Illustration for article titled Elektroautókról Némethonban

Ha komolyan vesszük a klímaváltozást, és történetesen egy ország kormánya vagyunk, vannak jópofa lehetőségeink, például amit a tegnapi Süddeutsche Zeitung írt. Ha tisztán elektromos autót akar venni a Bürger, az állam akár 5000 euró értékben támogatja, ha hibridet, 3000 euró ez az összeg, de 60000 euró feletti autókra nem érvényes, luxust nem támogatunk. Az ajánlat 2018 júniusáig lesz elérhető, utána az összegek 3000 illetve 1000 euróra csökkennek. Ez a buli 1200 millió euróba lesz, felét állja a kormány, felét az autóipar, valamint még 300 millióból rendes töltőhálózatot építenek, 100 milliót szánnak különböző adókedvezményekre.

Advertisement

Hát ez mesés. Tényleg, már fordulok is az internethez és nézegetem az elektroautókat: Renault Twizy (a fenti képen) van már 7690-ért. Ha valaki nem ismerné, ez kábé egy golfautó. A következő szint már 21 ezernél kezdődik, itt már azért tényleg találunk autókat is például a Renault ZOE-t vagy a Smart Fortwo-t. Hát, nem rossz, nem rossz, de nézzük, mennyi egy Golf vagy ilyen kategóriájú autó, és Szent Kleofás, 35 ezernél indulnak. Tehát, ha az ember nem városlakó tömegközlekedés-bevásárlás-kerékpárgyűlölő, akkor bizony az állami támogatás nagyjából az egy nyolcadát teszi ki a kocsi árának, a többit adózott jövedelemből hitellel kellene kicsengetni.

Tudni kell, hogy a német állam célként kitűzte maga elé, hogy 2020-ra egymillió elektroautó fogja hasítani a legendás Autobahn kopórétegét. Most, 2016-ban leesett, hogy 50 ezernél tartunk, és mi lesz akkor a német zöldek vagyunk image-zsal, úgyhogy gyorsan össze kellett hozni valamit. Persze úgy, hogy azért olyan baromi sokba ne kerüljön, és micsoda szerencse, hogy közben lehet támogatni a Lieblingsindustrie-t, az autógyártást, ezzel közvetve ápolni a Made in Germany exportcikket.

Advertisement

Nem akarok hálátlannak látszani, tökjó, hogy támogatják az elektroautókat. De egyrészt amíg a hatótáv csak a Teslánál éri el a 300 kilométert egy feltöltéssel ebben a szép nagy országban, addig nem kellene leesett állal járni a Reichstagban, hogy miért nem veszünk elektroautót. Másrészt amíg az kompakt kategória árai megegyeznek a benzines középkategória áraival, lásd fentebb. Harmadrészt, tegyük fel, hogy minden egyes német hirtelen átül elektroautóba, ezzel vajon ellensúlyozzuk a kínai/indiai/brazil/satöbbi szennyezést? És az áram, ami a kocsikba megy, nem csak áthelyezi a környezetszennyezést kevésbé látható helyre? És az a kibaszott mennyiségű akksi ami ide kellene, azt legyártani és az élettartam végén gondoskodni róla az smafu?

És akkor még nem is szóltam a részletekről, amit nem írt a cikk, azaz mit jelent az akár 5000 euró? Milyen töltőhálózatról van szó, miközben nincs szabványos töltő? Mit jelent az adókedvezmény és hogy lehet igénybe venni? Szóval mi lenne, ha még egy kört gondolkodnának ezen, Frau Merkel? Mert a kezdeményezés tökéletesen támogatandó de ebben a formában jégkocka az erdőtűzre.

Share This Story

Get our newsletter