Világszerte se szeri, se száma a híres énekeseket felidéző hasonmás versenyeknek. Lelkes amatőrök hada számára rendezik őket, talán a legtöbbször Michael Jackson és Elvis Presley utánzása volt a feladat. A legendák szerint Elvis Presley maga is elindult egy róla szóló versenyen, ahol második lett. Hollywood sem maradt le az utánzó versenyekről és szórakoztató filmet készítettek “Milliókért a pokolba” címmel, egy Elvis utánzó verseny történetéről. A film főszerepeiben Kurt Russelt és Kevin Costnert láthattuk. Kurt Russelre azért esett a választás, mert egy korábbi Elvis életéről szóló filmben ő volt a címszereplő. Érdemes az előzetesét megtekinteni. Ez a 2001-es film is hozzájárulhatott, a hasonmásversenyek azóta még rendszeresebb megrendezéseihez.

A mi esetünkben eltérünk a hagyományoktól és nem amatőröket hívtunk meg az Edit Piaf utánzó versenyünkre, hanem világhírű énekesek vethetik össze tudásukat.

Mondanunk sem kell, hogy 2007-ben készült Piaf életéről egy - nem akármilyen - film, melyre még az írás végén visszatérünk. A dal, amelyet a vetélkedőre kiválasztottunk, a csodálatosan szárnyaló La Vien En Rose lesz. Erre a dalra azért esett a választásunk, mert ez volt az említett nagy sikerű kétszeres Oscar díjas film eredeti címe is. A versenyzők nem helyezési sorrendben hallhatóak, az egymásutániság véletlenszerű. Megjegyezzük, hogy bár ezúttal csak hölgyek indulnak, és ezt a dalt már hallhattuk rengeteg férfi énekessel is, Louis Armstrongtól- Andrea Bocelli-ig . Ezúttal azért Lajossal- Joe Muranyi szólította így -bónuszként kivételt teszünk. Ha az itt szereplőkőn kívül találtok még a dalt előadó művésznőket, örömmel vennénk.

Advertisement

1. Edit Piaf az eredeti dallal:

2. Brenda Lee:

3. Mireille Mathieu.

4. Madonna:

5. Anne Carrere:

6. Danielle Andrade.

7. Celine Dion.

8. Grace Jones.

9. Ruzsa Magdi:

10. Iandra Brobecker evvel a dallal lett az év hangja Svájcban.

11. Az Így jártam anyátokkal film sorozatból:

12. Aertha Franklin:

13. Marion Cotillard színésznő, aki a minden idők legtökéletesebb Piaf film, a La Vien En Rose főszerepéért megérdemelten kapta meg Oscar díjat. A filmben így énekelte el a dalt:

A választott dalunkkal azonos című film, a La Vien En Rose előzetese:

Mielőtt az ígért bónusz következik szerkesztőségünk - kigyúrt személy mentes, békés körülmények között - holtversenyben, a 2.-es, és a 12.-es rajtszámmal induló Brenda Lee-re ill. Aertha Franklin-re szavazott.

Advertisement

14. Az ígért bónusz - Louis Armstrong:

Óbuda sem marad le a Piaf rajongók számára:

Advertisement

Az írásunk aktualitását Keresztes Ildikónak is köszönhetjük, aki a Turay Ida Színház “Égben maradt repülő” című darabjában a francia sanzonénekesnőt alakítja. Rajta kívül a hazai énekesnőink szinte mindegyike már műsorára tűzte Piaf dalait. Zsolnay Hédi, Sennyei Vera, Vári Éva csak néhány az előadók közül. A B.K.K.-ban pedig “Edit Piaf 100.” címmel nagy sikerű gálakoncerttel emlékezett meg a francia sanzonénekesnő születésének 100. évfordulójára, Csákányi Eszter, Kútvölgyi Erzsébet, Falusi Mariann, Kárász Eszter és Budapest Chanson Group.

Advertisement

A gála műsor invitáló füzete ezt írta Piafról:

Edit Piaf a sanzon királynője volt. Kevesen tudják, milyen személyes dráma húzódott meg a csillogás hátterében. A szülei alkoholisták voltak, a nagyanyja nevelte a kislányt. Az egyik bordélyházban nőtt fel, és az utcán énekelt és koldult, hogy éhen ne haljon. Az egyik párizsi varieté igazgatója figyelt fel a törékeny teremtésre és megnyitotta előtte a színpadra vezető utat. Néhány év leforgása alatt az egész világ Piaf lábai előtt hevert. Boldogsága nem lehetett teljes, a szerelme tragikus körülmények között meghalt.

Advertisement

Hadd egészítsük ki a “Néhány év leforgása alatt az egész világ Piaf lábai előtt hevert” mondatot avval, hogy az egész világ még ma is Piaf lába előtt hever, for ever!