2016. augusztus 6-án szívbetegségben elhunyt Laux József.

Fel sem lehet fogni, hogy az LGT a négy “alapítótagjából”, már három zseniális zenészét -Barta Tamást, nem is olyan régen Somló Tamást, és most Laux Józsefet is - elvesztette. Ezekre a tragikus eseményekre lehetetlen felkészülni, pláne úgy, hogy a szomorú hírek egymást követően érkeztek. A KONC búcsú cikke Somló Tamástól. Az LGT-t Presser Gábor, Barta Tamás, Frenreisz Károly és Laux József alapította 1971-ben, Somló Tamás 1973-ban váltotta Frenreiszt.

Az alapítók:

Az LGT 1973-tól:

Itt pedig már Barta Tamás nélkül, Karácsony Jánossal:

Advertisement

Ez a történelmi kép pedig valószínűleg az Apostolok Sörözőben készült. Laux József ölében Ádám nevű gyermeke ül, mellette Adamis Anna/Laux Józsi felesége. Barta Tamás és Frenreisz Károly között Zalatnay Cini látható, Frenreisz ölében pedig Cini kutyája. Presser Pici a kép jobb oldalán, oldalnézetben látszik.

Ha nem bírod már elviselni azt, amiben vagy.......

Laux Józsi elképesztően színes, sokoldalú egyéniségét, a Wikipédia is igyekszik összefoglalni, ami igazán lehetetlen. A sorok írója az LGT remek zenei felvételei, és a Laux Trio & Friends jazzes hangzásai mellett, neki köszönheti az igényes krimik mesterének, John Sanford könyvei kiadását is.

Advertisement

Már kisiskolás korában dobolt, különböző jazz-zenekarokban játszott. 1960-ban a Benkó Dixieland Band tagja lett korengedménnyel. 1962-ben alapító tagja volt az Omegának, ahol egyetlen szerzemény fűződik nevéhez, a Kérgeskezű favágók című instrumentális dal. 1971-ben Presser Gáborral kiváltak és megalakították az Locomotiv GT-t. 1976-ig volt a zenekar dobosa. Később disszidált és Los Angelesben telepedett le, miután elvált Adamis Annától. Először csupán 1985-ben látogatott haza, majd a 90-es évek elején végleg hazatelepült. Zenekara a Laux Trio. JLX Kiadó néven könyv- és lemezkiadót alapított. Dolgozott együtt az Average White Banddel, Bryan Adamsszel, Boz Scaggs-zel, Dionne Warwickkal, Tanya Tuckerrel és Frank Zappával is. 2008-ban előadóművészként és a JLX Kiadó ügyvezető igazgatójaként megkapta A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést.[3] Zenekara a Laux Trio & Friends, a trió tagjai, Román Péter (bass), Vincze Pál (zongora), Laux József (dob) és a trió állandó vendége Laux Tibor (ének/gitár).[4] /Wikipédia/.

Nem kellett sokat keresnem a CD-im között, a LAUX TRIO felvételeit:

Advertisement

Az mno, Laux Józsi 70 éves születésnapjáról igen igényesen emlékezett meg, kiemelve, hogy az LGT-től való távozását követően, a jazz felé fordult. Lemezein Joe Laux néven is megtalálhatjuk.

“A zenében visszatért gyökereihez, újra főként dzsesszt játszik. Joe Muranyival – Louis Armstrong zenekarának magyar származású klarinétosával.”

Advertisement

Élete utolsó éveit egy idősotthonban töltötte, ott készült róla ez a felvétel, és BLIKK cikke!

Advertisement

Nyugodj békében, kedves Laux Józsi!