NOMEN EST OMEN: Pontius Pilatus kérése Jézushoz: Quid est veritas? (Mi az igazság?) latin betüinek felcseréléséből született új mondat: Est vir, qui adest ( A férfi az, aki itt áll):

Az anagramma, egy olyan közkedvelt betüjáték, amelyben egy név, szó, vagy mondat valamennyi betüjének felhasználásával, és a betük más sorrendbe helyezésével, értelmes új nevet, szót, vagy mondatot kell kialakítani. A játék egyik klasszikus példája a fenti Pontius Pilatus kérés Jézushoz: Quid est veritas? (Mi az igazság?) latin betüinek felcseréléséből született új mondat: Est vir, qui adest ( A férfi az, aki itt áll). /Lukácsy András: Elmesport egy esztendőre c. művéből, 1960. Minerva 63.oldal/. 

Advertisement

A férfi aki itt áll? Úgy tűnik, hogy Botka László esetében, már a neve alapján sem választhatott volna esélyesebb miniszterelnök jelöltet az MSZP,

hiszen Botka László nevének betűit fel sem kell cserélni, mindössze két helyen kell elválasztani és máris három leendő, az országunkat szimbolizáló hungarikumot kapunk: Bot - Kalász - Ló. A bot, a magyar pásztor hagyományokat, a kalász, az életet adó magyar kenyeret, a ló, a honfoglaló őseink bevonulását jelképezi. Botka László egyébként a közös ellenzéki összefogás hívének tartja magát, sőt szemlátomást a nemcsak párttársaival, de Orbán Viktorral is jó kapcsolatban van.

Advertisement

Így vele, az MSZP várva-várt győzelmi esélyei javulhatnak, hacsak - egyes hírek szerint - a még szorosabb közös együttműködések érdekében, a párt nem “várja” meg a “Karácsonyt”:

Advertisement

Bár a “Karácsony” szó anagrammája erősen elgondolkodtató tartalmú: Koca nyárs.

Hogy ki nyer, ki veszít? Supertramp talán segít, You Win I Lose:

Aki pedig kíváncsi, hogy a saját nevéből milyen anagarammákat lehet alkotni, itt van hozzá az anagramma gép:

http://szotar.sztaki.hu/lab/anagram

A szerző nevében:

Anyád nálad sír.

Share This Story

Get our newsletter