervezet által Chicagóban, 1938-ban rendezett jótékonysági gyűjtéstől ered az ünnep. A gyűjtés apropója a világválság – és annak 1937-es elég komoly utórengése – miatt szorult helyzetbe kerültek megsegítése volt. Viszont ez önmagában nem magyarázza a fánkos tematikát. Ahhoz 1917-ig kell visszamennünk, amikor is az Üdvhadsereg önkéntesei Franciaországban hatalmas sikert arattak az éhes katonák körében azzal, hogy felismerve a frissen sült ételek iránti kínzó igényt, valamilyen okból kifolyólag a fánksütés mellett döntöttek. A hölgyekből álló csapat hamar megkapta a Fánklányok (mármint Doughnut Girls) nevet, és az utókor is eképpen emlékezik meg róluk, na meg komoly fánkevéssel.

Egyébként, ha már méretes marhaságok, a világ legnagyobb fánkja nem szerepel a Guiness-rekordok között, ellenben van a fánkoknak leghosszabb sora, őket tartalmazó legnagyobb doboz és sok más nyalánkság is.

Advertisement
EBy Bobak Ha’Eri (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
EBy Bobak Ha’Eri (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Advertisement

Azért van persze böhömnagy fánk a világon, csak épp nem javaslom az elfogyasztását. Több Randy’s Donuts maradt fenn, de a klasszikus helyszín, amelyet érdemes meglátogatni, a kaliforniai Inglewoodban található.

És most elképesztően megéheztem, de ma már nem lesz fánkevés, csak a bejegyzés elején elhelyezett agyonfilterezett, két évvel ezelőtti Instagram-fotóm marad, meg a remény egy szebb, jobb, fánkokkal bélelt jövőért.

Share This Story

Get our newsletter