A tan√°rok Soros√©b√≥l, errŇĎl minisztereln√∂k√ľnk t√°j√©koztatta nemr√©g a k√∂zv√©lem√©nyt. Hiszen azok szabad akarattal, elemi helyzetfelismer√©si k√©pess√©ggel nem rendelkezv√©n, ny√°jba verŇĎdve vonulnak a spekul√°ns m√©z√©des hang√ļ p√°sztors√≠pj√°nak dallamaira. Orb√°n szerint ugyanis itt mindig, mindenhol, minden a legnagyobb rendben volt, van, √©s term√©szetesen lesz. Teh√°t nem kell itt pattogni, mint kecskeszar a deszk√°n, mindenki v√©gezze azt ami a d√≥ga, azt√°n j√≥ napot!

A h√≠vek, a NERmagyarok term√©szetesen be is √°lltak vez√©r√ľk m√∂g√©, √©s onnan kikukucsk√°lva fr√∂cs√∂gnek mindenf√©l√©t a jobb oktat√°s√©rt s√≠kra sz√°ll√≥ pedag√≥gusokra.

Hiszen a nagy tan√≠t√≥, a n√©p egyszerŇĪ gyermek√©bŇĎl lett kuruc vez√©r az IGAZ MAGYAROK ALKOTTA N√ČP sz√≠v√©bŇĎl √©s lelk√©bŇĎl besz√©l, amikor hol a pedag√≥gusokat, hol az eg√©szs√©g√ľgyi dolgoz√≥kat, hol pedig a civileket √ľlteti le, a mŇĪf√ľves melletti kispadra.

De vajon val√≥ban a magyar ŇĎsterm√©szet nyilv√°nul meg ezekben a nyilatkozatokban √©s √°ll√°sfoglal√°sokban?

Vajon t√©nyleg hazai √°ll szemben idegennel ebben az √°d√°z kommunik√°ci√≥s h√°bor√ļban? Van okunk egy√°ltal√°n Habonyozni azon t√ļlmenŇĎen, hogy a fick√≥ olyan elŇĎjogokkal rendelkezik, mint a k√∂z√©pkor egyik-m√°sik, szellemileg √©s erk√∂lcsileg megroggyant hadura? √Črdemes ŇĎt Machiavelli-szerŇĪ tulajdons√°gokkal √©s k√©pess√©gekkel felruh√°zni?

Advertisement

A LIBSICSŇźSZ FŇźS√ĀM√ĀN

Arthur J. Finkelstein New York-i zsid√≥ csal√°d gyermekek√©nt, k√∂zelebbrŇĎl egy brooklyni taxisofŇĎr fiak√©nt l√°tta meg a napvil√°got, 1945-ben. A Columbia Egyetemen matematik√°t √©s statisztik√°t tanult. Tanulm√°nyai befejez√©se √≥ta - negyven √©ve - az amerikai politika √©lvonal√°ban dolgozik, a legd√∂rzs√∂ltebb republik√°nus kamp√°nyguruk k√∂z√∂tt tartj√°k sz√°mon. A negat√≠v kamp√°nyok Mozartja, a politikai ellenfelek lej√°rat√°s√°nak Paganinije szinte soha sem mutatkozik a nyilv√°noss√°g elŇĎtt. Mindv√©gig a takar√°sban maradva oszt kommunik√°ci√≥s, √©s strat√©giai tan√°csokat √ľgyfeleinek. Az √°ltala ir√°ny√≠tott, Jesse Helms szen√°tor megv√°laszt√°s√°√©rt folytatott, 1972-es kamp√°nyban haszn√°lt√°k elŇĎsz√∂r eszk√∂zk√©nt a libsiz√©st, de √ļgy tisztess√©gesen. Helms besz√©deiben a liber√°lis jelzŇĎ r√°olvas√≥s mantr√°z√°sa mellett elŇĎszeretettel hozta fel ellenfele g√∂r√∂g sz√°rmaz√°s√°t is. Term√©szetesen nyert. Helms - v√©lhetŇĎen Finkelstein j√≥v√°hagy√°s√°val, vagy √©pp a b√°tor√≠t√°s√°ra - szen√°tork√©nt sem fogta vissza mag√°t: folyamatosan ellenezte a melegek √©s a fogyat√©kosok egyenjog√ļs√°g√°t.

Advertisement

Jesse Helms

‚Äú‚Ķ az ellenf√©lre f√≥kusz√°lj, ne a jel√∂ltedre. Haszn√°lj b√°rmilyen foszl√°nyt az ellenf√©l m√ļltj√°b√≥l, ami alapj√°n liber√°lisnak c√≠mk√©zheted. A hirdet√©sekben haszn√°lj egyszerŇĪ szavakat, √©s Armageddon-szerŇĪ kifejez√©seket, hogy n√∂veld a jel√∂ltek k√∂z√∂tt l√©vŇĎ ideol√≥giai szakad√©kot. Figyelmeztess arra a k√°oszra, amit az ellenf√©l korm√°nyz√°sa eredm√©nyezhetne. Sz√ľntelen√ľl ism√©teld a szlogeneket minden csatorn√°n.‚ÄĚ

Advertisement

Hm‚Ķ De ismerŇĎs!

A Fidesz 2008 √≥ta mŇĪk√∂dik egy√ľtt Finkelsteinnel. Ebben a Nemzetk√∂zi Egy√ľttmŇĪk√∂d√©si Rendszerben helyet kapott George E. Birnbaum is, b√°r ŇĎ elsŇĎsorban a kamp√°nyszervez√©s √©s a mozg√≥s√≠t√°s ter√ľlet√©n oszt tan√°csokat a korm√°nyp√°rtnak. A strat√©giai √©s kommunik√°ci√≥s ir√°nymutat√°s√©rt teljes eg√©sz√©ben Arthur J. Finkelstein felel. Ezen egy√ľttmŇĪk√∂d√©s koordin√°l√°s√°ban szerepet kapott a Sz√°zadv√©g c√©gcsoport, √©s tulajdonk√©ppen √≠gy ker√ľlt a k√©pbe kapcsolattart√≥k√©nt Habony √Ārp√°d is.

A 90-es √©vekben m√©g liber√°lis eszm√©ket vall√≥ FidesztŇĎl a kezdetektŇĎl fogva nem √°llt messze a populizmus. Mindig is az egyszerŇĪ v√°laszok p√°rtja volt. Azt√°n persze a farmerdzsekit felv√°ltotta a Boss-√∂lt√∂ny, a liber√°lis eszm√©ket pedig az √ļgynevezett kereszt√©ny-polg√°ri, val√≥j√°ban neo-horthysta √©rt√©krend. A k√©tezres √©vekben, k√©t ki√©rt√©kelt v√°laszt√°si veres√©g ut√°n Orb√°n√©k felvett√©k a kapcsolatot Finkelsteinnel. Tengerent√ļli p√°sztors√≠pokra √≠rt kott√°kat rendeltek maguknak. Ennek f√©ny√©ben idegen sugallatra t√∂rt√©nŇĎ cselekv√©ssel megv√°dolni az esŇĎ ellen√©re is sz√©p sz√°mban megjelent tiltakoz√≥ pedag√≥gusokat, egyszerŇĪen diszn√≥s√°g!

Advertisement

Nem magyar jegyz√©ksz√°m√ļ kott√°b√≥l j√°tszatott el T√≥bi√°s J√≥zsef feles√©g√©nek gyal√°z√°sa, a Sorosoz√°sban sz√©p eredm√©nyeket felmutat√≥, 888.hu-ra keresztelt f√∂rmedv√©nyen sem.

Elvi következetesség

‚ÄěJesse Helms egy alkalommal ny√≠ltan lebuzizta a New York Times √©s a Washington Post komplett szerkesztŇĎs√©g√©t. Helms √©s Finkelstein gy√ľm√∂lcs√∂zŇĎ szakmai kapcsolat√°t m√©gsem zavarta meg, amikor 1996-ban a Boston Magazine nyilv√°noss√°gra hozta, hogy Finkelstein f√©rfi p√°rj√°val k√©t gyermeket nevel massachusettsi otthonukban. Ugyanebben az √©vben Helms - Finkelstein egy m√°sik kuncsaftj√°val, Lauch Faircloth-szal egy√ľtt - egyike volt azon n√©gy szen√°tornak, akik nem szavazt√°k meg a melegek jogait √©rintŇĎ antidiszkrimin√°ci√≥s t√∂rv√©nyt a szen√°tusban.‚ÄĚ

Advertisement

Arthur J. Finkelstein

Teh√°t ŇĎ Orb√°n p√°sztora. Ňź a regn√°l√≥ hatalom s√≠pk√©sz√≠tŇĎ mestere! Aki mik√∂zben melegk√©nt egy√ľtt √©l bar√°tj√°val, √©s ebben a fel√°ll√°sban r√©szt vesz k√©t gyermek felnevel√©s√©ben, laz√°n azt tan√°csolja kuncsaftjainak, hogy azok buzizzanak, √©s a melegek jogait √©rintŇĎ antidiszkrimin√°ci√≥s t√∂rv√©nyeket szavazzanak le.

Advertisement

A pedag√≥gusok f√ľggetlens√©g√©t rendre megk√©rdŇĎjelezŇĎ, a tan√°rokat, valamint szakmai szervezeteiket idegen befoly√°ssal ny√≠ltan megv√°dol√≥ hatalom egy elvtelen, rosszindulat√ļ, √°mb√°r zseni√°lis, k√ľlf√∂ldi strat√©ga tan√°csaira teszi mindezt. Ennek f√©ny√©ben Orb√°nt, az idegen behat√°sokkal szembesz√°ll√≥, azok el√© falat √°ll√≠t√≥ honv√©dŇĎnek be√°ll√≠tani, gyenge kabar√©tr√©fa lehet csup√°n!

/Forr√°s: Narancs/