Disznóöléses videómaraton a Koncon (18+)

A magyar néplélek sapkarózsája, identitás-inkubátora, a falusi ember közösségépítő tréningje, a nagyipari húsfeldolgozás iránti növekvő bizalmatlanság egyértelmű nyertese. Túlélte az uniós csatlakozás utáni előírás-szigorító hisztériát, és kerek e nagy világon csak itt mondják a HACCP hallatán, hogy egészségedre! Ez nem más, mint a falusi/városi disznóölés lélekemelő intézménye!

Igen, intézmény a javából. Egyrészt néprajzi, kultúrantropológiai értelemben, mint a falusi ember önszervező erejének egyik utolsó, még stabil alapokon nyugvó bástyája, a családi önellátás hamis illúziójának életben tartója. Másrészt, összekötőkapocs a népi-urbánus megosztottság terhelte haza két pólusa között, amely a falura kitelepült, céges, csapatépítő disznógyilkolászás, és a bulinegyedbe csempészett sertések rituális, pálinkafesztiválokba torkolló felkoncolása közben teremti meg a közös célra tartás nemzetegyesítő légkörét (legyen jegyző, vagy tisztiorvos a talpán, aki ezt megakadályozza, de csuhajja).

Advertisement

Kiirthatatlan hagyomány, melyhez foggal-körömmel, de elsősorban jófajta körömmel ragaszkodunk.

Természetesen a disznóölések dokumentálása is a hagyomány része. A verbális, kocsmai megosztásoktól és lájkoktól eljutottunk a virtuálisig, a kamerák, okostelefonok pedig ugyanolyan elválaszthatatlan részei ma már egy jófajta tornak, mint a fanyelű böllérkés, vagy a szilvapálinka.

Advertisement

A legnagyobb videomegosztón szemezgetve egész sor remekműre bukkanhat az ember. Megigézve a látottaktól gyorsan belefeledkezhetünk a rituálé állandó, és változó elemeibe, a facebook-ra szabott, egyre inkább tetten érhető médiatudatos pózokba, esetleg mondatokba.

Első videónk 2014 tavaszi, drfabian68 csatornáján várta, hogy végre felfedezzék. Meglepő, ISIS-t idéző elemekkel telepakolt, vérprofi alkotás. Íme:

A videó végén látható stáblistára külön felhívnám a figyelmet: Megtudhatjuk belőle az elhunyt nevét!

Advertisement

Mekkora dráma is tud lenni egy disznóvágás: Töki és Mangó (?-2011) utolsó földi pillanatai őszintén szólva picit megráztak. Külön felhívnám a figyelmet a háttérben ugató, aggódó kutyákra. Az volt a benyomásom, mintha itt mindenki böllér volna, és mintha senki sem lenne az. Erős kontrasztot ad a drámai történéseknek, a háttérben hallható, mulatós diszkót nyomó Teknő, amelyet katonaidőm alatt annyiszor kellett végighallgatnom, hogy a körletünkben ritkábban felcsendülő Mr President egy idő után már kifejezetten tetszett!

Erős idegzetűeknek!

Patrik! Szexeld meg!

A következő videón, 0:55-nél egy kislánynak kell megmagyarázni azt, amit pár évvel később, úgyis csak a Pi életéből fog megérteni. Seholszigeten ugyanis levágtak egy disznót. Sorozatunkban itt láthatjuk az első igazi böllért, és konyhás nénit.

Volt egyszer egy disznóölés.... Nem találod ki, melyik film zenéje csendül fel a videóban. A küzdősportokban megszokott mérlegelés elkerülhetetlen.

Eddig, a hideg, realista vonalat kalapáltuk, belekóstolva a dolog drámai hátterébe. Most azonban fokozatot váltunk!

Advertisement

Disznót vágott például a 12.C osztály, kilencedikes stílusban! Gratulálunk!

Sznobék sem maradhatnak ki a jóból, persze csak úgy szemérmesen, gyilok nélkül! Bock Buda disznótor, Bíró Lajos. Elfogytak a baszdmegek, csak a próza van!

Disznóvágás Pro 2009. A legsuttyóbb játék, suttyóknak, suttyóktól!

Zalaszentgyörgyi Sport (!) disznóvágás, kiváló zeneválasztással, Löwennel, és az eddigi legmagasabb segítővel!

Ettől meg felmegy a hideg a hátadra, riportercsaj ide vagy oda!

De hogy disznóbarát húrokat is pengessünk: Elfalusiasodott városiasodás, vagy elvárosiasodott falusiasodás?

Ha világok találkoznak...

És a végén nem feledkezhetünk meg arról a progresszív szemléletről sem, ami az elmúlt öt évben szinte mindent megtermékenyített az országban. Miért pont a disznótor maradna ki a szórásból? Orbán Viktor így vágott disznót 2010-ben. Vajon ma mit csinálna másképpen?

Advertisement

OVTV disznóvágás extra (Red Hot Chili Peppers-el és Demján Sándorral)

Remélem jól szórakozott, aki fejest ugrott velem a töpörtyűbe! Én baromira elfáradtam! :D

Share This Story

Get our newsletter