Óránként köszönt be az újév Ausztráliában,mi is előrehozzuk egy kicsit!

Még a pezsgőző született feleségek is meglepődnének azon,amit a cikkünk címe rejt.Kezdjük talán azzal,hogy a 3-4000 méteres hegyek övezte városok lakóit a reggeli nap,a csúcsok között bujkálva akár többször is felkelti. Demjén Rózsi közkedvelt dalában türelemre is int ez ügyben.Nyáron a svájci Bellinzonában,mi is gyönyörködhettünk ebben a látványban.Ez a jelenség minden tudományos ismeret nélkül is érthető.Az viszont,legalábbis számomra jóval nehezebben követhető,hogy Ausztráliában létezik egy olyan pont -a Cameron’s corner-ahol akárhogyan bukkan fel ugyanaz a felkelő napunk,éjfélkor az újév mégis háromszor köszönt be.Még meglepőbben hangzik,hogy Ausztráliában még több ilyen pont van,sőt a földünkön még 22 ilyen hely található.

Az említett pont a három ausztrál tagállam,New South Wales, Queensland and South Australia határának találkozási pontján van. A képen látható jelzőpont egy acélból készült henger,melyet a dingók támadása elől kerítéssel védik.Talán azért mégsem olyan jó ott háromszor koccintani az Újévre,a körülmények nem igazán komfortosak.Többek között a szilveszteri pezsgő hűtése sincs biztosítva.Bezzeg az ......de erről később.Év közben annál több turista keresi fel a közismertté vált háromféle idejű találkozási pontot.A kép beillesztésen a többi ausztráliai pont is szerepel.

Advertisement

Magam részéről gyűlölöm az óra átállításokat,főleg az igényes szerkezetű automata órák visszatekeréseit egy órával. Ausztrálián egyébként elvileg három időzóna halad át, ám az egyes tagállamok nem mindegyike hajt végre óraátállítást az ottani nyár idején. Ilyenkor ötféle időzóna létezik, és három olyan pont is van, ahol három időzóna találkozik.

Aki pedig a nagyvilágban transzkontinentális légi járaton utazik és erre a térképre tekint,az aztán tekerheti az óráját,előre/hátra.

Advertisement

Időzónák szempontjából azonban legkülönlegesebb hely az Antarktisz.Aki arra gondol,hogy ott az időzónák találkoznak,nagyot téved!Az ottani időzónákat,az ott kutató nemzetek kutatóállomásainak nemzeti hovatartozása határozza meg,néha pedig az tény,hogy honnan kapják az ellátásukat.Hogy még szebb legyen,az Antarktiszon olyan hely is van ahol nincs külön időzóna,ott a greenwichi középidőt (GMT)-t 1961-ben felváltó egyezményes koordinált világidő az (UMC) az irányadó.Az Antarktisznak az a nagy előnye Ausztráliához képest,hogy ott viszont a pezsgők hűtése biztosított.

Advertisement

A szilveszter azonban nem igazán a tudományos tények napja,nézzétek szeretettel a témába vágó három szellemes és főleg időtlen viccet:

Nemsokára pedig nézzük a naptárt és az óránkat.Szerencsére itthon egyszerre emeljük a pezsgős poharainkat és kívánunk innen is:

a KONC nevében:BOLDOG ÚJÉVET Kedves Mindannyiótoknak!