Huszonhét év után, az NKA anyagi támogatásának elvonása miatt, megszűnt a 2000 című irodalmi folyóirat.

Ezt írja a litera.hu-ban a búcsúról az egyik szerkesztő:

“Elvették a játékunkat, pedig senkinek sem ártottunk vele, sőt. Hát szép dolog ez? – Nem picsogni kell, öcsi, inkább oldd meg a problémát, ha annyira fontos neked a lap – hallok több felől is egy másik szólamot. Szaladnánk mi kunyerálni bármiféle új Hatvanyhoz, de nem leljük az illetőt. - A héten a 2000 írja a netnaplót, a szerdai napot Barabás András. A lap évente nyolc-tíz millió forint állami mecenatúrából tartott a fel magát. A kulturális kormányzat, a Nemzeti Kultúrális Alap, az idén több folyóirat támogatását megszüntette, vagy lecsökkentette, ennek áldozata lett a 2000 is.”

A HÍR TV helyszíni tudósítást adott a 2000 szerkesztőinek, a tegnap délutáni, az Írok Boltjában tartott tájékoztatójáról. A képen Szilágyi Ákos. A videó pedig a kép alatti linkben.

Advertisement

A nyomtatott 2000 folyóirat egyébként nyilvánosan Június 25-én, szombat este 7-kor, szerzői, szerkesztői, közreműködői részvételével búcsúzik az olvasóktól, a Stúdió K-ban, IX. ker. Ráday u. 32.

Advertisement

„Kérem a tárgyilagos olvasót, ítéljen maga is: lapozzon bele a 2000 huszonhét évfolyamába, amely honlapján, az archívumban Word- vagy pdf formátumban teljességgel hozzáférhető, és állítsa mellé azoknak a lapoknak az évfolyamait, amelyek annyi támogatást kaptak most, amennyi a 2000-nek fennállása óta még soha nem jutott. Ámde vesszenek a vesztesek, és éljenek a győztesek! Éljen, aki ilyen életet – kutyaéletet, lakájéletet – élni akar” – fogalmazott Szilágyi Ákos szerkesztő.

A 2000 eddig megjelent lapszámai az interneten lesznek elérhetők.

Egy korábbi cikk a folyóirat-támogatások megszüntetéséről: