Csak nézett Colin Davidson,amikor a Time magazin borítóján meglátta Merkelről készült festményét.

Interjú az ír művésszel

Colin Davidson északír festőművész először akkor lepődött meg,amikor néhány héttel ezelőtt a New York-i Time magazin kreatív igazgatója felhívta és megkérdezte tőle,megfestené az amerikai lap számára Angela Merkel portréját.Az alkalom,a magazinban az idei év személyiségének megválasztott Angela Merkelről megjelenő cikk volt.Arról nem kapott információt,hogy a művet milyen formában fogja az újság felhasználni.A művész megtiszteltetésnek vette a nem mindennapi felkérést és elkészítette a festményt.Másodszor még nagyobb meglepetés érte,amikor a múlt hét szerda reggelén megpillantotta a Time magazin borítóján az eredetileg 117 x 127 centiméteres festményét.A Time magazin kiadása hatalmas közönség sikert aratott és két nappal később Colin Davidson így nyilatkozott alkotásáról Dési Andrásnak,a Népszabadság tudósítójának:

– Tudom, hogy a kancellár megosztó személyiség, ahogy a reakciók alapján a kép is megosztó. Nem akarok mindenkinek tetszeni. Viszont szerettem volna megmutatni Angela Merkel emberi arcát. Azt az empátiát és könyörületet, amit a bajban lévők iránt tanúsít. S teszi azon az áron is, hogy vitatott politikájáért sok kockázatot vállal.

Advertisement

Colin Davidson eddig is ismert volt portréfestői alkotásairól.A filmvilágból Brad Pritt,Ciaran Hinds,Kenneth Branagh,a zenészek közül Mark Knopfler ült modellt a műtermében.Az irodalmárok közül Uri Orlev izraeli író,Michael Longley ír költő és Seamus Heaney az irodalmi Nobel díjas ír költő portréi a legismertebbek.Dési Andrásnak elmondta azt is,hogy jelenleg Liam Neeson portréján dolgozik.Az alkotások során sok esetben baráti kapcsolat is alakult ki a művész és modelljei között,Brad Prittet még festeni is tanította. Merkel asszony azonban kivételnek számított,arcképét a rendelkezésére bocsájtott fotók és film felvételek alapján készítette el.

Ebben a videóban láthatjátok az irodalmi Nobel díjas Seamus Heaneyről készülő portré alkotásának munkafolyamatát a művész tolmácsolásában:

Brad Pritt,Ciaran Hinds,Kenneth Branagh,Mark Knopfler.

Advertisement

Uri Orlev izraeli író a művésszel,Michael Longley ír költő és Seamus Heaney az irodalmi Nobel díjas ír költő.

Advertisement
Advertisement

Colin Davidson portréit a washingtoni Smithsonian National Portrait Gallery ,a belfasti Ulster Museum és a dublini National Gallery of Ireland kiállításain tekinthetik meg az érdeklődők.

Advertisement

Végül tekintsetek meg egy videót,a női portré művészet utóbbi 500 évéről:

Share This Story