Az elmúlt hetekben jelent meg a sajtóhírekben, hogy a blokád alá vont Katar, 4000 fejőstehenet vásárol a nagyvilágból, a 2,7 milliós lakosságú ország tejhiányának enyhítésére.

A 4000 szarvasmarha egy részét Magyarországról vásárolják, és biztosítják, hogy a Bugyi melletti Ráda pusztáról származó tehenek

légkondicionált, csúcstechnológiájú karámokban éljenek Katarban. A Magyar Nemzet írta meg először, hogy a Liszt Ferenc repülőtérről indult első szállítmányban, a Qatar Airways teherszállító repülőgépe, egyszerre 165 magyar szarvasmarhát vitt Dohába.

Advertisement

Olvashattuk azt is, hogy a tehenek az ötórás repülőút után már másnap “szolgálatba” állnak, az állatokat naponta háromszor fejik meg és naponta 60-90 liter tejet adnak. Közismert tény, hogy Katar ellen nyolc közel-keleti ország diplomáciai blokádot hirdetett, köztük Szaúd-Arábia gazdasági szankciókat vezetett be. Az Index szerint avval vádolták Katart, hogy nem lép fel kellő határozottsággal az iszlám szélsőségesek ellen, jó kapcsolatot ápol Iránnal is, és a Dohában működő al-Dzsazira médiacsoport gyakran adhat teret szélsőséges információknak.

Mekkora katarzist válthatott ki a magyar kormányból a szállítások engedélyezése, hiszen ezideig a kormányunk minden nyilatkozatában, kellő határozottsággal itélte el az iszlám terrorizmust és annak támogatásának megnyilvánulásait. Bár az is lehet, hogy a vezetőink közismert terrorizmus ellenességét, csupán az állatok iránt érzett szeretetük írta felül,

Advertisement

mivel a magyar marhák, a “hazai viszonyokhoz” képest,

Advertisement

valóban ideális körülmények között tejelhetnek Katarban.

A helyiek pedig nagyon elégedettek lehettek a teheneink tejesítményével, ugyanis Katar augusztus 9-én bejelentette, hogy a jövőben a magyar állampolgárok is vízum nélkül utazhatnak az országba.

Advertisement

Már korábban is közismert volt a keleti országok érdeklődése a magyar tehenek iránt, íme a videó bizonyiték: