Tegnap délelőtti írásunkban azt kívántuk Nemes Jeles Lászlónak, a Saul Fia rendezőjének, hogy az alanti képet lássa a Dolby Theatre színpadáról, amit a remélt Oscar-díj átvételekor, a köszönő beszéd alkalmából megpillant.

Bár minden ilyen kívánságunk teljesülne, mert hajnali 5 óra 22-kor a Dolby Theatre szinpadán elhangzott, a mindannyiunk által várva várt mondat:

The Oscar goes to The Son of Saul. Harmincnégy év után ismét Oscar-díjat kapott egy magyar film, a Saul fia.

Ehhez a látványhoz pedig nem kell külön magyarázat:

Advertisement

Így szerepel az elismerés az Oscar honlapján:

Advertisement

A díjat Byung-hun Lee dél-koreai színész és Sofía Vergara kolumbiai színésznő adta át Nemes Jeles Lászlónak.

Advertisement

Ez a fotó pedig még a díjátadó ünnepség előtt készült:

Advertisement

A Konc nevében is tiszta szívből gratulálunk a megérdemelt sikerhez!

*******************************************************

És még nem kapta meg a Saul fia filmjéért az Oscart! Most amikor az ország az Oscar-díj átadó ünnepség lázában ég - a DUNA TV hétfő hajnali 3 órától élő adásban közvetíti - a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díj előzeteseként, ezt a hírt olvashattuk az Origon:

Advertisement

Mintegy bemelegítésképpen a vasárnap esti Oscar-gálára, szombaton a Saul fia nyerte meg a legjobb külföldi filmnek járó díjat a 31. Independent Spirit Awardson. A legegyszerűbben a “menő arcok Oscarja”-ként jellemezhető ceremónián utoljára 25 évvel ezelőtt szerepelt magyar film, 1990-ben Szabó István Hanussen-je volt az öt jelölt egyike.

Advertisement

Az még csak hagyján, hogy Nemes Jeles László rendező, Röhrig Géza főszereplő, Erdély Mátyás operatőr, és Zányi Tamás hangmérnök, a Cannnes-ban elnyert díjat követően, szinte hetente újabb és újabb díjat vehetett át, nem beszélve a Golden Globe elismerésről, de ami pénteken, az idei Oscar-díjkiosztóhoz kapcsolódó Foreign Language Film Award Directors Reception nevű eseményen történt, ahol a legjobb idegen nyelvű film kategória jelöltjei kapják meg a jelölésüket igazoló hivatalos dokumentumot az már - már túlzás!

Az eseményen ugyanis, irigylésünkre méltóan a csodálatos Cate Blanchett testközelből köszöntötte Nemes Jeles Lászlót és társait. Ha tudom ezt előre, megrendezem a Saul Fia filmet.

Advertisement

Advertisement

Cate Blanchet némi előnnyel jár Nemes Jeles László előtt, hiszen eddig már két ízben is elnyerte az Oscar-díjat. Blachettről köztudott, hogy lelkes rajongója a filmnek, korábban pedig már több ízben, élő televíziós adásban is letette voksát a Saul Fia mellett: Elképesztő, elképesztő... de tényleg..” szavakat használva. A műsor Cate Blanchett Oscar jelölt új filmjével, a Carol-al készült interjú alkalmával készült:

A pénteki eseményen részt vett a szintén már Oscar-díjas és a Visszatérő zseniális rendezéséért idén is díj esélyes Alejandro González Inarritu is. Nemes Jeles Lászlóval régi jó ismerősként üdvözölték egymást.

Advertisement

Még hétfő hajnal előtt, talán érdemes felidézni Nemes Jeles László megragadó magyarázatát a Saul fia kezdő képsorairól. A videó a New York Times oldalán jelent meg, amiben a rendező az Oscar-díjra jelölt film első jelenete alatt elmeséli, miért választották ezt a különleges nézőpontot.

Az izgalmak pedig még hátravannak, ne felejtsétek DUNA TV hétfő hajnali 3 óra! Mi pedig szívből kívánjuk, hogy a film készítői ezt a képet láthassák a Dolby Theatre színpadáról hétfő hajnalban és az írásunkat frissítenünk kelljen!

Advertisement